to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:46 | 23.12.2020

Διεθνή

Οι νέες αποκαλύψεις για τη δηλητηρίαση Ναβάλνι δημιουργούν νέα δεδομένα

Ρωσικά αντίμετρα για τις κυρώσεις που επέβαλε τον Οκτώβριο η Ε.Ε. σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση


Διαστάσεις παίρνει πάλι η υπόθεση δηλητηρίασης -τον Αύγουστο, στη Σιβηρία- του Ρώσου αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι με νευροτοξικό παράγοντα “νοβιτσοκ” μετά από μια σειρά δημοσιογραφικών αποκαλύψεων σχετικά με την ταυτότητα και τις ιδιότητες των φερόμενων ως δραστών αλλά και τη δημοσιοποίηση μιας απευθείας τηλεφωνικής συνομιλίας του θύματος μ’ έναν από αυτούς!

Ο Ναβάλνι δημοσιοποίησε χθες στο Διαδίκτυο βίντεο από τηλεφωνική επικοινωνία του, στην οποία συνομιλεί, κρύβοντας την ταυτότητά του, με κάποιον Κονσταντίν Κουντριάτσεφ, ειδικό στα χημικά όπλα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB), ο οποίος περιγράφει τις λεπτομέρειες της χημικής επίθεσης εναντίον του. Κατά τα φαινόμενα, στο συγκεκριμένο πρόσωπο, η φωτογραφία του οποίου έχει ήδη διαρρεύσει, οδήγησε η κοινή δημοσιογραφική έρευνα που διενήργησαν το Spiegel, το CNN και οι ερευνητικές πλατφόρμες Bellingcat και The Insider. Η έρευνα των ενημερωτικών αυτών μέσων έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πράκτορες της FSB δηλητηρίασαν τον Ναβάλνι.

Μετά από σχετικά δημοσιεύματα, ο Ρώσος Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός τελούσε υπό παρακολούθηση αλλά απέρριψε τους ισχυρισμούς περί επιχείρησης εξόντωσής του λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα ήταν νεκρός, αν θέλαμε να τον σκοτώσουμε».

Η δημοσιογραφική έρευνα των δυτικών μέσων υποστηρίζει ότι μια ομάδα ειδικών στα χημικά της FSB, αποτελούμενη από 6 έως 10 πράκτορες, ακολουθούσε τον Ναβάλνι για περισσότερα από τρία χρόνια. Αφού “ταυτοποίησαν” το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας, το CNN και το Bellingcat προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τους πράκτορες και τους προϊσταμένους τους, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που “παραπλανά” την αναγνώριση κλήσης του τηλεφωνικού δικτύου αλλάζοντας τον εμφανιζόμενο αριθμό του καλούντος, ο Ρώσος πολιτικός τηλεφώνησε στον Κουντριάτσεφ προσποιούμενος τον σύμβουλο του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ. Το “αίτημά” του ήταν περισσότερες πληροφορίες από τον πράκτορα για να συντάξει μια έκθεση σχετικά με τη δηλητηρίαση.

Παρά το ότι υπάρχουν εύλογες απορίες για την ευκολία παραπλάνησης ενός πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, στο βίντεο που αναρτήθηκε ο Κουντριάτσεφ φαίνεται να πείστηκε για την ταυτότητα του συνομιλητή του και ομολογεί ότι συμμετείχε στην επιχείρηση καταστροφής των αποδεικτικών στοιχείων της επιχείρησης και ότι η τοξική ουσία με την οποία έγινε η επίθεση είχε τοποθετηθεί στο εσώρουχο του Ναβάλνι.

Η FSB ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι «πλαστό» και προϊόν «προβοκάτσιας» που “κατασκευάστηκε χωρίς αμφιβολία με τη βοήθεια ξένων μυστικών υπηρεσιών”. Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, επιχείρησε να απαξιώσει και να γελοιοποιήσει τους ισχυρισμούς του Ναβάλνι.

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος Ευρωπαίων αξιωματούχων, σε αντίποινα για τα μέτρα που έλαβε τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην επίθεση κατά του Ναβάλνι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)