to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:16 | 14.09.2014

Διεθνή

Αντεγκλήσεις για τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, ενώ απειλείται η ειρηνευτική διαδικασία (ενημέρωση)

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός απώθησε επίθεση των ανταρτών στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, λίγη ώρα αφότου ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ είχε κατηγορήσει τη Μόσχα ότι «επιθυμεί να αφανίσει την χώρα του» και είχε καταγγείλει τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «αποσκοπεί στην εξ ολοκλήρου κατάληψή της από τη Ρωσία» - Οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ αναφέρουν ότι σήμερα Κυριακή θα γίνει νέα ανταλλαγή κρατουμένων με την ουκρανική κυβέρνηση


Νεότερη ενημέρωση:

Για παραβίαση της κατάπαυσης πυρός στην ανατολική Ουκρανία και υπονόμευση της ειρηνευτικής διαδικασίας κατηγόρησε σήμερα τους φιλορώσους αντάρτες το Κίεβο. Την ίδια ώρα, στο Ντονέτσκ, προπύργιο των αυτονομιστών, σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών. 

Νέα ανταλλαγή κρατουμένων

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ αναφέρουν ότι σήμερα Κυριακή θα γίνει νέα ανταλλαγή κρατουμένων με την ουκρανική κυβέρνηση, μέρος της συμφωνίας για εκεχειρία στις εμπόλεμες ανατολικές επαρχίες της χώρας. 

«Η λίστα των ονομάτων έχει οριστικοποιηθεί» αναφέρουν σε ρωσικά πρακτορεία οι ένοπλοι, λέγοντας πως η ανταλλαγή θα γίνει με σχήμα «65 έναντι 65».
Η επικεφαλής της λεγόμενης «επιτροπής αιχμαλώτων» των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, η Ντάρια Μοροζόβα, επιβεβαίωσε το πρωί της Κυριακής στο RIA Novosti πως η ανταλλαγή θα προχωρήσει. «Θα γίνει σίγουρα σήμερα, και πριν πέσει ο ήλιος» είπε η Μοροζόβα στο ρωσικό πρακτορείο. (Πηγή: in.gr)

 

Εύθραυστη η εκεχειρία

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απώθησε επίθεση φιλορώσων αυτονομιστών κατά του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, προπυργίου των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, παρά την εκεχειρίας.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, πυρά βαρέως πυροβολικού ακούστηκαν χτες στις βόρειες συνοικίες της πόλης Ντονέτσκ, της μεγαλύτερης στην ανατολική Ουκρανία, και μια μεγάλη στήλη μαύρου καπνού υψώθηκε στην περιοχή του αεροδρομίου της, μεταδίδει ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

......................

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο χαιρέτισε τον νέο γύρο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας που έθεσε νωρίτερα σε εφαρμογή η ΕΕ και δήλωσε ότι αυτές υπογραμμίζουν τον βαθμό της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη απέναντι στη χώρα του σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση με τη Μόσχα και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι να "αφανίσει την Ουκρανία" ως ανεξάρτητο κράτος, δήλωσε χτες ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, καλώντας τις ΗΠΑ και την ΕΕ να είναι εγγυήτριες του ειρηνευτικού σχεδίου στην Ουκρανία. 

"Δεν μπορεί να δεχτεί την ιδέα η Ουκρανία να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει να επαναφέρει τη Σοβιετική Ένωση", πρόσθεσε ενώ το Κίεβο ετοιμάζεται να επικυρώσει την Τρίτη την ιστορική συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

Ο Γιατσενιούκ εξέφρασε ικανοποίηση για την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ τονίζοντας ότι οι κυρώσεις συνιστούν "μείζονα απειλή" για τη ρωσική οικονομία. 
Σύμφωνα με τον ουκρανό πρωθυπουργό, το προσεχές στάδιο πιθανόν να είναι η δημιουργία ενός "διαδρόμου" που θα ενώνει τα ρωσικά σύνορα με τη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία το Μάρτιο και θα περνά από περιφέρειες της νότιας Ουκρανίας. 
Υπογράμμισε ότι είναι "πρόωρο" να γίνεται λόγος για διευθέτηση της κρίσης. 
"Είμαστε ακόμη σε πόλεμο και ο βασικός επιτιθέμενος είναι η Ρωσική Ομοσπονδία... Ο Πούτιν θέλει μια ακόμη ψυχρή σύγκρουση (στην ανατολική Ουκρανία). Η Ρωσία είναι μια απειλή για την παγκόσμια τάξη και την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης". 
Ο στόχος της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε στο Μινσκ "είναι να σταματήσει η σφαγή" στην πεντάμηνη αυτή σύγκρουση που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 2.700 ανθρώπων. "Θα αγωνιστούμε για τη χώρα μας και την ανεξαρτησία μας", πρόσθεσε .

 

Οι δηλώσεις Μπαρόζο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να καταβάλει 760 εκατ. ευρώ -στο πλαίσιο ενός πακέτου δανείων- στην Ουκρανία μέσα στον επόμενο μήνα εάν εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 

H εκεχειρία που επιτεύχθηκε πριν από μία εβδομάδα μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων ανταρτών στην Ουκρανία δεν επαρκεί για να εξασφαλιστεί η ειρήνη εκτίμησε ο Μπαρόζο και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδεικνύει «απαράδεκτη συμπεριφορά». 

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες στοχοθετούν κυρίως τις ρωσικές βιομηχανίες πετρελαίου και άμυνας, ενώ έχουν επίσης σκοπό να περιοριστεί η πρόσβαση μεγάλων ρωσικών τραπεζών στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές, στο πλαίσιο των κινήσεων της Ουάσινγκτον με σκοπό να τιμωρηθεί η Μόσχα για την επέμβασή της στην Ουκρανία.

Οι αντιδράσεις της Μόσχας

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης εναντίον της Ρωσίας στοχεύουν στο να διαταράξουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην ανατολική Ουκρανία, ενώ επισήμανε ότι η Μόσχα εξετάζει την επιβολή αντιποίνων.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ προειδοποίησε ότι η χώρα του θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εναντίον των κυρώσεων που της έχουν επιβάλει οι δυτικές χώρες. 

H Ρωσία θα επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα ουκρανικά προϊόντα αρχής γενομένης από 1ης Νοεμβρίου εάν το Κίεβο θέσει σε ισχύ την εμπορική συμφωνία που σύναψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. 

Οι νέες κυρώσεις οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας πλήττουν τις προσπάθειες να αρχίσει μια ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, κατήγγειλε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ

Σε συνέντευξη του το Σάββατο, εκτόξευσε νέες βολές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ισχυριζόμενος ότι επιδιώκουν να «κόψουν τους οικονομικούς δεσμούς» ανάμεσα στη χώρα του και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Αμερική θέλει να επωφεληθεί από τη σημερινή κατάσταση για να κόψει τους οικονομικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ευρώπη και στη Ρωσία», και στην πορεία να επιβάλει στην ΕΕ να προμηθεύεται αέριο σε τιμές σημαντικά υψηλότερες από αυτές του ρωσικού φυσικού αερίου, υποστήριξε ο Λαβρόφ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε έναν ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Στην Ανατολική Ουκρανία ρωσικό κονβόι

Περισσότερα από 100 φορτηγά με ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν το Σάββατο το πρωί στην Ανατολική Ουκρανία, στο κομμάτι που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστεές αντάρτες. 

Μια δεύτερη ρωσική αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια παρέδωσε 2.000 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης σε περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές στη νοτιοανατολική Ουκρανία, οι οποίες έχουν πληγεί από τις μάχες ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους αντάρτες, μετέδωσε το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Ρασίγια 24. 
«Η δεύτερη ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή παρέδωσε 2.000 τόνους βοήθεια στο Ντονμπάς», τη βιομηχανική περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που αποτελεί προπύργιο των αυτονομιστών, ανέφερε ο παρουσιαστής ειδήσεων του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου. 
«Τρόφιμα, φάρμακα» καθώς και ιματισμός κατάλληλος για το κρύο παραδόθηκαν στη Λουγκάνσκ, ανέφερε. 
Τουλάχιστον 66 φορτηγά εκφορτώθηκαν και βρίσκονται καθ΄ οδόν για την επιστροφή τους στη Ρωσία, σύμφωνα με το Ρασίγια 24.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)