to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:56 | 10.06.2016

πηγή: stokokkino.gr

Πολιτισμός

Οι νέες ταινίες από 9/6 - Κριτική και παρουσίαση από τον Στράτο Κερσανίδη

Φτωχή ποιοτικά η τρέχουσα κινηματογραφική εβδομάδα αφού μόνον μία ταινία είναι εκείνη η οποία ξεχωρίζει. Πρόκειται για το ισπανικό και με πολιτικές προεκτάσεις θρίλερ «Με απόκρυψη». Σε ικανοποιητικό επίπεδο βέβαια, κινείται και η φινετσάτη και αρκετά διασκεδαστική γαλλική κομεντί «Οιδιπόδειο αλά γαλλικά».


Η εβδομάδα συμπληρώνεται από τη δραματική κομεντί «Τρούμαν», την επική περιπέτεια φαντασίας «Η σύγκρουση δύο κόσμων», την κωμωδία δράσης «Η συμμορία των μάγων 2» και το θρίλερ τρόμου «Το κάλεσμα 2».
Βέβαια προβάλλεται σε επανέκδοση και η εξαιρετική ταινία του Αντρέι Βάιντα, «Η γη της επαγγελίας», που ο πολωνός σκηνοθέτης γύρισε το 1975.
 
ΜΕ ΑΠΟΚΡΥΨΗ
EL DESCONOSIDO
Σκηνοθεσία: Ντάνι Ντε Λα Τόρε
Πρωταγωνιστούν: Λουίς Τοσάρ, Ελβίρα Μινγκέζ, Φερνάντο Κάγιο, Χαβιέ Γκουτιέρεζ, Γκόγια Τολέδο


Εκείνο το πρωί που ο Κάρλος ξεκινούσε από το σπίτι του για να πάει τα παιδιά του στο σχολείο και στη συνέχεια στη δουλειά του δεν μπορούσε να φανταστεί πως έμπαινε σε έναν εφιάλτη. Διευθυντής σε τράπεζα ο Κάρλος έχει μια επιτυχημένη επαγγελματική ζωή με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Την ώρα που οδηγεί χτυπάει ένα κινητό τηλέφωνο που βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο. Ο άνδρας που του μιλά στο τηλέφωνο του λέει πως το αυτοκίνητο είναι παγιδευμένο. “Κάθεστε επάνω σε μια βόμβα. Θα εκραγεί αν σηκωθεί κάποιος”, είναι τα λόγια του.   Για να μη πεθάνει αυτός και τα παιδιά του, πρέπει να μεταφέρει σε έναν τραπεζικό λογαριασμό που του υποδεικνύει ο άγνωστος άνδρας, 400 χιλιάδες ευρώ. 

Ο Κάρλος αρχίζει να τηλεφωνά δεξιά κι αριστερά για να μπορέσει να συγκεντρώσει τα χρήματα κάτι που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο. Όμως ο άγνωστος άνδρας επιμένει. Και σα να μην φθάνουν όλα αυτά, η αστυνομία νομίζει πως ο Κάρλος, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το γάμο του, εκβιάζει τη γυναίκα του και κρατά ως ομήρους τα παιδιά του. Έτσι περικυκλωμένος από δεκάδες αστυνομικούς και με μία βόμβα κάτω από το αυτοκίνητό του προσπαθεί από τη μια να πείσει πως δεν έχει απάγει τα παιδιά του κι από την άλλη να συγκεντρώσει τα χρήματα που του ζητά ο άγνωστος εκβιαστής.

Η ταινία θυμίζει με μια πρώτη ματιά το «Speed» που γύρισε ο Γιαν Ντε Μποντ το 1994 με πρωταγωνιστή τον Κιάνου Ριβς. Μόνο που ο Ντάνι Ντε Λα Τόρο, μας αφήνει μια κλειδαρότρυπα για να δούμε πίσω από την αγωνία και το σασπένς που προσφέρει το θρίλερ που έχει σκηνοθετήσει. Και που είναι ένα θρίλερ με τα όλα του, αφού κρατά τη αδρεναλίνη στα ύψη. Εκρήξεις, αυτοκίνητα που τρέχουν, πάνοπλοι αστυνομικοί και ερωτηματικά που πλανώνται και ένταση, πολύ ένταση που κρατά μέχρι το τελευταίο λεπτό. 

Κι αν στο «Speed» το σχήμα καλός-κακός ήταν ευδιάκριτο δε συμβαίνει το ίδιο και στην ταινία του Ντε Λα Τόρο. Εδώ το θύμα, είναι  διευθυντής σε τράπεζα κι ο θύτης, είναι ένας άνδρας ο οποίος υπήρξε θύμα του. “Αν σηκωνόμουν κάθε πρωί τα δύο τελευταία χρόνια, το έκανα για να εκδικηθώ όλους εσάς”, λέει και δεν είναι τυχαίο πως μιλά στον πληθυντικό αφού ο Κάρλος είναι ένας από αυτούς, μέρος του συστήματος το οποίο τον οδήγησε στην καταστροφή. 

Ισπανία, οικονομική κρίση, τράπεζες και το 100% πολιτικό αυτό φιλμ (ας θυμηθούμε και «Το τσεκούρι» του Κώστα Γαβρά), προσφέρεται με την ελκυστική συσκευασία ενός συναρπαστικού θρίλερ που κόβει την ανάσα. Και φυσικά μας υπενθυμίζει πως ο ταξικός πόλεμος είναι εν εξελίξει όσο κι αν τον ξορκίζουν οι “παραιτηθείτε” γνωστοί και ως “μενουμευρωπαίοι”.
 
ΟΙΔΙΠΟΔΕΙΟ ΑΛΑ ΓΑΛΛΙΚΑ
LOLO
Σκηνοθεσία: Ζουλί Ντελπί
Πρωταγωνιστούν: Ζουλί Ντελπί, Ντάνι Μπουν, Καρίν Βιάρ, Βενσάν Λακόστ
 
Το χιούμορ είναι μεγάλη υπόθεση αφού χάρις σε αυτό μας δίδεται η δυνατότητα να διακωμωδήσουμε και άρα να αντιμετωπίσουμε κάποιες αρρωστημένες καταστάσεις.
Η Ζουλί Ντελπί μετατρέπει το οιδιπόδειο σύμπλεγμα από ιατρικό όρο σε μια διασκεδαστική, τρυφερή κομεντί. Το «Οιδιπόδειο αλά γαλλικά» σηματοδοτεί τη επιστροφή της Ντελπί στη σκηνοθεσία μετά το «Δυο μέρες στη Νέα Υόρκη» (2012).

Βέβαια κρατά για τον εαυτό της και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, εκείνον της Βιολέτ, μιας όμορφης γυναίκας από το Παρίσι η οποία κατά τη διάρκεια των διακοπών της γνωρίζει έναν γοητευτικό άνδρα, τον Ζαν Ρενέ. Οι δυο τους θα συναντηθούν ξανά στη γαλλική πρωτεύουσα και η μεταξύ τους έλξη θα προχωρήσει σε σχέση παρά τους αρχικούς φόβους της Βιολέτ, η οποία έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στους άνδρες. Και ενώ όλα φαίνεται πως πηγαίνουν καλά, εμφανίζεται ένας αναπάντεχος αντίπαλος ο οποίος επιβουλεύεται τη σχέση τους. Είναι ο 19χρονος Λολό, ο γιος της Βιολέτ, ο οποίος βλέπει στο πρόσωπο του Ζαν Ρενέ εκείνον που θα μοιραστεί την αγάπη της μητέρας του.

Ο Λολό δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του, κρύβει καλά τα αισθήματά του για τον εραστή της μητέρας του, δείχνει εγκάρδιος απέναντί του. Με διάφορους τρόπους υπονομεύει τη σχέση της μητέρας του κάνοντάς την να χάσει την εμπιστοσύνη της στο Ζαν Ρενέ. Ο τελευταίος επιμένει, προσπαθεί να την πείσει πως είναι αθώος αλλά στο τέλος χάνει την υπομονή του.

Καλοδουλεμένο σενάριο το οποίο βασίζεται σε έξυπνους και ευφάνταστους διαλόγους. Η Ντελπί σκηνοθετεί επιδέξια δίνοντας στους ηθοποιούς, και στην ίδια, τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Οι ερμηνείες τους είναι απολαυστικές και υποστηρίζουν αυτό που η Ντελπί πετυχαίνει: δίνουν ολοκληρωμένους χαρακτήρες, δουλεμένους με λεπτομέρεια και φινέτσα.

Το γέλιο έρχεται αυθόρμητο, οι θετές διασκεδάζουν βλέποντας γνώριμες καταστάσεις και γνώριμους χαρακτήρες μέσα από το το χιουμοριστικό φακό. Αναδεικνύονται η ανιδιοτελής μητρική αγάπη, η υπολογιστική κι αρρωστημένη υιική αγάπη, η γυναικεία φιλία, οι ερωτικές σχέσεις σε κάποια μεγαλύτερη ηλικία. Κι όλα αυτά συνοδεύονται με τρυφερότητα και ρομαντισμό, με λεπτό χιούμορ και πολύ, μα πολύ, φινέτσα.

Η Ζουλί Ντελπί, που αυτήν είναι η 6η ταινία που σκηνοθετεί, ερωτώμενη για το πως προέκυψε η ιδέα για την ταινία αυτή, είπε: “Μια μέρα έκανα πλάκα με τον σεναριογράφο για τη σχέση που θα είχα σε δεκαπέντε χρόνια με τον τότε εξάχρονο γιο μου και «μικρό μου αυτοκράτορα». Διασκεδάσαμε με αυτό και με την ιδέα ενός παράξενου ζευγαριού – ένας απλός τύπος από την επαρχία και μια γυναίκα από τον χώρο της Παριζιάνικης μόδας- του οποίου η σχέση θα αναστατωνόταν από την παρουσία του γιου. Ήταν μια απλή πλοκή με αστείους χαρακτήρες, ευτράπελες καταστάσεις και διαλόγους”.
 
Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ
ZIEMIA OBIACANA
Σκηνοθεσία: Αντρέι Βάιντα
Πρωταγωνιστούν: Ντανιέλ Ολμπρίνσκι, Βοίτσιεχ Πσόνιακ, Αντρέι Σεβεριν, Άννα Νερεμπέσκα


Το 19ο αιώνα στην πολωνική πόλη Λοτζ, η υφαντουργία γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Όμως αυτή η ανάπτυξη έχει οφέλη μόνο για τους εργοστασιάρχες καθώς η εργατική τάξη εξακολουθεί να ζει κάτω από άθλιες συνθήκες. Τρεις φίλοι, ένας Πολωνός, ένας Εβραίος και ένας Γερμανός, αποφασίζουν να ανοίξου το δικό τους εργοστάσιο και για το σκοπό αυτό βάζουν όλες τις οικονομίες τους. Σύντομα οι τρεις φίλοι να έρθουν αντιμέτωποι με τις ηθικές τους αξίες καθώς ανακαλύπτουν τη σκληρότητα και τον ανήθικο ανταγωνισμό του καπιταλιστικού συστήματος.
Εξαιρετική ταινία που γυρίστηκε το 1975 και περιγράφει το πέρασμα της Πολωνίας από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό.
 
ΤΡΟΥΜΑΝ
TRUMAN
Σκηνοθεσία: Σεσκ Γκάι
Πρωταγωνιστούν: Ρικάρντο Νταρίν, Χαβιέ Καμάρα, Ντολόρες Φόντζι


Ο Χούλιαν, ένας άνδρας που πάσχει από σοβαρή ασθένεια, δέχεται μια επίσκεψη από τον Τόμας, έναν παιδικό του φίλο. Ο Χούλιαν έχει αποφασίσει να σταματήσει τις θεραπείες αποδεχόμενος το θάνατό του και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να διευθετήσει τις εκκρεμότητές του. Περισσότερο από όλα όμως τον απασχολεί η εξεύρεση κατοικίας για τον αγαπημένο του σκύλο, τον Τρούμαν. Οι δύο άνδρες περιφέρονται στους δρόμους της Μαδρίτης, επισκέπτονται γιατρούς και κτηνιάτρους, εστιατόρια και βιβλιοπωλεία και μέσα από αυτήν τη συναναστροφή αναπτύσσουν έναν ιδιαίτερο δεσμό. Δραματική κομεντί.
 
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΥΟ ΚΟΣΜΩΝ
WARCRAFT
 
Σκηνοθεσία: Ντάνκαν Τζόουνς
Πρωταγωνιστούν: Τράβις Φάιμελ, Μπεν Φόστερ, Πόλα Πάτον, Τόμπι Κέμπελ, Ντομινίκ Κούπερ, Κλάνσι Μπράουν, Ράιαν Ρόμπινς, Ρόμπερτ Καζίνσκι
Το ειρηνικό βασίλειο του Άζεροθ, δέχεται την επίθεση τρομερών Ορκ. Επική περιπέτεια φαντασίας.
 
Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ 2
NOW YOU SEE ME 2
Σκηνοθεσία: Τζον Μ. Τσου
Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Λίζι Καπλάν, Τζέσι Άιζενμπεργκ, Μαρκ Ράφαλο, Ντέιβ Φράνκο, Γούντι Χάρελσον, Μάικλ Κέιν


Πέρασε ένας χρόνος από τότε που οι τέσσερις μάγοι καβαλάρηδες ξεγέλασαν το Εφ Μπι Άι. Τώρα θέλουν να ξεσκεπάσουν έναν ανήθικο μεγιστάνα της τεχνολογίας.
Κωμωδία δράσης.
 
ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ 2
THE CONJURING 2: THE ENFIELD POLTERGEIST
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γουάν
Πρωταγωνιστούν: Βέρα Φαρµίγκα, Πολ Γουίλσον, Φράνσις Ο’ Κόνορ, Μάντισον Γουλφ, Λόρεν Εσπόζιτο, Πάτρικ ΜακΌλεϊ, Μπέντζαμιν Χάιγκ, Μαρία Ντόιλ Κένεντι, Σάιμον Ντιλέινι, Φράνκα Ποτέντε, Σάιμον ΜακΜπέρνι


Οι ερευνητές μεταφυσικών φαινομένων Εντ και Λορέιν Γουόρεν αναλαμβάνουν μια αποστολή στο βόρειο Λονδίνο. Εκεί ζει μια ανύπαντρη μητέρα με τα τέσσερα παιδιά της μέσα σε ένα σπίτι στοιχειωμένο από κακά πνεύματα. Οι Γουόρεν πρέπει να «καθαρίσουν» το σπίτι από τα πνεύματα. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)