to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι μικρομεσαίοι, αναγκαία συνθήκη της ανάπτυξης

Η Ελλάδα μπορεί να μετατρέψει σε πλεονέκτημα εξόδου από την κρίση τη συσσωρευμένη εμπειρία μικρομεσαίας παραγωγικής δραστηριότητας, αρκεί να την αξιοποιήσει με κριτικό τρόπο.


Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα υπήρξε η ραχοκοκαλιά της μεταπολεμικής ανάπτυξης της χώρας. Δεν χρειάζεται να εξωραΐσουμε αυτό το μοντέλο, που ανταποκρίθηκε σε κοινωνικές και ιστορικές ιδιαιτερότητες του ελληνικού καπιταλισμού και συχνά σφραγίστηκε από στρεβλότητες. Το Μνημόνιο διέλυσε τον μικρομεσαίο χώρο. Στους σχεδιασμούς της νεοφιλελεύθερης επιθετικότητας προτεραιότητα είναι η γιγάντωση της υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου και η συνακόλουθη φτωχοποίηση ή προλεταριοποίηση μεγάλων μαζών μικρομεσαίου κοινωνικού χώρου. Πρόκειται για ανατροπή της μεταπολεμικής ισορροπίας, που μεγεθύνει ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες και αδικίες.

Η διέξοδος από την κρίση δεν βρίσκεται βεβαίως στην επιστροφή στο παρελθόν. Αλλά καμιά διέξοδος με θετικό κοινωνικό πρόσημο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς επανασχεδιασμό και δραστήρια στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των επαγγελματιών και των επιτηδευματιών. Χωρίς να δοθεί έμφαση στη δημιουργία ενός νέου, δυναμικού μικρομεσαίου χώρου που θα απελευθερώνει την κοινωνία από τις σκληρές συνέπειες της βαθιάς κοινωνικής πόλωσης.

Στήριξη σε πρώτη φάση των κοινωνικών αναγκών εκατομμυρίων πολιτών. Οι πτωχευμένοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες βρίσκονται άνεργοι, χωρίς επίδομα ανεργίας και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι στοιχειώδης συνθήκη αλληλεγγύης η πλήρης προστασία τους. Είναι παράλογο να διώκονται επειδή χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές ενόσω τελούσαν σε συνθήκες πραγματικής ανεργίας. Στήριξη σημαίνει ανακούφιση από τα χρέη -με ρυθμίσεις ή και διαγραφές. Δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτούνται αδρά οι τράπεζες από το υστέρημα του ελληνικού λαού και να τιμωρούνται οι δανειολήπτες. Στήριξη όμως σημαίνει και σταθερό πλαίσιο ανάπτυξης, δίκαιη φορολογία, διαφανή ροή τραπεζικού χρήματος, σταθερές εργασιακές σχέσεις, αμείλικτη αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής.

Η Ελλάδα μπορεί να μετατρέψει σε πλεονέκτημα εξόδου από την κρίση τη συσσωρευμένη εμπειρία μικρομεσαίας παραγωγικής δραστηριότητας, αρκεί να την αξιοποιήσει με κριτικό τρόπο. Αυτό, όμως, είναι κοινωνικό και όχι στενά οικονομικό διακύβευμα. Προϋποθέτει νέους πολιτικούς συσχετισμούς, ικανούς να διαπραγματευθούν και να επιβάλουν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη με σεβασμό στις κοινωνικές ανάγκες. Αυτόν τον στόχο υπηρετούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους μικρομεσαίους, που παρουσιάστηκαν χθες.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)