to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:44 | 16.11.2019

Κοινωνία

Οι μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες του ΕΚΠΑ απέναντι στην επίθεση κατά της δημόσιας εκπαίδευσης

Ο Σύλλογος Φοιτητών/τριών και Υποψήφιων Διδακτόρων/ισσών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών/-τριών και Υπ. Διδακτόρων/-ισσών ΠΜΣ Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας, ΕΚΠΑ:

«Οι μεταπτυχιακοί/-ες φοιτητές/-τριες και οι υποψήφιοι/-ες διδάκτορες/-ισσες του ΠΜΣ Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ), προχωρήσαμε μέσα από διαδικασία έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, στην επανασύσταση/επαναλειτουργία του Συλλόγου μας, ο οποίος παρέμενε ανενεργός για χρόνια. Κινητοποιηθήκαμε με αφορμή την ολοένα εντεινόμενη επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση, τη ραγδαία υποβάθμιση των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών και την επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον της νεολαίας, ζητήματα τα οποία καθιστούν τη φοίτηση, αλλά και τη ζωή μας, εξαιρετικά πιο δύσκολη.

Ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκτιμούμε ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες οφείλουν να συμμετέχουν στα δρώμενα της πανεπιστημιακής ζωής, παίρνοντας ρητή θέση στις εξελίξεις και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στον ευρύτερο τομέα της Παιδείας.

Η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και οι δημοκρατικές ελευθερίες είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτες αξίες που οφείλουμε να υπερασπιστούμε. Καταδικάζουμε την επιχείρηση αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης προς μία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, καθώς και τις πολιτικές περιστολής ελευθεριών, μέσα από μέτρα όπως:

  • Την ισοτίμηση των πτυχίων Α.Ε.Ι. με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων

  • Την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου

  • Τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο ανάπτυξης

  • Την απελευθέρωση των διδάκτρων και των καθηγητικών αμοιβών στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Επιπλέον, εκφράζουμε την οργή μας για τα γεγονότα της 11/11/19 στην ΑΣΟΕΕ. Αφ' ενός, θεωρούμε αντιδημοκρατικό το lock-out της σχολής από την Πρυτανεία του ΟΠΑ, μια ημέρα μετά την εισβολή της αστυνομίας σε πολιτικά στέκια στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Εξίσου αντιδημοκρατική, θεωρούμε την αναίτια επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές και φοιτήτριες με δακρυγόνα, ξυλοδαρμούς και συλλήψεις, εντός και εκτός του προαύλιου χώρου της ΑΣΟΕΕ, επίθεση που θυμίζει άλλες εποχές.

Παίρνουμε θέση ενάντια στην ακραία και ολοένα αυξανόμενη κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία επενδύει στο δόγμα “Νόμος και Τάξη”, το οποίο  επιβάλλει σε συνεργασία με τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Καλλιεργείται, έτσι, ένα κλίμα φόβου στην κοινωνία που αποθαρρύνει κάθε μορφή διαμαρτυρίας, ενώ ταυτόχρονα στοχοποιείται η νέα γενιά και οι αδύναμοι/-ες.

Όσοι αντιδρούν, έρχονται αντιμέτωποι/-ες με ένα κρεσέντο κρατικής βίας που κυμαίνεται από τις καταδρομές σε κινηματογράφους και εναλλακτικά κέντρα διασκέδασης, μέχρι τις εκκενώσεις καταλήψεων στέγης, την αστυνομοκρατία στην περιοχή των Εξαρχείων και το βασανισμό και τη σεξουαλική κακοποίηση συλληφθέντων, όπως στην περίπτωση του αναρχικού Λ. Γούλα.

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τις αγωνιστικές αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων. Στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών και φοιτητριών. Καλούμε τους συναδέλφους/-ισσές μας να δώσουν μαζικό παρών στον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και να συμμετάσχουν μαζικά στην αντιιμπεριαλιστική πορεία της 17ης Νοεμβρίου.»

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)