to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:53 | 09.02.2014

Πολιτική

«Αν οι λαοί συνεργαστούν, τίποτε δεν είναι αδύνατον»: ο Αλέξης Τσίπρας από τη Ρώμη μετά τη συνάντηση με τον Νίκι Βέντολα

«Η υποψηφιότητά μου έχει σκοπό να περάσει το μήνυμα ότι ποτέ ξανά και πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν πρέπει να υπάρξει λαός να βρεθεί στην κατάσταση που βρέθηκε τα τελευταία τρία χρόνια η ελληνική κοινωνία.Ξέρω ότι το σχέδιό μας είναι μεγαλεπήβολο. Έχουμε απέναντί μας ισχυρές δυνάμεις. Αλλά εάν οι λαοί συνεργαστούν, τίποτε δεν είναι αδύνατον. Η Ευρώπη και η Ε.Ε. δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές», το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Νίκι Βέντολα.


Μετά τη συνάντησή του με τον Νίκι Βέντολα, πρόεδρο της περιφέρειας της Πούλια και πρόεδρο του κόμματος Αριστερά Οικολογία Ελευθερία, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:

Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκι για τα καλά του λόγια. Εδώ αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε ανάμεσα σε παλιούς συντρόφους γνώριμους και φίλους, σαν στο σπίτι μας δηλαδή. Με τους περισσότερους συντρόφους, μας συνδέουν κοινοί αγώνες. Ιδιαίτερα ο Νίκι Βέντολα για μας είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία της αριστεράς, ένας χαρισματικός ρήτορας, που δεν χρειάζεται να ξέρεις ιταλικά για να καταλάβεις ότι συνεγείρει τα πλήθη. Είναι λοιπόν ιδιαίτερη χαρά για εμάς να βρισκόμαστε σήμερα εδώ και να μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια σειρά από θέματα που αφορούν τους σκοπούς της υποψηφιότητάς μου για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η υποψηφιότητά μου για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έναν ισχυρό συμβολισμό. Τον συμβολισμό της αλλαγής των συσχετισμών σήμερα στην Ευρώπη. Τον συμβολισμό της υπέρβασης του λόμπι της λιτότητας αλλά και των δυνάμεων που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη. Τον συμβολισμό της ανάδειξης της εναλλακτικής πρότασης για την Ευρώπη, διότι, είτε το θέλουμε, είτε δεν το θέλουμε, οι ζωές μας εξαρτώνται από τους χειρισμούς σήμερα στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη είναι το πεδίο της ταξικής και της πολιτικής πάλης. Οι ευρωεκλογές λοιπόν δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους. Είναι μια σημαντική ευκαιρία να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα για την αλλαγή της πολιτικής, για τον τερματισμό της λιτότητας, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, για την επιστροφή της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Ένας επιπλέον συμβολισμός είναι ότι είναι η χώρα μου, η Ελλάδα, που αποτέλεσε το πειραματόζωο της λιτότητας στην Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια. Όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια είναι στίγμα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. 60% ανεργία στους νέους, τρία εκατομμύρια ανασφάλιστοι στα οκτώ εκατομμύρια.. που δεν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, άνθρωποι της διπλανής πόρτας που ψάχνουν να βρουν τροφή στους κάδους …

Υπό αυτήν την έννοια, η υποψηφιότητά μου έχει σκοπό να περάσει το μήνυμα ότι ποτέ ξανά και πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν πρέπει να υπάρξει λαός να βρεθεί στην κατάσταση που βρέθηκε τα τελευταία τρία χρόνια η ελληνική κοινωνία.Ξέρω ότι το σχέδιό μας είναι μεγαλεπήβολο. Έχουμε απέναντί μας ισχυρές δυνάμεις. Αλλά εάν οι λαοί συνεργαστούν, τίποτε δεν είναι αδύνατον. Η Ευρώπη και η Ε.Ε. δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Είμαστε ισότιμα μέλη. Κι αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας.

Στη συνέχεια, απαντώντας ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια συντηρητική αναδιάρθρωση στην Ευρώπη. Δεν είναι μόνο η κατάλυση της δημοκρατίας και η ενίσχυση του αυταρχισμού. Είναι και η αύξηση των δυνάμεων του μίσους που εκφράζει η άκρα δεξιά, η ναζιστική δεξιά, που συμβαδίζει με μία αύξηση του συντηρητισμού και της επιστροφής στον Μεσαίωνα στην Ευρώπη. Κι αυτό δεν είναι άσχετο με τις κυρίαρχες πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα στην Ευρώπη.

Τις τελευταίες μέρες στη Γαλλία είχαμε ένα υπερσυντηρητικό κίνημα. Αυτό το υπερσυντηρητικό κίνημα πηγαίνει χέρι-χέρι με την αύξηση της δυναμικής της Λεπέν. Οφείλουμε λοιπόν να δώσουμε τη μάχη ως δυνάμεις προοδευτικές και δημοκρατικές, όχι μόνο για την υπέρβαση της λιτότητας, αλλά και για την επιστροφή της δημοκρατίας, την επιστροφή των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Να ξαναπροσεγγίσουμε τις βασικές ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης.

Υπ΄ αυτή την έννοια, στην ατζέντα μας δεν υπάρχει ξεκομμένο το θέμα της λιτότητας. Υπάρχει το θέμα της αναθεώρησης της μεταναστευτικής πολιτικής, Υπάρχει και το θέμα ισότιμα της διεύρυνσης των ατομικών κοινωνικών δικαιωμάτων.

Για τη συνάντηση με τον Ενρίκο Λέτα:

Πρέπει να σας πω ότι είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και παρά το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικές θέσεις, εντούτοις σε πολλά σημεία ο προβληματισμός μας συμπίπτει. Ιδίως συμπίπτει στη διαπίστωση ότι δεν μπορεί κανείς να ξεπεράσει την κρίση αν δεν επενδύσει σε πολιτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης. Από κει και πέρα, ενημέρωσα τον Ιταλό πρωθυπουργό για τις θέσεις μας, για τις θέσεις της υποψηφιότητάς μου αλλά και για τον σκοπό, τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ εάν γίνει κυβέρνηση στην Ελλάδα. Του εξήγησα ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να διαπραγματευτούμε σκληρά στην Ευρώπη για να αλλάξει αυτή η πολιτική λιτότητας. Αυτή η πολιτική αλλαγή συνεπώς θα είναι επωφελής όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά και για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο και ζήτησα τη στήριξη της ιταλικής κυβέρνησης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Είναι θετικό που ολοένα και περισσότεροι διαπιστώνουν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική. Υπ΄ αυτή την έννοια είναι θετικό ότι και ο πρωθυπουργός Λέτα το επεσήμανε αυτό στον Μπαρόζο αλλά και ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο έκανε μια παρόμοια επισήμανση τις προηγούμενες μέρες. Αλλά, πέρα από τις επισημάνσεις, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει κι ένας κοινός σχεδιασμός διεκδικήσεων. Δεν μπορεί οι Σύνοδοι Κορυφής της Ευρώπης να είναι συναντήσεις 27 αρχηγών κρατών που κουβεντιάζουν αλλά στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η κυρία Μέρκελ.

Διαβάστε επίσης: 

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον περιφερειάρχη του Λάτσιο, Νικόλα Τζινγκαρέτι

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)