to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:47 | 12.06.2016

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Οι μαθητές δείχνουν τον δρόμο: "Για τους Ρομά, με τους Ρομά"

Βραβεύτηκαν οι νικητές του Ευρωπαϊκού Σχολικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής «Give me five - μαζί παιδιά Ρομά και μη Ρομά, είμαστε ίδιοι με 5 τρόπους», που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος «For Roma, with Roma».


Ρεπορτάζ: Βίκυ Ζαφείρη

Μια ιδιαίτερη τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε προχθές στην Αθήνα. Βραβεύτηκαν οι νικητές του Ευρωπαϊκού Σχολικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής «Give me five - μαζί παιδιά Ρομά και μη Ρομά, είμαστε ίδιοι με 5 τρόπους», που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος «For Roma, with Roma».

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η καταπολέμηση των διακρίσεων και η εξάλειψη των αρνητικών στερεοτύπων σε βάρος των Ρομά, καθώς και η ευαισθητοποίηση δασκάλων, παιδιών και γονιών για τα οφέλη τού να συμβιώνουμε όλοι αρμονικά, σε μια συνεκτική κοινωνία. Υποβλήθηκαν εκατοντάδες ζωγραφιές από σχολεία όλης της Ευρώπης και η κριτική επιτροπή επέλεξε έναν εθνικό νικητή από κάθε συμμετέχουσα χώρα. Οι ζωγραφιές που διακρίθηκαν ήταν 19, μία από κάθε συμμετέχουσα χώρα, και δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Ε.Ε. για να ψηφίσει το κοινό και να προκύψουν τρεις νικητές.

Με το πρώτο βραβείο διακρίθηκε η ελληνική συμμετοχή από την κριτική επιτροπή και αναδείχθηκε εθνικός νικητής. Είναι η ζωγραφιά από το Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Πανοράματος Θεσσαλονίκης και είναι πράγματι ξεχωριστή. Περνάει το μήνυμα της "γέφυρας που μας ενώνει... Το σχολείο είναι μια γέφυρα που ενώνει όλους τους πολιτισμούς".

Σύμφωνα με τους κριτικούς, έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία στον τομέα της δημιουργικότητας, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης του μηνύματος (τα παιδιά τα ενώνουν κοινά θέματα, όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός κ.λπ.). Απεικονίζεται με έναν ξεχωριστό τρόπο η ενότητα μεταξύ των παιδιών και βαθμολογήθηκε καλά όσον αφορά ακόμα και την καλλιτεχνική του ποιότητα.

«Λάβαμε πολλές όμορφες, δημιουργικές εικόνες που ενσωμάτωσαν το θέμα του διαγωνισμού. Τα παιδιά Ρομά συνεργάστηκαν με τα άλλα παιδιά για να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά στερεότυπα και να σπάσουν τα τείχη, ενθαρρύνοντάς τα να σκεφτούν για όλα τα κοινά στοιχεία που έχουν, όπως τα παιχνίδια που παίζουν ή τα πράγματα που τους κάνουν να γελούν» δήλωσε η κ. Λίνα Παπαμιχαλοπούλου, επικεφαλής της μονάδας «Πολιτικές κατά των διακρίσεων και συντονισμός της πολιτικής για τους Ρομά» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα παιδιά "έσπασαν τους φραγμούς" ενθαρρύνοντας όλα τα κοινά τους στοιχεία, όπως το να παίζουν και να γελούν. Το αποτέλεσμα ήταν μια ευφάνταστη, πολύχρωμη και διορατική συλλογή έργων τέχνης, συλλογή που ενσωματώνει τα ιδανικά της ενότητας και της ισότητας.

tags: Ρομά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)