to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:46 | 16.09.2013

Διεθνή

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας κατήργησαν μονομερώς την συλλογική σύμβαση εργασίας με 300.000 υπαλλήλους τους

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας υπαναχώρησαν μονομερώς σήμερα από τη συλλογική σύμβαση εργασίας την οποία είχαν συνάψει με πάνω από 300.000 εργαζομένους, στο πλαίσιο των κινήσεών τους για να επανέλθουν στην κερδοφορία, πιθανόν προβαίνοντας και σε καταργήσεις θέσεων εργασίας, γεγονός το οποίο ώθησε εργατικά συνδικάτα να προειδοποιήσουν ότι δεν αποκλείεται να προκηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις.


Η ένωση των ιταλικών τραπεζών ABI ακύρωσε την τρέχουσα συλλογική σύμβαση εννέα μήνες και πλέον πριν η ισχύς της εκπνεύσει, στα μέσα του 2014, διαμηνύοντας ότι θέλει να υπάρξουν σημαντικές μειώσεις του εργασιακού κόστους στην επόμενη συλλογική σύμβαση.

Σε μια επιστολή της προς τα συνδικάτα, η ABI ανέφερε ότι η πτώση των κερδών των τραπεζών-μελών της καθώς και το γεγονός ότι πλέον απαιτείται να έχουν υψηλότερα ίδια κεφάλαια λόγω όσων επιτάσσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.

Ο πρόωρος τερματισμός της συλλογικής σύμβασης εργασίας δίνει περισσότερο χρόνο στις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν έως την προθεσμία λήξης της μετενέργειας της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης τον Ιούνιο του 2014, υποστήριξε η ABI.

Οι μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν υποστεί πλήγμα από την κρίση χρέους της ευρωζώνης και το γεγονός ότι είναι αναγκασμένες να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση, έχουν πωλήσει πόρους, έχουν κλείσει υποκαταστήματα κι έχουν ανακοινώσει 19.000 περικοπές θέσεων εργασίας από το 2011, καθώς πασχίζουν να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και να αυξήσουν την επί σειρά ετών χαμηλή κερδοφορία τους.

Ήδη από πέρυσι τα συνδικάτα εξέφραζαν φόβους ότι οι ιταλικές τράπεζες σχεδιάζουν περικοπές έως και 35.000 θέσεων εργασίας συνολικά.

Η μέση απόδοση των μετοχών των ιταλικών πιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε κατά -0,47% το 2012 από την αύξησή τους κατά +2,38% ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της ABI.

Η μονομερής καταγγελία της συλλογικής σύμβασης εργασίας αποτελεί "μια δίχως προηγούμενη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και θα απαντήσουμε δυναμικά, περιλαμβανομένων και απεργιακών κινητοποιήσεων", επισήμανε ο Λάντο Μαρία Σιλεόνι, γενικός γραμματέας του συνδικάτου τραπεζοϋπαλλήλων FABI. Και άλλοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων του τομέα άφησαν να εννοηθεί ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προκηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ύφεση στην Ιταλία, η πιο μακρά μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία διαρκεί από τα μέσα του 2011, έχει συρρικνώσει τα κέρδη των τραπεζών, πολύ περισσότερο αφού είναι αναγκασμένες να αποθεματοποιούν μεγαλύτερα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν επισφάλειες, ιδίως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η σημαντική έκθεση των ιταλικών πιστωτικών ιδρυμάτων σε ιταλικά κρατικά ομόλογα και αξιόγραφα σημαίνει παράλληλα ότι είναι ευάλωτες σε ενδεχόμενη αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Κέρδος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)