to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:50 | 17.03.2016

Διεθνή

«Ροζάβα-Βόρεια Συρία»: Οι Κούρδοι της Συρίας ανακήρυξαν «ομοσπονδιακή περιοχή» τα εδάφη που ελέγχουν (ενημέρωση)

"Το ομοσπονδιακό σύστημα εγκρίθηκε για την περιοχή Ροζάβα (συριακό Κουρδιστάν) - Βόρεια Συρία", δήλωσε ο Σιχανούκ Ντίμπο, αξιωματούχος του PYD, που είναι το κύριο κουρδικό κόμμα στη Συρία, έπειτα από σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Ρμέιλαν στη βορειοανατολική Συρία. Αντιδρούν Άσαντ και Τουρκία, αντίθετος και ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης


Νεότερη ενημέρωση: 

Δεν αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ αυτόνομη κουρδική ζώνη στη Συρία, εξακολουθούν όμως να θεωρούν τους Κούρδους της Συρίας σημαντικούς συμμάχους στον πόλεμο κατά του ΙΚ. (περισσότερα)

---------------

"Δίνουμε την ευχή μας στο σχέδιο του ομοσπονδιακού συστήματος Ροζάβα-Βόρεια Συρία", συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Άλνταρ Ξελίλ, μέλος της επιτροπής προετοιμασίας του σχεδίου αυτού.

Εντός της ημέρας θα συσταθούν συμβούλια, αποστολή των οποίων θα είναι να προσδιορίσουν το περίγραμμα της περιοχής αυτής και τη φύση του συστήματος αυτού, διευκρίνισαν οι υπεύθυνοι.

Η ένωση τριών κουρδικών "καντονιών" (Αφρίν, Κομπάνι και Τζαζιρέ) --εκτός των περιοχών που κατέκτησαν πρόσφατα οι κουρδικές δυνάμεις στον συριακό βορρά-- αντιπροσωπεύει ένα περαιτέρω βήμα προς την αυτοδιάθεση. Ωστόσο οι Κούρδοι γνωστοποιούν ότι το σχέδιό τους στηρίζεται σε "εδαφική" κι όχι "εθνοτική" βάση, έχοντας εκπροσώπους του αραβικού πληθυσμού και άλλων μειονοτήτων στις περιοχές αυτές.

(η φωτ. από την Αλ Αχράμ)

----------------

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες ότι δεν θα αναγνωρίσουν τη δημιουργία μιας ενιαίας και αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη Συρία, στην οποία αντιτίθεται επίσης η γειτονική Τουρκία.

-------------

Αντίδραση της κυβέρνησης Ασαντ: Η απόφαση αυτή δεν έχει κανένα νομικό ή πολιτικό αντίκτυπο.

Κανέναν νομικό ή πολιτικό αντίκτυπο δεν έχει η ανακοίνωση της εγκαθίδρυσης μιας ομόσπονδης περιφέρειας στις ζώνες που ελέγχουν οι Κούρδοι της Συρίας στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η συριακή κυβέρνηση.

"Οποιαδήποτε ανακοίνωση αυτού του είδους δεν έχει καμία νομική αξία και δεν θα έχει κανέναν νομικό, πολιτικό, κοινωνικό ή οικονομικό αντίκτυπο για όσο καιρό δεν αντανακλά την βούληση ολόκληρου του συριακού λαού", μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

"Η κυβέρνηση της Συρίας προειδοποιεί οποιονδήποτε αποπειραθεί να υπονομεύσει την ενότητα του εδάφους και του λαού της Συρίας", υπογράμμισε η πηγή αυτή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών. "Το να εγείρεται ζήτημα ένωσης ή ομοσπονδοποίησης συνιστά παραβίαση της ενότητας του συριακού εδάφους και αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα και στις διεθνείς αποφάσεις", σημείωσε.

Συριακή αντιπολίτευση: Οχι σε απόπειρες σχηματισμού οντοτήτων

Την ίδια ώρα και ο Συνασπισμός της αντιπολίτευσης εξεγέρθηκε σε ανακοίνωσή του κατά "οποιασδήποτε απόπειρας σχηματισμού οντοτήτων, περιφερειών ή διοικήσεων, που σφετερίζονται τη βούληση του συριακού λαού".

Τουρκία: Μονομερές βήμα

Παράλληλα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αντιτίθεται στα μονομερή βήματα για τη δημιουργία νέων δομών στη Συρία σε εθνική βάση.

"Η μερική αποχώρηση της Ρωσίας μπορεί να μαλακώσει το κλίμα εκεί. Η Συρία πρέπει να παραμείνει ένα σύνολο χωρίς να αποδυναμωθεί και ο συριακός λαός πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της σε συμφωνία και με ένα Σύνταγμα. Οποιαδήποτε μονομερής πρωτοβουλία θα βλάψει την ενότητα της Συρίας", δήλωσε σήμερα ένας Τούρκος αξιωματούχος στο Ρόιτερς, μετά την ανακοίνωση των Κούρδων της Συρίας για την εγκαθίδρυση μιας ομόσπονδης περιφέρειας στις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχό τους στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η προαναγγελία

Ο Ιντρίς Νασάν, αξιωματούχος της υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων του Κομπάνι, μιας από τις τρεις αυτόνομες περιοχές που ίδρυσαν οι Κούρδοι πριν από δύο χρόνια, είχε από χθες Τετάρτη αναφέρει πως οι αυτόνομες περιοχές θα φέρουν το όνομα «Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας» και θα αντιπροσωπεύουν όλες τις εθνοτικές ομάδες που ζουν στην περιοχή.  Ειχε σημειώσει ακόμα πως αυτό αποτελούσε αίτημα των Κούρδων από το 2011 και πρόσθεσε, ωστόσο, πως ο κούρδικος λαός δεν θα βαδίσει το «μονοπάτι της απόσχισης». 

Να σημειωθεί πως το κούρδικο κόμμα PYD της Συρίας έχει αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ για το συριακό, αν και ο ίδιος ο μεσολαβητής του ΟΗΕ έχει υποστηρίξει πως θα έπρεπε να συμμετέχουν. Από τους κύριους εχθρούς κάθε ιδέας αυτονόμησης των Κούρδων της Συρίας είναι η Τουρκία

Πληροφορίες από RussiaToday

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)