to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:41 | 15.02.2019

Διεθνή

Οι «κόκκινες γραμμές» του Κοσόβου στον διάλογο με τη Σερβία

Η διαπραγματευτική ομάδα του Κοσόβου για τον διάλογο με την Σερβία παρέδωσε στην Βουλή το σχέδιο πλατφόρμας που θα αποτελέσει το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί.


Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στην Πρίστινα, στο σχέδιο αυτό δεν προβλέπεται το ενδεχόμενο αλλαγής των συνόρων, είτε υπό την μορφή ανταλλαγής εδαφών είτε υπό την μορφή παραχώρησης τμήματος του εδάφους του Κοσσόβου.

Αντιθέτως, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Zeri” , η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου, όπως ορίζεται από το ισχύον Σύνταγμα, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τις διαπραγματεύσεις με την Σερβία. Στην πλατφόρμα διαλόγου που προτείνεται, προβλέπεται, επίσης, η κατάργηση της διακήρυξης 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ που ψηφίστηκε το 1999 και ορίζει το Κόσοβο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας.

Απορρίπτεται κάθε δυνατότητα λειτουργίας παράλληλων θεσμών εξουσίας στο Κόσοβο, πέρα από την κεντρική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Με την επισήμανση αυτή απορρίπτεται η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων (SZO) όπως καθόριζε η συμφωνία των Βρυξελλών, που επετεύχθη, το 2013, μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Στο σχέδιο για τον διάλογο με την Σερβία, αναφέρεται, επίσης, ότι «o έλεγχος και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, όπως η λίμνη Γκάζιβοντε και τα μεταλλωρυχεία της “Trepca'”, αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της Δημοκρατίας του Κοσσόβου». Η διαπραγματευτική ομάδα του Κοσσόβου προτείνει την σύσταση ειδικού δικαστηρίου που θα ασχοληθεί με τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Σέρβοι, την δεκαετία του `90, τον προηγούμενο αιώνα. Στα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου συμπεριλαμβάνεται και το καθεστώς των Αλβανών που ζουν στη Σερβία, αναφέρεται στο σχέδιο για τον διάλογο που κατατέθηκε στην Bουλή του Κοσόβου. 

Η οριστική συμφωνία που θα επιτευχθεί με την Σερβία «θα πρέπει να προσβλέπει στην άνευ όρων αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, στα σημερινά του σύνορα, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επίσης, προτείνεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επικύρωση της Συμφωνίας που θα επιτευχθεί ενώ ως εγγυήτριες δυνάμεις για την εφαρμογή της ορίζονται η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Κατά την εκτίμηση αναλυτών στην Πρίστινα, η πλατφόρμα διαλόγου που προτείνει η διαπραγματευτική ομάδα του Κοσόβου, εκφράζει την σκληρή γραμμή που εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι και περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας, με την Σερβία.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: Κόσοβο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)