to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:48 | 11.09.2012

πηγή: https://left.gr/91

Διεθνή

Οι Louis Vuitton δεν έχουνε πατρίδα...

Της Αναστασίας Γιάμαλη



Τις Louis Vuitton αποσκευές του έδωσε εντολή να ετοιμάσουν ο μεγιστάνας Μπερνάρ Αρνό, ο πλουσιότερος Ευρωπαίος και τέταρτος πλουσιότερος στον κόσμο, για να πάει Βέλγιο, επιλέγοντας να αλλάξει υπηκοότητα προκειμένου να αποφύγει την υψηλή φορολογία. Βλέπετε ο πρόεδρος Ολάντ, πιεζόμενος από την πρόωρη κάμψη της δημοτικότητάς του, αποφάσισε να κρατήσει την προεκλογική του υπόσχεση πως θα φορολογήσει τους πλούσιους κατά 75%. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη φορολόγηση κατά 75% του τμήματος των εισοδημάτων άνω του ενός εκατομμυρίου, που έχει αναστατώσει τα μεγάλα αφεντικά, τα διευθυντικά στελέχη, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, καλλιτέχνες και αθλητές.

Ο δεινός παίκτης του τένις και μπον βιβέρ εξήγησε βέβαια πως επέλεξε να αλλάξει υπηκοότητα όχι για να αποφύγει τη φορολόγηση του εισοδήματός του, που εκτιμάται πως ξεπερνά τα 32 δισ. ευρώ αλλά για προσωπικούς λόγους.

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως. Το 1981, όταν ήρθε στην εξουσία ο Μιτεράν, ο Αρνό μετανάστευσε στις ΗΠΑ και επέστρεψε τρία χρόνια αργότερα, όταν οι Σοσιαλιστές υιοθέτησαν πιο συντηρητική φορολογική πολιτική. Μπορεί πάντως να μην του αρέσει ο παριζιάνικος αέρας. Δεν είναι ο μόνος όμως... Σύμφωνα με τον Ζορζ Νταλεμάν, πρόεδρο της βελγικής Επιτροπής Ιθαγενειών, η αίτηση του κ. Αρνό είναι μία από τις 40.000 για αλλαγή υπηκοότητας.

Σφάζονται όμως στην ποδιά του κεφαλαίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ο τέως Γάλλος πρωθυπουργός Φ. Φιγιόν δήλωσε για τον Ολάντ "Όταν παίρνουμε ηλίθιες αποφάσεις, καταλήγουμε σε τρομακτικά αποτελέσματα" και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον είχε πει νωρίτερα φέτος πως αν ο φόρος εισοδήματος εφαρμοστεί στην Γαλλία, ο ίδιος θα στρώσει το κόκκινο χαλί για τους Γάλλους πλούσιους.

Το δε γελοιωδέστερο όλων είναι πως ο Αρνό έχει τιμηθεί και με τον ανώτατο τίτλο που μπορεί να απονεμηθεί σε Γάλλο πολίτη, αυτόν του Ανώτατου Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής. Μάλλον επειδή διοικεί τον όμιλο LVMH, στον οποίο ανήκουν 22 μάρκες ποτών, 13 μάρκες δερματίνων ειδών πολυτελείας 8 μάρκες ρολογιών και κοσμημάτων και δυο - τρία ξενοδοχεία και τα καταστήματα καλλυντικών Sephora. Συνολικά 60 επιχειρήσεις βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιου του ομίλου του μεσιέ Αρνό.

Οι περισσότερες από αυτές αποκτήθηκαν με επιθετικές εξαγορές ή χειραγωγώντας μετοχές έχοντας εξασφαλίσει εσωτερική πληροφόρηση. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του οίκου Hermes, που αγωνίζεται να μείνει ανεξάρτητος και κατήγγειλε τον όμιλο LVMH για χειραγώγηση καθώς αγοράζει αβέρτα τις μετοχές της Hermes έχοντας καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να έχει το 22% του μετοχών του οίκου.

Ο κ. Αρνό εμφανίζει συμπεριφορά Μαρίας Αντουανέτας. Προκλητικά αμέριμνος, αδιάφορος για το τι συμβαίνει εκτός του κύκλου των πελατών των προϊόντων του, δεν έχει καταλάβει ότι δεν βρισκόμαστε στο 1981. Άλλωστε δεν ήταν η αριστερή Liberation του 1981 που τον ξεπροβόδισε με το "Φύγε μαλάκα πλούσιε", ήταν η κεντρώα Liberation του 2012.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)