to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι μεταφορές αποβλήτων συνεχίζονται - Οι έλεγχοι;

Μέλη των κινήσεων πολιτών «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων» και Ecoeleusis, έγιναν μάρτυρες μιας νέας μεταφοράς δημοτικών αποβλήτων του δήμου Μυκόνου, προς το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, μέσω της Ελευσίνας, το πρωί της Κυριακής 23/6.


Αυτή τη φορά, χρησιμοποιήθηκε το παράνομο (μη αδειοδοτημένο) λιμάνι της Βλύχας, με άδεια του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ), όπως διαβεβαίωσαν οι λιμενικοί, που κλήθηκαν να ελέγξουν τη νομιμότητα της μεταφοράς και της προσωρινής αποθήκευσης. Ως προς αυτό το θέμα, περισσότερα στοιχεία υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ecoeleusis.

Η προηγούμενη μεταφορά από τη Μύκονο, πραγματοποιήθηκε το πρωί της 12ης Ιουνίου. Το σημερινό φορτίο αποτελούνταν από 31 containers και μεταφέρθηκε με το ίδιο πλοίο, που ξαναβρέθηκε στη Μύκονο το πρωί της 18ης Ιουνίου, παρέμεινε φορτωμένο  μέχρι το βράδυ του Σαββάτου 22/6 (!!!), οπότε και αναχώρησε για την Ελευσίνα. Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι της πολυήμερης παραμονής στη Μύκονο, ενώ θα πρέπει να ελεγχθεί και το ενδεχόμενο η μεταφορά να έγινε σκόπιμα στο μέσο μιας τριήμερης αργίας, που, από τα πράγματα, είναι δύσκολη η άμεση παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Στο χώρο της εκφόρτωσης παραβρίσκονταν στέλεχος του ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, που επέμεινε στον ισχυρισμό ότι πρόκειται για ανακυκλώσιμα υλικά. Ισχυρισμός που τίθεται σε αμφισβήτηση, τόσο από την έντονη δυσοσμία, όσο και από τον τρόπο πλήρωσης των containers στη Μύκονο. Το σημειώνουμε: σε διάστημα μικρότερο από δέκα μέρες, ο δήμος Μυκόνου συγκέντρωσε 31 containers ανακυκλώσιμων υλικών, όταν η προδιαλογή είναι σπάνιο φαινόμενο στο νησί.

Με δεδομένη την αδυναμία παρέμβασης των ελεγκτικών μηχανισμών, ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο του ΚΔΑΥ να γίνει οπτικός έλεγχος στις εγκαταστάσεις του. Το αρνήθηκε, με τη δικαιολογία ότι χρειάζεται η συγκατάθεση «των φορέων» (ΕΕΑΑ, ΕΟΑΝ κλπ.). Αν ο ισχυρισμός αυτός ευσταθεί, τίθεται ένα θέμα συνευθύνης των παραπάνω φορέων για το καθεστώς αδιαφάνειας, που διέπει τη συγκεκριμένη διαδικασία. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την απουσία απάντησης στις επιστολές - καταγγελίες μας, που στάλθηκαν στον ΕΟΑΝ και στον ΕΔΣΝΑ στις 14/6, έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε πιθανό τον ισχυρισμό για παράνομη μεταφορά σύμμεικτων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής, από περιοχές εκτός Αττικής, με το μανδύα των ανακυκλώσιμων.  

Οι κινήσεις πολιτών «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων» και Ecoeleusis θα ενημερώσουν, εκ νέου, τον ΕΟΑΝ, τον ΕΔΣΝΑ και την εισαγγελέα περιβάλλοντος, απαιτώντας να χυθεί άπλετο φως στη λειτουργία των ΚΔΑΥ και της ΕΕΑΑ. Καθώς και του ΕΔΣΝΑ, ως προς τις προϋποθέσεις, τους όρους και τους οφειλόμενους ελέγχους στα φορτία που οδηγούνται για ταφή στο ΧΥΤΑ Φυλής από τα ΚΔΑΥ της Αττικής. Θα ενημερωθούν, επίσης, η περιφέρεια Αττικής και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος. Το θέμα δεν θα κλείσει αν δεν δοθούν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί.

Ειδικά, για την περιφέρεια Αττικής και τον κ. Σγουρό, που έσπευσε, στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο, να αξιοποιήσει τις αποκαλύψεις μας, όχι για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά για να επιτεθεί στους «αντιπάλους» του και να καλλιεργήσει την εικόνα του αδέκαστου, έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής: Δεν μπορούν να μιλούν για αναρμοδιότητα της περιφέρειας και από την άλλη να κομπορρημονούν για την άμεση επέμβασή τους. Να τους θυμίσουμε ότι η παρέμβαση υπαλλήλου της ΠΕ Δυτικής Αττικής προκλήθηκε από τις κινήσεις πολιτών. Το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπερισπασμούς, ούτε για προσωπική προβολή του κ. Σγουρού.

Από την άλλη, μόνο ανεύθυνη θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη στάση του κ. Σγουρού, που με την ιδιότητα του προέδρου του ΕΔΣΝΑ, επικαλέστηκε νομικό κενό ως προς τη δυνατότητα δήμων της περιφέρειας να συνεργάζονται με ΚΔΑΥ της Αττικής. Τώρα ανακάλυψε το νομικό κενό ο κ. Σγουρός; Και αν, πράγματι, θεωρεί ότι υπάρχει νομικό κενό, πως ανέχεται τη μεταφορά του υπολείμματος των ΚΔΑΥ Αττικής στη Φυλή, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι σημαντικό μέρος του προέρχεται από περιοχές εκτός Αττικής; Με ποια δεδομένα γίνεται ο καταμερισμός αυτού του υπολείμματος στους δήμους της Αττικής, χρεώνοντάς τους με 45 ευρώ/τόνο; Ή, μήπως, δεν είναι έτσι;

Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματά μας έχουν διατυπωθεί με μεγάλη σαφήνεια και απαιτούν απαντήσεις αντίστοιχης σαφήνειας και ειλικρίνειας. Ελπίζουμε ότι ο κ. Σγουρός δεν θα θεωρήσει ότι  εκπλήρωσε, με αυτή του την αποστροφή, την υποχρεωση απάντησης στην επιστολή μας. Το επισημαίνουμε επειδή έχει μια παράδοση προκλητικής αγνόησης ερωτημάτων μας σε βασικά ζητήματα, που σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ελπίζουμε ότι δε θα συνεχίσει αυτήν την παράδοση. Έτσι κι αλλιώς, το θέμα έχει ανοίξει και δεν μαζεύεται εύκολα …

Φωτιά στο ΚΔΑΥ της Φυλής

Συμπτωματικά, το απόγευμα της ίδιας μέρας (Κυριακής, 23/6) μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε στο ΚΔΑΥ που λειτουργεί μέσα στις εγκαταστάσεις της Φυλής. Πρόκειται για ένα από τα πέντε (5) ΚΔΑΥ της Αττικής, που ανήκει στην εταιρεία WATT (πρώην ΕΠΑΝΑ). Τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν γίνει γνωστά. Να αναφέρουμε, πάντως, ότι φωτιά πήραν υλικά αποτεθειμένα σε υπαίθριο χώρο, προτού οδηγηθούν για διαλογή. Λογικά, θα υπήρχαν και πολλά μεταλλικά αντικείμενα, αλλά και μεγάλες ποσότητες πλαστικών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ρυπαντικό αποτέλεσμα της φωτιάς. 

Πηγή: prosynat.blogspot.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)