to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 15.10.2020

Κοινωνία

Οι ναζί στη φυλακή: Συζητείται το κρίσιμο θέμα της αναστολής ή όχι των ποινών

Μόνο στον δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά (που έλαβε ισόβια κάθειρξη συν 14 χρόνια) επιβλήθηκε ποινή υψηλότερη από εκείνη των Νίκου Μιχαλολιάκου και των στενών συνεργατών του στην εγκληματική οργάνωση - Η διαδικασία συνεχίστηκε σήμερα, Πέμπτη, από τις 10 το πρωί, με το κομβικό ζήτημα του τι απόφαση θα πάρει το δικαστήριο αναφορικά με την αναστολή, ή όχι, εκτέλεσης των ποινών μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό - Αύριο, Παρασκευή, θα συνεχιστεί η συνεδρίαση.


Με φόντο την φυλακή ξεκίνησε σήμερα (Πέμπτη 15/10) στις 10 το πρωί η προσπάθεια των δικηγόρων των κατηγορουμένων νεοναζί εγκληματιών που καταδικάστηκαν σε πρόσκαιρες καθείρξεις, πλην του δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, να πείσουν το δικαστήριο να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους ώστε να μην κρατηθούν.

Αύριο στις 10.30 θα συνεχιστεί η διαδικασία για τις αναστολές. Τελευταία σήμερα μίλησε η υπεράσπιση του καταδικασμένου ως μέλος της διευθυντικής ομάδας της Χρυσής Αυγής σε κάθειρξη 13 ετών, Ηλία Παναγιώταρου. Αύριο η διαδικασία θα συνεχιστεί με τους ισχυρισμούς των υπολοίπων κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και των περισσοτέρων πρώην βουλευτών.

Ποιοι ζητούν αναστολή

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το @GoldenDawnWatch που καταγράφει και σήμερα, όπως κάνει αδιαλείπτως εδώ και 5,5 χρόνια, τα τεκταινόμενα στη δίκη, αίτηση αναστολής έχουν ζητήσει οι Αναδιώτης (έχει κάνει 2 μήνες στις φυλακές Ναυπλίου), Καλαρίτης, Σταμπέλος, Αποστόλου, Τσαλίκης (κατέθεσε και η αδελφή του) κ.ά.

Αναστολή ποινής ζητάει και ο Ρουπακιάς, με μια αμφιλεγόμενη τοποθέτηση του συνηγόρου του παρ'όλο που η εισαγγελέας τονίζει ότι στα ισόβια δεν προβλέπεται αναστολή. 

Ο Μπαρμπαρούσης εμφανίστηκε σήμερα - έφερε τον πατέρα του ως μάρτυρα  

Ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, Ηλίας, κατέθεσε στο δικαστήριο προς ενίσχυση του αιτήματος του πρώην βουλευτή για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι αν εκτίσει την ποινή ο γιός του, τότε ο ίδιος και η σύζυγός του θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς από τότε που δεν ξαναβγήκε βουλευτής, τους φροντίζει ο γιός τους και φροντίζει την περιουσία και τα ζώα που έχουν. Όπως είπε ο κ. Ηλίας Μπαρμπαρούσης, εάν ο γιός τους μπει φυλακή «εγώ είμαι τελειωμένος. Από τον Μάιο του 2017 έχω πρόβλημα όρασης και η γυναίκα μου παίρνει σύνταξη για 60% αναπηρία».

Κατά την αποχώρηση του μάρτυρα, χρειάστηκε να τον βοηθήσει ο γιός του, καθώς δεν περπατά καλά και έχει μπαστούνι. Ο πρώην βουλευτής ρώτησε την πρόεδρο αν μπορεί να αποχωρήσει και ο ίδιος, για να βοηθήσει τον πατέρα του. Τότε η κ. Λεπενιώτη του απάντησε: «Ε, τι να σας πω;... Κοιτάξτε, είστε κατηγορούμενος επί 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε σήμερα».

Εμφανίστηκε και ο Ματθαιόπουλος

Σημειώνεται στο δικαστήριο προσήλθαν μετά την μεσημεριανή διακοπή, εκτός από τον Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση (καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών ως μέλος της διευθυντικής ομάδας) και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος (καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση).

Τι προβλέπει η διαδικασία συζήτησης επί των αναστολών 

Στην διάρκεια αυτής της προσπάθειας οι κατηγορούμενοι δικαιούνται να εξετάσουν μάρτυρες και η υπεράσπισή τους να επιχειρηματολογήσει νομικά για το "αχρείαστο" της φυλάκισης ή την ζημιά στον οικογενειακό βίο που θα επιφέρει η κράτηση . Ήδη χθες το απόγευμα κατέθεσε η πρώτη μάρτυρας προς στήριξη κατηγορουμένου που διεκδικεί να μην οδηγηθεί σε κατάστημα κράτησης και θα συνεχιστεί σήμερα από τις 10 το πρωί.

Από την άλλη πλευρά , τα θύματα και οι εκπρόσωποί τους στο δικαστήριο, αναμένουν την απόφαση του δικαστηρίου που θα δικαιώσει νεκρούς και τους οικείους τους καθώς και εκείνους που γλύτωσαν με μικρές ή μεγαλύτερες πληγές στα σώματά τους από τις βίαιες ενέργειες που καταλογίζονται στην εγκληματική οργάνωση. Μία οργάνωση που σύμφωνα με την δικαστική απόφαση καταγράφει δύο δολοφονίες, μία απόπειρα δολοφονίας και πολλές επιθέσεις που άφησαν πίσω τους τραυματίες και ζημιές.

Η πολιτική αγωγή θεωρεί πως οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο στην ηγετική ομάδα "τείνουν προς το ανώτατο όριο". Όμως, οι συνήγοροι των θυμάτων θεωρούν πως οι ποινές για τις συνέργειες σε ανθρωποκτονία Φύσσα και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ είναι σαφέστατα μικρότερες από την δυνατότητα που είχαν οι δικαστές.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου για τις συνολικές ποινές, πλην του Γιώργου Ρουπακιά εκείνοι που καταδικάστηκαν σε μεγαλύτερες ποινές είναι οι επτά της διευθυντικής ομάδας, με τους έξι στα 13 χρόνια και έναν στα 10 χρόνια αλλά και οι δύο πυρηνάρχες Νίκαιας Γιώργος Πατέλης και  Περάματος Αναστάσιος Πανταζής. Μαζί τους και ο , κατά την δικογραφία, άμεσος συνεργός στην δολοφονία Φύσσα και υψηλόβαθμο στέλεχος, κάτω από τον πυρηνάρχη στη Νίκαια, Ιωάννης Καζαντζόγλου. Οι δύο πυρηνάρχες έχουν παραπεμφθεί μαζί με τους βουλευτές ως μέλη της διοίκησης της εγκληματικής οργάνωσης πλην όμως αποδεχόμενο το δικαστήριο την πρόταση της Εισαγγελέως καταδικάστηκαν ως μέλη.

Οι πιο υψηλές ποινές που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αφορούν τον Νίκο Μιχαλολιάκο και πέντε μέλη του πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής , δηλαδή τους Γιάννη Λαγό, Ηλία Κασιδιάρη, Γιώργο Γερμενή, Χρήστο Παππά και Ηλία Παναγιώταρο με 13ετή κάθειρξη.

Η επόμενη ομάδα είναι ο έβδομος του πολιτικού συμβουλίου Αρτέμης Ματθαιόπουλος , οι δύο πυρηνάρχες και το στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας, με 10ετή κάθειρξη .

Ακολουθούν εννέα κατηγορούμενοι, όλοι συνεργοί στην δολοφονία Φύσσα, που η συνολική τους ποινή είναι 9 χρόνια κάθειρξης.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων και οι πρώην βουλευτές που κρίθηκαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και οι καταδικασθέντες για απόπειρα ανθρωποκτονίας , καταδικάστηκαν είτε σε καθείρξεις 6 ή 7 ετών είτε σε φυλακίσεις 2 έως και 5 ετών.

Να σημειωθεί πως αν το δικαστήριο αποφασίσει τον εγκλεισμό κατηγορουμένων η παραμονή τους στην φυλακή, ανάλογα με την ποινή καθενός, θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο από τα 3 έως τα 4,8 έτη με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις για αποφυλάκιση με την συμπλήρωση έκτισης των 3/5 της ποινής και αφού αφαιρεθούν οι χρόνοι προσωρινής κράτησης όσων προφυλακίστηκαν. Σε αυτόν τον μέσο όρο δεν υπολογίζονται οι περιπτώσεις όπου θα προσφέρεται εργασία εντός της φυλακής , τα λεγόμενα "μεροκάματα" όπου η κάθε μέρα μετρά διπλή.

Με την συμπλήρωση , κατά μέσο όρο, 3,3 ετών έκτισης κάθε κρατούμενος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής θα μπορεί να ζητήσει απόλυση υπό όρους από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)