to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:33 | 14.09.2018

Κοινωνία

Οι ναζί φωτογράφιζαν τη Βιάννο σαν τουρίστες λίγο πριν την αιματοκυλήσουν (ντοκουμέντο)

Οι φωτογραφίες της εποχής, έχουν μοναδική αξία καθώς καταγράφουν την εικόνα του χωριού λίγο πριν την καταστροφή, δίνοντας στον μελετητή πολύτιμες πληροφορίες για την ήσυχη ζωή των Βιαννιτών την περίοδο της Κατοχής και λίγο πριν το Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, είναι και οι τελευταίες φωτογραφίες πολλών εκ των θυμάτων των Γερμανών.


Ο Σεπτέμβρης του 1943 βάφτηκε με αίμα στη μαρτυρική Βιάννο, όπου οι ναζί διέπραξαν μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σκοτώνοντας, καίγοντας και λεηλατώντας όποιον και ότι έβρισκαν μπροστά τους.

Λίγες εβδομάδες πριν όμως, οι ναζί που έμελλε να αιματοκυλίσουν τη Βιάννο, γράφοντας μία από τις μελανότερες σελίδες στην παγκόσμια ιστορία, είχαν επισκεφθεί την περιοχή και σαν τουρίστες απαθανάτισαν με τις φωτογραφικές τους μηχανές την καθημερινότητα των Βιαννιτών, των ανθρώπων δηλαδή που σε λίγο καιρό θα αφάνιζαν.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζει το ekriti.gr, βρίσκονται στο αρχείο του Γερμανού καθηγητή Ιστορίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, Christophe Schminck - Gustavus.

Τα στιγμιότυπα από την καθημερινότητα της Βιάννου έχουν τραβηχτεί τον Ιούλιο του 1943, όταν ακόμα τίποτα δεν προμήνυε το κακό που θα ερχόταν.

Στις φωτογραφίες διακρίνονται Γερμανοί αξιωματικοί να προχωρούν μέσα στα στενά σοκάκια του χωριού, ενώ οι κάτοικοι τους κοιτούν μάλλον με περιέργεια.

Μάλιστα, οι φωτογραφίες της εποχής, έχουν μοναδική αξία καθώς καταγράφουν την εικόνα του χωριού λίγο πριν την καταστροφή, δίνοντας στον μελετητή πολύτιμες πληροφορίες για την ήσυχη ζωή των Βιαννιτών την περίοδο της Κατοχής και λίγο πριν το Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, είναι και οι τελευταίες φωτογραφίες πολλών εκ των θυμάτων των Γερμανών.

Το δεύτερο μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα της Ελλάδας

Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου συντελέστηκε από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου του 1943, σε αντίποινα για την υποστήριξη και συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού στην γενναία αντίσταση των Κρητικών ενάντια στον κατακτητή.

«Καταστρέψατε την επαρχία Βιάννου. Εκτελέσατε πάραυτα, χωρίς διαδικασία, τους άρρενες που είναι πάνω από 16 ετών καθώς και όλους όσοι συλλαμβάνονται στην ύπαιθρο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας», ήταν η εντολή που έδωσε ο στρατηγός Φρίντριχ Βίλχελμ Μύλλερ τον Σεπτέμβριο του 1943 και ούτως κι έγινε.

Μετά από τρεις μέρες τρομοκρατικής δράσης, η Βέρμαχτ έκανε στάχτη την επαρχία Βιάννου, αφήνοντας πίσω της401 νεκρούς, 10 ολοσχερώς κατεστραμμένα χωριά και 1000 λεηλατηθέντα και καμένα σπίτια, χιλιάδες μαυροφορεμένες γυναίκες και ορφανά.

Χαρακτηριστικό της μανίας των ναζί είναι ότι πάνω στα ερείπια και στα άθαφτα ακόμη πτώματα, έστρωσαν γλέντι με χιτλερικά συνθήματα, κρασί και εδέσματα (που τους πρόσφεραν οι συγγενείς των εκτελεσθέντων για να αποφευχθεί η αιματοχυσία αλλά ματαίως...)!

Το έγκλημα που διέπραξε ο Μύλλερ στη Βιάννο του χάρισε δικαίως το παρατσούκλι «ο χασάπης της Κρήτης». Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου εκτελέστηκε για τη συμμετοχή του στη σφαγή.

Δείτε τις φωτογραφίες:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)