to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:38 | 29.07.2020

Πολιτική

Οι κίνδυνοι πίσω από τη βούληση της Τουρκίας για «αμεση έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα»

«Ναι» στον διάλογο με Τουρκία, αλλά όχι με απειλές, το μήνυμα της Αθήνας μετά και τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε επαγρύπνηση παραμένει η Ελλάδα.


Όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, η Τουρκία «παγώνει» για λίγο τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Έτσι εξηγείται και η κίνηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis να πλεύσει το βράδυ της Δευτέρας πίσω στο λιμάνι της Αττάλειας.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Daily Sabah, ο Καλίν δήλωσε: «Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: “Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις σταματήσουμε για λίγο” (σ.σ. τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο».

Πάντως, παρά το γεγονός της «υποχώρησης» του Oruc Reis, η Ελλάδα παραμένει σε επαγρύπνηση και πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο Αιγαίο. Δεδομένου ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι απρόβλεπτος, δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποιας μορφής αιφνιδιασμός.

Υπενθυμίζεται πως η παράνομη τουρκική NAVTEX , η οποία έχει δεσμεύσει τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες, βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και τις 2 Αυγούστου.

Ν. Δένδιας: Απαραίτητη προϋπόθεση διαλόγου με την Τουρκία η έλλειψη παραβατικότητας

Την πάντα ανοιχτή διάθεση της Ελλάδας για διάλογο με την Τουρκία επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κάνοντας, ωστόσο, σαφές πως δεν υπάρχει συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου αυτή τη στιγμή.

Ξεκαθάρισε επίσης πως απαραίτητη προϋπόθεση διαλόγου με την Τουρκία αποτελεί η έλλειψη παραβατικότητας. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Δένδιας, τόνισε πως η χώρα μας επιθυμεί τον διάλογο αλλά όχι με «το πιστόλι στον κρόταφο» και υπό το κράτος απειλών και προθεσμιών.  «Μία είναι η διαφορά με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα και οι υπερκείμενες θάλασσιες ζώνες. Επ’ αυτής της διαφοράς η Ελλάδα έχει πει -διαχρονικά- ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει και εφόσον δεν καταλήξουν σε συμφωνία, να κάνουμε ένα συναποσχετικό και να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης» κατέληξε.

Όσον αφορά το θέμα της Αγίας Σοφίας, ο υπουργός δήλωσε πως είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και στενάχωρο. Επανέλαβε όμως πως δεν πρόκειται για ελληνοτουρκική διαφορά. Τέλος τόνισε ότι  η ελληνική πλευρά θα κάνει ότι περνά από το χέρι της, για να προστατευθεί το μνημείο.

Ν. Αναστασιάδης: «Δεν θα αποδεχθώ τακτικές εκβιασμού»

Για κλιμακούμενες και διεθνώς καταδικαστέες ενέργειες της Τουρκίας, όπως η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, απειλές εναντίον της Ελλάδας και των πλείστων γειτόνων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και νέες εισβολές στη Λιβύη και τη Συρία, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ενέργειες οι οποίες, αντιβαίνοντας το διεθνές δίκαιο, αναντίλεκτα εντείνουν το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή υπονομεύοντας παράλληλα τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό στη διαδικτυακή τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, που για πρώτη φορά φέτος δεν πραγματοποιήθηκε διά της φυσικής παρουσίας, αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Όπως ακριβώς έχω κατ' επανάληψη υποστηρίξει, ο μόνος τρόπος να σταματήσουν και να αποφευχθούν νέες ανάλογες εντάσεις, είναι η υιοθέτηση επιτέλους μίας αποφασιστικής στάσης η οποία, μέσω των κατάλληλων μέτρων, θα επιφέρει κόστος, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη στην περιοχή», τόνισε.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στις επαφές του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τις κοινές διαπιστώσεις τους ότι «θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, ενώ εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες πρέπει να υφίστανται κυρώσεις». Διαβάστε περισσότερα...

Επικοινωνία Δένδια - Χριστοδουλίδη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις τουρκικές ενέργειες και τον διαρκή συντονισμό Ελλάδας καi Κύπρου, σύμφωνα με αναρτήσεις του Νίκου Δένδια και του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

ΥΠΕΞ Κύπρου: Μήνας εξελίξεων ο Αύγουστος - Τι είπε για την Τουρκία

Τη θέση ότι ο Αύγουστος θα είναι μήνας εξελίξεων σε ό,τι αφορά τους ευρύτερους σχεδιασμούς στην περιοχή διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε την εν λόγω θέση σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης 29 Ιουλίου στο Ράδιο Πρώτο της Κύπρου και στην Πρώτη Εκπομπή.

«Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κινήσεις της Τουρκίας σε Κύπρο, Ελλάδα, Λιβύη σχετίζονται μεταξύ τους. Ο Ερντογάν από την μια αξιοποιεί το κενό που υπάρχει στην περιοχή και από την άλλη προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους στόχους της Γαλάζιας Πατρίδας. Ορόσημο είναι το 2023. Θα ήθελε να σφραγίσει την μετατροπή της Τουρκίας σε μια Ισλαμική Δημοκρατία που να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ισλαμικό κόσμο. Δεν τίθεται θέμα ότι έχουμε πρόβλημα με μια ισλαμική Δημοκρατία αλλά ο τρόπος που το προσεγγίζει ο Ερντογάν είναι προβληματικός. Πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα του τι πράττει η Τουρκία», είπε εισαγωγικά ο ΥΠΕΞ.

«Ο Καλίν παρουσίασε χθες την «καλή θέληση» της Τουρκίας. Ότι δηλαδή για 1 μήνα δεν θα αποστείλει το Oruc Reic στην Ελλάδα. Αυτό φυσικά ήταν αίτημα της Γερμανίας. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν μιλάμε για ανάγκη αποκλιμάκωσης αυτός που πρέπει να κάνει ενέργειες είναι αυτός που κλιμακώνει», διευκρίνισε.

Κληθείς να απαντήσει στο αν έγιναν παραστάσεις αναφορικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο, όπως έγιναν για το Καστελλόριζο, ο ΥΠΕΞ είπε ότι γίνονται επαφές, ακόμη και χθες είπε, υπήρξε επικοινωνία και με τον κ.Μπορέλ αλλά και με την γερμανική Προεδρία για να μην προχωρήσει η Τουρκία στην αποστολή του Μπαρμπαρός. Έγιναν διαβήματα και προς την πλευρά της Τουρκίας όπως γνωρίζουμε, σημείωσε.

Το δεύτερο δεδομένο που ανέφερε δημόσια ο Κύπριος ΥΠΕΞ είναι τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. «Υπάρχουν ανησυχίες περισσότερο για τη διεθνή κοινότητα», διευκρίνισε φωτίζοντας την πτυχή ότι πρόκειται για δυο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. «Οι επόμενες μέρες αλλά και ολόκληρος ο Αύγουστος θα είναι μήνας εξελίξεων. Υπάρχει ένα ορόσημο που δεν είναι άσχετο και με τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται. Τέλη Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνάντηση ΥΠΕΞ στο Βερολίνο. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα ήθελαν να υπάρξουν εξελίξεις μέχρι τότε έτσι ώστε να ληφθούν αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα ευρωτουρκικά», είπε.

Αναφορικά με το ζήτημα οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας αρκέστηκε στο να πει ότι έγιναν διεργασίες μεταξύ των δυο χωρών. Συμφώνησε δε ότι η επιλογή της Τουρκίας για το σημείο αυτό δεν ήταν κάτι τυχαίο.

«Η Κύπρος είναι σε συνεχή επαφή με την ελληνική Κυβέρνηση. Είναι αρνητικό να επιχειρείται από κάποιους κυρίως στον Ελλαδικό Τύπο η διάσπαση των σχέσεων Αθηνών – Λευκωσίας. Η γραμμή πλεύσης είναι ξεκάθαρη», τόνισε ο ΥΠΕΞ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Τουρκία βάζει στο τραπέζι μη υπαρκτές διαφορές - Διάλογος μόνο για την υφαλοκρηπίδα

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν πως η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει τις ερευνητικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα, τονίζει: 

Η ανακοίνωση της Τουρκίας ότι αναστέλλει τις παράνομες έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι να αρχίσει ο διάλογος είναι τα καλά νέα. Ένα θετικό βήμα για την έστω και προσωρινή αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο οι αναφορές των Τούρκων αξιωματούχων στην ατζέντα αυτού του διαλόγου είναι τα κακά νέα, αφού οι δηλώσεις αυτές προμηνύουν δύο πράγματα:

Ότι η Τουρκία προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου μη υπαρκτές διαφορές, καθώς και ότι εμμέσως μας προσκαλεί σε κοινές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που η ίδια θεωρεί αμφιλεγόμενες.

Αυτό δεν μπορεί παρά να μας γεννά έντονη ανησυχία. Υπενθυμίζουμε για ακόμη μία φορά, ότι η διαφορά μας με την Τουρκία, που οφείλουμε να λύσουμε με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι μόνο μία και αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που τα όριά της ταυτίζονται με αυτά της ΑΟΖ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, sigmalive.gr, naftemporiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)