to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:08 | 11.07.2013

Πολιτική

Οι μαύρες χήρες της νέας δημόσιας ελληνικής τηλεόρασης

Του Θωμά Σίδερη


Όταν η ΕΡΤ, ΕΙΡ τότε, εξέπεμψε για πρώτη φορά, στις 23 Φεβρουαρίου 1966, το πρόγραμμά της περιλάμβανε διεθνή επίκαιρα, ντοκιμαντέρ, μια ορχήστρα εικοσαλέπτου και μια βραζιλιάνικη ταινία μικρού μήκους, με τον σημαδιακό τίτλο «Ο κλέφτης».

Σαράντα-επτά χρόνια αργότερα, ο κλέφτης άλλαξε υπόσταση, μεθόδους και λεία. Η κυβέρνηση, αφού πρώτα «μοιράστηκε» μαζί μας τα πάντα, αφού έβαλε βαθιά το χέρι της στην άδεια τσέπη μας με το πρόσχημα «τα παίρνω για να τα δώσω αλλού» και αφού πέρασε την «κρίση ης αγίας τριάδας» -πότε τρισυπόστατη και πότε δισυπόστατη- αποφάσισε να γίνει ο κλέφτης και του ψηφιακού σήματος της ΕΡΤ.

Σαράντα-εφτά χρόνια ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ. Με ντοκιμαντέρ και ταινίες ξεκίνησε το ΕΙΡ, με ντοκιμαντέρ και ταινίες ξεκινά μια τηλεόραση (;) μπούρδα, που η εκφορά της μοιάζει περισσότερο με χαζό γλωσσοδέτη, παρά με μια εγγενή δυσκαμψία της γλώσσας. Όπως και το ΕΙΡ, έτσι και τούτη εδώ η μπούρδα –όχι, το ΕΙΡ δεν ήταν μπούρδα- διακόπτουν μετά από λίγες ώρες το πρόγραμμά τους, αφήνοντας ήσυχους τους Έλληνες στον ύπνο του δικαίου του σφαχτού.

Η νέα ελληνική δημόσια τηλεόραση που ανοίγει το καλοκαίρι του 2013, στην πραγματικότητα βρίσκεται πολύ πριν το ΕΙΡ, ίσως λίγο μετά τον Εμφύλιο, ίσως –και αυτό ταιριάζει περισσότερο- γύρω στα 1933: στην Ελλάδα, στη Γερμανία ή οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Η δεκαετία εκείνη ήταν πολύ σκοτεινή και πολύ μαύρη, και αυτό ταιριάζει και στη νέα ΕΔΤ.

Επειδή όμως η νέα ΕΔΤ είναι πολύ flexible τηλεόραση, μπορεί να διατρέχει τις δεκαετίες όπως τις γουστάρει. Επειδή δε τυγχάνει να εκπέμπει από τα πάλαι ποτέ στούντιο του Μέγκα, στο μεταβατικό της στάδιο θα προβάλει «Τους Απαράδεκτους» - ξέρετε δα ποιοι είναι, αλλά και τις «Τρεις Χάριτες» - που έγιναν δύο και νομίζουν ότι έσπασαν τα κοντέρ της τηλεθέασης. Οι μαύρες χήρες!  

tags: ΕΡΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)