to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι μακροχρόνιες αδιάγνωστες επιπτώσεις του Covid-19

Έρευνα σε 2000 άτομα που μολύνθηκαν από τον ιό στην Ισπανία δείχνει ότι ακόμα και όταν ο ασθενής έχει θεραπευτεί, οι επιπτώσεις στην υγεία είναι ακόμα εμφανείς.


Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα (11/11/20), στην ουσία αναφέρει ότι πολλοί που μολύνθηκαν παρουσιάζουν συμπτώματα μήνες μετά το πρώτο τους τεστ. Και το προφίλ αυτών των ασθενών διαφέρει πολύ από αυτών που ξεπέρασαν την ασθένεια μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες: η πλειοψηφία λοιπόν είναι γυναίκες, μέσης ηλικίας, χωρίς προηγούμενα προβλήματα με την υγεία τους, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.

Ο Σύλλογος Γενικών και Οικογενειακών Γιατρών άρχισε να παρακολουθεί ασθενείς που έλεγαν ότι επί μήνες δεν μπορούν να θεραπευτούν από τον ιό. Τουλάχιστον από το καλοκαίρι, ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών ανέφερε ότι εξακολουθούν να νιώθουν κούραση, με ένα ποσοστό να δηλώνει ακραία κατάπτωση, μυικούς πόνους, ή και πονοκεφάλους.

Λόγω της αναγκαιότητας να αντιμετωπιστούν τα νέα κρούσματα, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει γνωστά για αυτή την εκδοχή των μακροχρόνιων συνεπειών του ιού. Αυτό το κενό καλύπτει η έρευνα αυτή σε 2.120 ασθενείς, που νόσησαν από τον περασμένο Μάρτιο.

«Είναι γυναίκες και είναι νέες», λέει η δρ. Πιλάρ Ροντρίγκεζ Λέδο, που ήταν επικεφαλής της έρευνας. Συγκεκριμένα το 79% είναι γυναίκες, με μια μέση ηλικία τα 43 χρόνια και το κοινό στοιχεία είναι η διάρκεια των συμπτωμάτων: «Εχουν κατά μέσο όρο διάρκεια 185 ημερών, δηλαδή πάνω από έξι μήνες», λέει η Ροντρίγκεζ, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που η διάρκεια των συμπτωμάτων ξεπερνά τις 230 ημέρες. Παρότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 200 συμπτώματα, μεταξύ των πλέον συνηθισμένων είναι, η κόπωση, η γενική αδιαθεσία, οι πονοκέφαλοι, το λαχάνιασμα. Αλλά εάν ομαδοποιηθούν, η έρευνα έδειξε ότι αυτά που επανέρχονται πάλι και πάλι είναι τα λεγόμενα γενικά νευρολογική ή ψυχολογικά προβλήματα. Τα αναπνευστικά εμφανίζονται στην 5η θέση.

«Το 86% παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα» λέει η Ροντρίγκεζ, που δεν εμφανίζονται συχνά στην αρχή της ασθένειας, αλλά αργότερα, όπως έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης. Οπως λέει η βιοχημικός Σίλβια Γερέρο που μολύνθηκε στα μέσα Μαρτίου «Δεν μπορώ να διαβάσω δύο γραμμές ενός βιβλίου. Η δουλειά μου είναι πνευματική και εγώ ξεχνάω λέξεις»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)