to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι μάχες του Δήμου Βύρωνα υπέρ της κοινωνικής αλληλεγγύης

Δεν νοείται Τοπική Αυτοδιοίκηση αν δεν είναι δίπλα στην κοινωνία ως φορέας και κοινωνικής αλληλεγγύης.


Πρώτα, μια ματιά παγκοσμίως, με βάση το σύνθημα «σκέψου οικουμενικά, δράσε τοπικά».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου ένας στους επτά ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο ζει χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, παρά τη μικρή πρόοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στην επέκταση της πρόσβασης, ενώ περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι μαγειρεύουν χρησιμοποιώντας ρυπογόνα καύσιμα.

Στην ίδια την Ευρώπη, 120 εκατομμύρια, δηλαδή, το 24% ζουν στο όριο της φτώχειας, εκ των οποίων 21,6% είναι παιδιά. Με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2018, ο πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 31,8% (3.348.500 άτομα) του πληθυσμού της χώρας, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το 2017 κατά 3%.

Επισημαίνω ότι το Νόμπελ Ειρήνης 2019 για την οικονομία απονεμήθηκε στους οικονομολόγους Abhijit Banerjee, Esther Duflo και Michael Kremer για την «πειραματική προσέγγισή τους στην καταπολέμηση της φτώχειας». Όπως δηλώνουν οι ίδιοι: «Παρά τις πρόσφατες δραματικές βελτιώσεις, ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα της ανθρωπότητας είναι η μείωση της παγκόσμιας φτώχειας σε όλες τις μορφές της». Οι πειραματικές τους μέθοδοι αφορούν τους τομείς της παιδείας και της υγείας των παιδιών και κυριαρχούν εξ ολοκλήρου στην οικονομία της ανάπτυξης.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν με τον πιο επιστημονικό και αδιάσειστο τρόπο ότι οι δαπάνες για το κοινωνικό κράτος είναι δαπάνες για την ανάπτυξη. Το γεγονός  αυτό διαψεύδει  αυτούς που θεωρούν αντιαναπτυξιακή και αντιπαραγωγική την κοινωνική αλληλεγγύη και την πρόνοια.

Ο Δήμος του Βύρωνα, που ιδρύθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες, πρώτα ως συνοικισμός, το 1924, που στη συνέχεια έγινε δήμος (1934), έχει μεγάλη ιστορία αγώνων για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Την παράδοση αυτή τιμά κατά τον καλύτερο τρόπο η διοίκηση Κατωπόδη, από το 2014. Ιδρύσαμε και ενισχύσαμε πολλές δομές αλληλεγγύης, αξιοποιώντας και τις δράσεις της τοπικής Εκκλησίας υπέρ των κοινωνικά αδύνατων.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα, από τα πρώτα μνημονιακά χρόνια, έχει να επιδείξει πλουσιότατη δράση, την οποία και συνεχίζει προς όφελος εκατοντάδων ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας. Σε ό,τι αφορά την επιδοματική μας πολιτική, την οποία ορισμένοι «σνομπάρουν», χορηγούμε προνοιακά επιδόματα, σε 900 δικαιούχους. Ταυτόχρονα, για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, είχαμε 1.170 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 2020 άτομα, το δε επίδομα στέγασης χορηγείται σε 1.365 οικογένειες. Το κοινωνικό μας παντοπωλείο στηρίζει 170 οικογένειες, ενώ το κοινωνικό συσσίτιο χορηγεί 170 μερίδες. Επιπλέον, το κοινωνικό φαρμακείο βοηθά 100 άτομα.

Φέτος, προχωρούμε στη δημιουργία γραφείου αντιμετώπισης της ανεργίας, το οποίο δεν θα υπόσχεται δουλειές, αλλά θα βοηθά με πληροφόρηση και γραμματειακή υποστήριξη για την εξεύρεσή τους.

Προτεραιότητα της κοινωνικής μας πολιτικής είναι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Παλαιότερα, ο Δήμος Βύρωνα από κοινού με τον Δήμο Καισαριανής συμμετείχε στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Επιμόρφωσης Ατόμων με ειδικές ανάγκες, με έδρα τον γειτονικό μας δήμο. Μεσολάβησαν είκοσι χρόνια απουσίας από πρωτοβουλίες και δράσεις για την κατηγορία αυτή των συνδημοτών μας, αλλά τώρα διεκδικούμε και την ίδρυση ειδικού σχολείου στον Βύρωνα, ενώ στόχος μας είναι να προστατεύσουμε, όσο γίνεται καλύτερα, τα δικαιώματα των ατόμων αυτών στην διακίνηση και πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες.

Δεν νοείται Τοπική Αυτοδιοίκηση αν δεν είναι δίπλα στην κοινωνία ως φορέας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Ένα από τα βασικά συστατικά του δικού μας αγώνα εναντίον της φτώχειας είναι η αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού με όρους προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και εξασφάλισης στοιχειωδώς ανεκτών συνθηκών στέγασης και διαβίωσης των προσφύγων που έχουν καταφύγει στη χώρα μας, ξεριζωμένοι από τους πολέμους, την καταπίεση και την φτώχεια σε περιοχές που δεν είναι πολύ μακριά μας.

* Ο Χρήστος Σπυρόπουλος είναι αντιδήμαρχος Βύρωνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)