to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:53 | 18.05.2018

Διεθνή

Μετά από απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ: Στη Γάζα διεθνής ομάδα ειδικευμένη στα εγκλήματα πολέμου

Με 29 ψήφους εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ η αποστολή μιας διεθνούς ομάδας, ειδικευμένης στα εγκλήματα πολέμου - «Υποκρισία και παραλογισμός» η αντίδραση του Ισραήλ- 1.900.000 άνθρωποι στη Γάζα είναι «φυλακισμένοι σε μια τοξική παραγκούπολη από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα


Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιώματων του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα για την αποστολή μιας διεθνούς ομάδας, ειδικευμένης στα εγκλήματα πολέμου, προκειμένου να διερευνήσει τα γεγονότα που σημειώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους δύο μήνες.

Με 29 ψήφους υπέρ, δύο κατά και 14 αποχές, το Συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα που ζητά "την κατεπείγουσα αποστολή μιας ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής". Στόχος θα είναι να ερευνηθούν οι παραβιάσεις και η κακομεταχείριση των πολιτών "στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια των μεγάλων πολιτικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 30 Μαρτίου 2018", όπως αναφέρεται στο κείμενο.

Το Ισραήλ απέρριψε αμέσως την απόφαση αυτή.

"Το Ισραήλ απορρίπτει πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι πρόκειται για ένα αντιισραηλινό όργανο, στην πλειοψηφία του, όπου δεσπόζουν η υποκρισία και ο παραλογισμός", τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Το χρονικό της Συνεδρίασης:

Το Ισραήλ αποστερεί συστηματικά τους Παλαιστίνιους από τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, με 1,9 εκατομμύριο ανθρώπους στη Γάζα να είναι «φυλακισμένοι σε μια τοξική παραγκούπολη από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο», δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

   
 

Ανοίγοντας μια ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο μπορεί να αποφασίσει τη σύσταση μιας επιτροπής έρευνας για τα πρόσφατα γεγονότα βίας, ο Ζέιντ άσκησε οξύτατη κριτική στο Ισραήλ, λέγοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας του σκότωσαν 60 Παλαιστίνιους μόνο την περασμένη Δευτέρα.

Ένα χρονολόγιο της ιστορίας της Γάζας, από το Αλ Τζαζίρα

«Κανείς δεν έχει γίνει πιο ασφαλής μετά τα φρικιαστικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας», είπε. «Τερματίστε την κατοχή, και η βία και η ανασφάλεια θα εξαφανιστούν σε μεγάλο βαθμό».

Σύμφωνα με τον Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, οι ενέργειες των Παλαιστινίων στη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων δεν φαίνεται να «αποτελούσαν άμεση απειλή θανάτου ή θανάσιμου τραυματισμού η οποία να μπορεί να δικαιολογήσει τη χρήση φονικής δύναμης».

«Η κατοχή πρέπει να σταματήσει, ώστε οι Παλαιστίνιοι να μπορέσουν να απελευθερωθούν αλλά και ο λαός του Ισραήλ να απελευθερωθεί. Τερματίστε την κατοχή, και η βία και η ανασφάλεια θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό».

«Η μεγάλη διαφορά στον αριθμό των θυμάτων των δύο πλευρών υπονοεί πως η απάντηση (του Ισραήλ) ήταν εντελώς δυσανάλογη», πρόσθεσε. Είπε πως «οι θάνατοι είναι αποτέλεσμα μιας παράνομης χρήσης δύναμης» και υποστήριξε «τις εκκλήσεις πολλών χωρών και παρατηρητών για τη διεξαγωγή έρευνας που θα είναι διεθνής, ανεξάρτητη και αμερόληπτη».

Η ισραηλινή πρεσβευτής είδε... «ελαχιστοποίηση των απωλειών»!

Η Ισραηλινή πρεσβευτής Αβίβα Ραζ Σέχτερ δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πως το Ισραήλ προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες όταν υπερασπίστηκε τα σύνορά του απέναντι σε «τρομοκράτες» στη Γάζα και κατηγόρησε τους μαχητές της Χαμάς ότι χρησιμοποιούν ανθρώπινες ασπίδες.

Απαντώντας στις επικρίσεις του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε μια συζήτηση η οποία είναι πιθανό να καταλήξει με τη σύσταση μιας επιτροπής έρευνας για τα πρόσφατα επεισόδια βίας, είπε πως το Συμβούλιο επέστρεψε "στη χειρότερη μορφή της αντι-ισραηλινής εμμονής" του.

«Αυτή η ειδική σύνοδος, το ψήφισμα ενώπιόν σας, και η έκκλησή της για μια επιτροπή έρευνας είναι για άλλη μια φορά πολιτικά υποκινούμενη και δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο έδαφος ούτε στο ελάχιστο.», υποστήριξε

«Δυστυχώς, αυτό που κατάφερε ήδη να κάνει αυτή η έκτακτη σύνοδος, είναι να ανταμείψει τη στρατηγική τρόμου της Χαμάς και τη χρησιμοποίηση αμάχων σαν ανθρώπινες ασπίδες προκειμένου να προωθήσει τις τρομοκρατικές δραστηριότητές της που έχουν στόχο τους πολίτες του Ισραήλ», δήλωσε. «Είναι λυπηρό που αυτό το Συμβούλιο, που διατείνεται ότι ενδιαφέρεται για την αλήθεια, κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα επί του πεδίου και καταδικάζει αδικαιολόγητα το Ισραήλ ενώ αυτό το μόνο που κάνει είναι να προστατεύει τον πληθυσμό του», επέμεινε η Ραζ Σέχτερ, επαναλαμβάνοντας τα συνήθη επιχειρήματα της χώρα της.

Στήριξη του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και απαξίωση του Συμβουλίου: «Χαλασμένος θεσμός»

Ο αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τεοντόρ Αλέγκα, εξέφρασε την υποστήριξή του στο Ισραήλ, λέγοντας πως το Συμβούλιο, με τη σύνοδό του αυτή, «έλαβε τυφλά θέση».

«Είναι σαφές πως η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την έξαρση της βίας», εκτίμησε, χαρακτηρίζοντας «υποκριτική» την απόφαση του Συμβουλίου να συγκαλέσει τη σύνοδο αυτή, σπαταλώντας «άσκοπα χρόνο και χρήμα» ενώ άλλες επείγουσες καταστάσεις θα έπρεπε να τραβήξουν την προσοχή του.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αντιπρόσωπο, το Συμβούλιο καταδεικνύει με αυτό τον τρόπο ότι είναι ένας «χαλασμένος θεσμός».

Ψήφισμα για διεθνής αποστολή προστασίας στη Γάζα

Το Κουβέιτ, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαβίβασε στα υπόλοιπα 14 μέλη ένα σχέδιο ψηφίσματος που καλεί για την αποστολή στη Λωρίδα της Γάζας «μιας διεθνούς αποστολής προστασίας», σύμφωνα με το κείμενο αντίγραφα του οποίου έχουν περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου Ρόιτερς.

Το σχέδιο ψηφίσματος «ζητεί να ληφθούν μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μεταξύ των οποίων η Λωρίδα της Γάζας, με την αποστολή μιας διεθνούς αποστολής προστασίας».

Το κείμενο, που επιρρίπτει σαφώς την ευθύνη στο Ισραήλ, κινδυνεύει ωστόσο να προσκρούσει σε ένα βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστηρικτών του εβραϊκού κράτους. Δεν είναι γνωστό ακόμη πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία αυτό το σχέδιο ψηφίσματος.

Στο προσχέδιο ψηφίσματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας «καταδικάζει την καταφυγή στη βία από τον ισραηλινό στρατό κατοχής, η χρήση από τον οποίο φονικών πυρομαχικών εναντίον άμαχων διαδηλωτών προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς, μεταξύ των αμάχων, ανάμεσά τους παιδιά, μέλη του ιατρικού προσωπικού και δημοσιογράφοι».

Το έγγραφο «επαναβεβαιώνει το δικαίωμα της συνάθροισης και της ειρηνικής διαδήλωσης», και, επικαλούμενο το διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζει επίσης «τη σημασία διεξαγωγής ανεξάρτητων, αμερόληπτων και διαφανών ερευνών» για τα φονικά γεγονότα.

Το σχέδιο ψηφίσματος ζητεί επίσης «την πλήρη άρση του αποκλεισμού» που επιβάλλει το Ισραήλ, ανεμπόδιστη πρόσβαση στην προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, την άμεση παύση των ισραηλινών στρατιωτικών ενεργειών και την επανεκκίνηση μιας πολιτικής διαδικασίας διευθέτησης της σύγκρουσης μέσω «αξιόπιστων διαπραγματεύσεων».

«Αυτό το επονείδιστο σχέδιο ψηφίσματος δεν είναι τίποτα άλλο από μια πρόταση να υποστηρίξουμε τα εγκλήματα πολέμου της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και τους κάτοικους της Γάζας που στέλνονται στον θάνατο προκειμένου να διατηρήσει την κυριαρχία της», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν.

Το Ισραήλ διώχνει τη Human Rights Watch

Παράλληλα, τρεις ειδικοί του ΟΗΕ κάλεσαν το Ισραήλ να αναθεωρήσει την απόφασή του να μην ανανεώσει την άδεια εργασίας του διευθυντή της ΜΚΟ Human Rights Watch στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, Όμαρ Σακίρ.

Η απόφαση αυτή «φαίνεται να οφείλεται μόνο στην εργασία του και στην προάσπισή του των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρουν σε μια ανακοίνωση ο Μάικλ Λινκ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ο Ντέιβιντ Κέι, ειδικός εισηγητής για την προώθηση και την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, και ο Μισέλ Φορστ, ειδικός εισηγητής για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)