to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι μηχανές του πολέμου δουλεύουν ακατάπαυστα

Οι νεκροί από τον κοροναϊό στις ΗΠΑ ξεπέρασαν πρόσφατα τον αριθμό των αμερικανών που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ωστόσο, η «μόνη υπερδύναμη» διατηρεί τα πρωτεία με μεγάλη διαφορά στις στρατιωτικές δαπάνες, που αποτελούν το 38% του παγκόσμιου συνόλου.


Γενικότερα, η στρατιωτικοποίηση της διεθνούς ζωής συνεχίζεται απτόητη, αφού οι επίσημες στρατιωτικές δαπάνες, το 2019, ανήλθαν στα 1.910 δισεκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα κατά μέσο όρο. Τον χορό σέρνουν, κατά το Ινστιτούτο SIPRI, οι ΗΠΑ, ακολουθούμενες από την Κίνα, την Ινδία, Ρωσία και Σαουδική Αραβία, με την τελευταία να διεκδικεί όλο και περισσότερο ρόλο περιφερειακής δύναμης στην Μ. Ανατολή.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί σε στρατιωτικές δαπάνες σε σχέση με άλλες ηπείρους, διαθέτοντας το 1,7% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο. Σαφής όμως είναι η ανοδική τάση των στρατιωτικών δαπανών σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με τέσσερεις εξ αυτών να έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές τους δαπάνες άνω του 150% μεταξύ 2010-2019. Πρόκειται για τις Λιθουανία, Λετονία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Η ρωσοφοβία βλάπτει σοβαρά και την οικονομία.

Την ίδια περίοδο, στην Δυτική Ευρώπη υπήρξαν μειώσεις, προφανώς λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, με την Ελλάδα πρώτη στον σχετικό δείκτη με συνολική μείωση 23%. Η μείωση επηρέασε καθοριστικά το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, άρα είχε δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ που και προ κρίσης ζητούσε δραστικές μειώσεις στις στρατιωτικές δαπάνες, ανεξάρτητα από την στάση της Τουρκίας. Άλλωστε, σήμερα είναι πολύ γνωστά τα μεγάλα φαγοπότια που έγιναν στα χρόνια των κυβερνήσεων Σημίτη γύρω από τις αδιαφανείς προμήθειες για τις ένοπλες δυνάμεις.

Συγκρίνοντας τα ποσοστά του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, η Ελλάδα και σήμερα κρατά τα σκήπτρα μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, με ποσοστό 2,6%, το 2019. Η Γαλλία διέθεσε το 1,9%, η Ιταλία το 1,4%, η Γερμανία το 1,3%, η δε Βρετανία το 1,7%, αν και πλέον πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ. Δεν πείθει, λοιπόν, ο πρόεδρος Τραμπ που ζητά από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.

Μια από τις οικονομικές υπερδυνάμεις, η Ιαπωνία, συνεχίζει την μεταπολεμική παράδοση της μη έντονης στρατιωτικοποίησης, διαθέτοντας το 0,9 του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, το 2019.
Προφανώς, οι στρατιωτικές δαπάνες που είναι κατεξοχήν αντιπαραγωγικές, περιορίζουν τις δαπάνες για την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική προστασία που είναι πολύ παραγωγικές και σε θέσεις εργασίας. 

Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)