to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι «Μανωλάδες» ζουν και βασιλεύουν

Άλλο ένα κρούσμα βάναυσης εργασιακής εκμετάλλευσης με θύματα τέσσερις μετανάστες-εργάτες γης


Άλλο ένα κρούσμα βάναυσης εργασιακής εκμετάλλευσης με θύματα τέσσερις μετανάστες-εργάτες γης σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Γαστούνη Ηλείας. Οι Αιγύπτιοι δούλευαν σε φραουλοχώραφα της περιοχής και όταν την περασμένη Δευτέρα τόλμησαν να ζητήσουν από το αφεντικό τους τα μεροκάματα που τους χρωστούσε, συνολικά 350 ευρώ, εισέπραξαν ένα γερό ξυλοκόπημα, με έναν εξ αυτών, τον Αττία, να μεταφέρεται σοβαρά τραυματισμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, ενώ ακόμη ένας τραυματίστηκε πιο ελαφριά, αφού έχασε μόνο ένα δόντι και απέκτησε ένα σκισμένο χείλος.

Ο Αττία, σύμφωνα με τους γιατρούς που τον ανέλαβαν, έφερε κάταγμα κάτω γνάθου, χειρουργήθηκε, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο μέχρι την Παρασκευή και μαζί με το εξιτήριο χρεώθηκε και 1.553 ευρώ, καθώς δεν διέθετε κάποιο νομιμοποιητικό στοιχείο. Για το θέμα παρενέβη η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας, μέλη της οποίας εξήγησαν στη διοίκηση του νοσοκομείου την ιδιαιτερότητα του συμβάντος, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Πλέον, τα μέλη της Κίνησης αναζητούν τα στοιχεία του εργοδότη με απώτερο στόχο να μηνυθεί ο δράστης για τον ξυλοδαρμό του Αιγύπτιου εργάτη και να χρεωθεί τα νοσήλια.

Μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ με αφορμή την περιπέτεια του Αιγύπτιου εργάτη γης και των συμπατριωτών του, το μέλος της Κίνησης Νίκος Παπαγεωργίου επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η απίστευτη αυθαιρεσία της στυγνής εκμετάλλευσης αυτών των ανθρώπων είναι καθεστώς. Η απουσία κάθε έλεγχου για την επιβολή τού εργόσημου σκανδαλώδης. Χιλιάδες ξένοι εργάτες βιώνουν συνθήκες μιας δολοφονικά καταναγκαστικής εργασίας, μαύρης και απλήρωτης, με τη διεκδίκηση του μεροκάματου να είναι ρίσκο ζωής. Το συνολικό ποσό των 350 ευρώ που διεκδικούσαν οι τέσσερις δείχνει ότι δουλεύουν για ψίχουλα. Τους δέρνουν, τους απειλούν, τους βρίζουν».

Το περιστατικό αυτό, που πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας, επαναφέρει στο προσκήνιο το καθεστώς ανομίας που, σύμφωνα με καταγγελίες, εξακολουθεί να υφίσταται στα φραουλοχώραφα της δυτικής Πελοποννήσου, όπου εκατομμύρια -ναι, εκατομμύρια- ματωμένα ή, στην καλύτερη περίπτωση, μαύρα μεροκάματα πλουτίζουν κάποιους σύγχρονους δουλοπάροικους. Το χέρι του νόμου μοιάζει κοντό και αδύναμο να φτάσει ώς τις “Μανωλάδες” που ζουν και βασιλεύουν σε μια γκρίζα εργασιακή ζώνη που, παρά τις εξαγγελίες, εξακολουθεί να υφίσταται και χρέος της Πολιτείας είναι να ξεριζώσει επιτέλους αυτό το καθεστώς εκμετάλλευσης προτού θρηνήσουμε θύματα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)