to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:21 | 21.12.2020

Οικονομία

Οι κατεπείγουσες χαριστικές διατάξεις του κ. Σταϊκούρα

Κοινή ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής και του Τμήματος Αθλητισμού για τις διατάξεις Σταϊκούρα


Η ανακοίνωση:

Με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής και την εκπνοή του 2020, η κυβέρνηση της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρνει πλήθος διατάξεων σ' ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που θα μπορέσουμε "λαϊκά" να χαρακτηριστεί και με τη φράση "δώσε και μένα μπάρμπα!". Και αυτό καθώς ανάμεσα σε κάποιες πιθανόν αναγκαίες διατάξεις, υπάρχουν και μερικά "διαμάντια", όπως το άρθρο για τη φορολογία κερδών από τυχερά παιχνίδια...

Εν μέσω πανδημίας, ο κ. Σταϊκούρας (με την έγκριση προφανώς του κ. Μητσοτάκη) επιλέγει να φέρει ως κατεπείγουσα μια διάταξη, που ανεξάρτητα με όσα ισχυρίζονται:

1. Μειώνει τα δημόσια έσοδα υπέρ ουσιαστικά της αύξησης ρευστότητας των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών, όπως τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ (συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδομηχανών ή αλλιώς φρουτάκια), τον ηλεκτρονικό τζόγο και το ιπποδρομιακό στοίχημα.

2. Δημιουργεί κίνητρο για αύξηση των συμμετοχών σε αυτά, επιλέγοντας να κάνει πιο ελκυστικό τον τζόγο σε μια χειμαζόμενη οικονομικά κοινωνία, χάρη στις λανθασμένες επιλογές της στη διαχείριση της πανδημίας.

3. Χρησιμοποιεί τον αθλητισμό ως "φερετζέ" για να κρύψει από πίσω όχι μόνο τα παραπάνω, αλλά και τον πραγματικό τελικό αποδέκτη της χρηματοδότησης, που δεν είναι οι χιλιάδες αθλητικοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα, δεν είναι η ομάδα της πόλης, της συνοικίας, του χωριού, είναι οι επαγγελματικές ομάδες στο ποδόσφαιρο και την καλαθοσφαίριση.

Εκφρασμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η θέσπιση της ανταποδοτικότητας, τόσο του επαγγελματικού αθλητισμού προς τον ερασιτεχνικό εν γένει όσο και από τα έσοδα του στοιχήματος. Η παραπάνω θέση αποτελεί εξάλλου βασικό κανόνα του Ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου και συνιστά εφαρμοσμένη πρακτική στην πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών, μέσω κωδικού "ειδικού" σκοπού στον ετήσιο τακτικό προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, καθώς και εγγυημένο ελάχιστο ποσό σε ετήσια βάση.  

Ωστόσο, μετά τις πολλές χαριστικές διατάξεις, μετά την ψήφιση στοχευμένων άρθρων για ευνοϊκή φορολόγηση των υψηλά αμειβόμενων αθλητών και προπονητών, που ευνοούν πρόδηλα τον επαγγελματικό αθλητισμό, το οικονομικό επιτελείο του κ. Σταϊκούρα (με τις ευλογίες του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη), έρχεται να διοχετεύσει κι άλλους, αναγκαίους στην κρίση και την πανδημία πόρους, όχι στην δημόσια υγεία, όχι στη δημόσια παιδεία, όχι με σαφήνεια στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, αλλά στις στοιχηματικές εταιρείες και τον επαγγελματικό αθλητισμό, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τις πολιτικές της επιλογές και τις δεσμεύσεις της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)