to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:16 | 25.07.2018

Διεθνή

Οι νεαροί Λατινοαμερικάνοι θεωρούν τη βία εναντίον των γυναικών ως κάτι... φυσιολογικό

Εξοργιστικά τα αποτελέσματα έρευνας σε Βολιβία, Κούβα, Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νικαράγουα και Δομινικανή Δημοκρατία.


Δύο στους πέντε εφήβους σε οκτώ χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής πιστεύουν ότι μια μεθυσμένη γυναίκα έχει μέρος της ευθύνης αν πέσει θύμα βιασμού, ακόμη κι αν είναι αναίσθητη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η έρευνα διενεργήθηκε από την Oxfam σε σύνολο 4.731 ανδρών και γυναικών ηλικίας 15 με 25 ετών στη Βολιβία, την Κούβα, την Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι περισσότεροι πολίτες των χωρών αυτών θεωρούν τη βία εναντίον των γυναικών φυσιολογική.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας οι νέοι ρωτήθηκαν για τις σχέσεις τους αλλά και τον ρόλο των φύλων, είναι «ανησυχητικά» και «προκαλούν έκπληξη», σχολίασε η Νταμάρις Ρουίς, μια ειδική για τα δικαιώματα των γυναικών στην Oxfam, η οποία απέδωσε τις απόψεις αυτές στο ευρέως διαδεδομένο στην περιοχή πρότυπο του σκληρού άνδρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι «το πρότυπο του σκληρού άνδρα είναι αποδεκτό και γίνεται ανεκτό από πολλούς νέους ανθρώπους στην περιοχή», εξήγησε η Ρουίς.

«Η κανονικοποίηση αυτού του καθημερινού σεξισμού καταλήγει να έχει τις χειρότερες επιπτώσεις για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Απόδειξη αυτού είναι οι 1.831 γυναίκες που δολοφονήθηκαν το 2016 απλώς και μόνο επειδή ήταν γυναίκες», τόνισε.

Περισσότεροι από τους μισούς νεαρούς άνδρες και γυναίκες που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι μια γυναίκα δεν θα πρέπει να φύγει από μια βίαιη σχέση ακόμη κι αν ο σύντροφός της την απειλήσει ότι θα την σκοτώσει, ενώ οι μισές γυναίκες ηλικίας 15 με 25 ετών απάντησαν ότι θεωρούν φυσιολογική την ενδοοικογενειακή βία.

Το 65% των έφηβων αγοριών ηλικίας 15 με 19 ετών που ρωτήθηκαν εκτίμησαν ότι όταν μια γυναίκα αρνείται να έχει σεξουαλική σχέση μαζί τους, το κάνει για να το παίξει δύσκολη, ενώ το 45% των έφηβων κοριτσιών συμμερίζεται την άποψη αυτή.

Επίσης οι περισσότεροι ερωτηθέντες είπαν ότι οι γυναίκες φέρουν ευθύνη για τη βία εναντίον τους, περιλαμβανομένων των σεξουαλικών επιθέσεων, εξαιτίας του τρόπου που ντύνονται.

Επτά από τα 10 έφηβα αγόρια επεσήμαναν ότι «μια ευπρεπής γυναίκα δεν θα πρέπει να ντύνεται προκλητικά» ή να είναι έξω μόνη της το βράδυ.

Στο μεταξύ η ενδοοικογενειακή βία θεωρείται σε μεγάλο μέρος ένα ιδιωτικό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσα στην οικογένεια, με σχεδόν το 90% των νεαρών γυναικών και ανδρών να απαντούν ότι δεν θα επενέβαιναν αν ένας φίλος τους χτυπούσε τη σύντροφό του.

«Οι γυναίκες συνηθίζουν να τις χτυπούν και υπερασπίζονται αυτούς που τις χτυπούν (…) οπότε είναι καλύτερο να μην επεμβαίνεις», δήλωσε ένας άνδρας από τη Βολιβία, σύμφωνα με την έρευνα της Oxfam.

Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Λατινική Αμερική έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τα αυξημένα ποσοστά βίας εναντίον των γυναικών τα τελευταία χρόνια, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι κυρίως ευθύνη της κυβέρνησης να καταπολεμήσει το φαινόμενο.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)