to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 03.07.2020

Αθλητισμός

Οι καταθέσεις Βρύζα, Μελισσανίδη και Αλαφούζου στην ΕΠΟ για τα στημένα

Οι καταθέσεις ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, για την υπόθεση που αφορά τον Ολυμπιακό, τον Ατρόμητο και άλλα 15 πρόσωπα που κατηγορούνται για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνων, συνεχίστηκαν από το μεσημέρι της Πέμπτης.


Οι καταθέσεις ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, για την υπόθεση που αφορά τον Ολυμπιακό, τον Ατρόμητο και άλλα 15 πρόσωπα που κατηγορούνται για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνων, συνεχίστηκαν από το μεσημέρι της Πέμπτης (02/07) με τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ζήση Βρύζα, να περνάει πρώτος την πόρτα της Επιτροπής.

Μετά τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΠΑΟΚ, κατέθεσε στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο εν τοις πράγμασι διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης.

Ο τελευταίος -χρονικά- παράγοντας που κατέθεσε την Πέμπτη ήταν ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος.

Ζήσης Βρύζας: Τα όρια του ποδοσφαίρου δεν ήταν καθαρά

Αναλυτικά τα όσα κατέθεσε ο Ζήσης Βρύζας στην Επιτροπή Δεοντολογίας:

«Δεν είχα κάποια στοιχεία τότε, η ανακοίνωση ήταν της ΠΑΕ, αναφέρονταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σαρρής, ο κ. Μώραλης, πρόεδρος της Λίγκας και ο κ. Μαρινακης. Το μήνυμα ήταν ότι τα όρια του ποδοσφαίρου δεν ήταν καθαρά.  Όπως επίσης και η πληροφορία ότι ο μετέπειτα πρόεδρος της ΕΠΟ, κύριος Σαρρής είχε ραντεβού με τον Μαρινάκη τότε.

Η αίσθηση ήταν αυτή που κατέθεσα στον ανακριτή και στην οποία εμμένω και σήμερα. Στην αντίληψη μου είναι ότι υπήρχε ένας έλεγχος από την πλευρά του Ολυμπιακού πάνω σε αυτά τα πράγματα. Δεν μπορώ να πω με ποιο τρόπο γίνονταν. Νομίζω ότι υπήρχε δίαυλος με κάποιους  διαιτητές, δεν μπορώ να πω συγκεκριμένα. Σίγουρα όχι όλοι. Δεν ξέρω αν υπήρχε επιρροή πάνω στον Δούρο και τον Μπριάκο. Δεν το γνωρίζω.

Δεν ξέρω αν ισχύει η συνάντηση στο Hilton, δεν υπάρχει λόγος ένας υποψήφιος πρόεδρος Ομοσπονδίας να κάνει συνάντηση με πρόεδρο ομάδων. Δεν ξέρω αν έγινε και που έγινε. Δεν ήταν μια συνάντηση επίσημη. Θεωρώ ότι ίσως να έκρυβε και πονηρές σκέψεις. Θα μπορούσε και όχι... Δεν γνωρίζω πρόσωπα και περιστατικά, αν γνώριζα κάτι περισσότερο θα το έλεγα».

Ερωτηθείς για συναντήσεις των Ιβάν Σαββίδη και Δημήτρη Μελισσανίδη με προέδρους ΕΠΣ, πριν την εκλογή του Βαγγέλη Γραμμένου στην προεδρία της ΕΠΟ, ο Βρύζας είπε: «Κλήθηκα να καταθέσω για ένα συγκεκριμένο θέμα σε μια περίοδο. Με ρωτάτε για κάτι που δεν ξέρω».

Σε έτερη ερώτηση που του έγινε για τον Κομίνη και τη διαιτησία του στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, απάντησε: «Τα λάθη των διαιτητών είναι μέρος του ποδοσφαίρου. Δεν ξέρω αν ο ΠΑΟΚ ζήτησε να σταματήσει να διαιτητεύει ο Κομίνης. Μίλησα στον ανακριτή για μια εκτίμηση και αίσθηση που είχα τότε. Δεν είχε κανένα στόχο η ανακοίνωση μας τότε, ως προς τους διαιτητές». Και συμπλήρωσε: «Η αίσθηση που έχω για τους δανεισμούς ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Ο ΠΑΟΚ είχε ζητήσει να περιοριστούν οι δανεισμοί ποδοσφαιριστών αλλά  δεν έγινε δεκτή».

Για τον διαιτητή Ηλία Σπάθα, είπε: «Δεν γνωρίζω τίποτα για τον αγώνα Αστέρα Τρίπολης-Ολυμπιακός (0-0). Σαν άνθρωπο δεν τον ξέρω, σαν διαιτητής θα μου επιτρέψετε να έχω επιφυλάξεις για την ποιότητα του, ως διαιτητή, έχω τη δική μου άποψη. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να πω εις βάρος του. Δεν γνωρίζω τον Χιού Ντάλας (σ.σ. πρώην αρχιδιαιτητής). Είναι ένας από τους εκπροσώπους της FIFA στην Ελλάδα; Εχω φύγει 5 χρόνια από τον ΠΑΟΚ, δεν ασχολιόμουν με τη διαιτησία. Δεν ξέρω τίποτα για τον Ντάλας». «Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο για τον αγώνα της Τρίπολης με τον Ολυμπιακό που διαιτήτευσε ο Σπάθας».

_

Μελισσανίδης: Πιο στημένα δεν γινόταν - Ο πρωταθλητής έβγαινε από τον Νοέμβριο

Αναλυτικά τα όσα κατέθεσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης στην Επιτροπή Δεοντολογίας:

«Θέλω να σας πω πολλά όχι μόνο με την κατάθεση που είχα κάνει. Είχα την πληροφορία ότι το Ολυμπιακός - Βέροια ήταν στημένο, το 3-0. Ο κ. Παναγόπουλος, το έχει καταθέσει αυτό. Εσείς τον βάλατε και τον ερεύνησε. Ο στοιχηματισμός έφτασε τα 6 εκατ. ευρώ. Τόσα δεν παίζονται ούτε στο Ρεάλ- Μπαρτσελόνα.

Το ομολόγησαν και οι παίκτες και ο Γεωργέας και ο προπονητής. Ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο 40 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια για πρώτη φορά στην ιστορία της ιδρύσεως του αθλητισμού, ο πρωταθλητής έβγαινε από τον Νοέμβριο. Ήταν όλα μιλημένα και στημένα, πιο στημένα δεν γινόταν.

Καταρχήν το ραντεβού στο Hilton... Μπορώ να δω τι γινόταν... Θα σας πω τι ξέρω, μπορεί να μην ξέρω για το 2010, δεν ήμουν στο χώρο, μπήκα το 2013. Για το 2012 γνωρίζω για τη συνάντηση στο Hilton. Ο Μαρινάκης με τους παράγοντες της ΕΠΟ και ο σχεδιασμός πως θα φάνε τον Πιλάβιο για να βάλουν τον Σαρρή. Ο Σαρρής ήταν το εργαλείο τους.

Συνεννοήθηκαν αυτοί που πήγαν στο Hilton, ο Προύτζος, ο Σταθόπουλος, ο Παπακωνσταντίνου. Ο Σάββας δεν ξέρω αν ήταν στο Hilton. Ο Σάββας κατήγγειλε ότι οι πίνακες ήταν μιλημένοι, παράνομοι. Ήταν οι σύμβουλοι της ΕΠΟ εκείνη την εποχή. Αυτοί που πήγαν στο ραντεβού ήταν πρόεδροι Ενώσεων.  Δεν ξέρω αν ήταν επιλήψιμο. Εσείς θα το κρίνετε. Αυτόματα μετά μπήκε ο Σαρρής στην ΕΠΟ, έγιναν οι εκλογές αλλά ήταν όλα μιλημένα.

Όταν μιλάει ο Μαρινάκης με τον πρόεδρο της ΕΠΟ και του λέει να βάλει συγκεκριμένο διαιτητή... Όταν λέει ο Μαρινακης "αλλάξαμε την Εφέσεων και βγήκε όπως το θέλαμε" εγώ τι να σας πω; Οι κασέτες της ΕΥΠ τα λένε.

Με τον Ζωγράφο έγινε το μεγάλο έγκλημα, τότε έγιναν τα κανονικά εγκλήματα. Είχαν βάλει τον Ζωγράφο που κάποια στιγμή μάθαμε ότι κάποιος τον χτύπησε. Τον πρώτο άνθρωπο που ειδοποίησε ήταν ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και ο Σαρρής. Και δηλώνει ο Ζωγράφος ότι τον απείλησε ένας άγνωστος και μετά βγήκαν και είπαν ότι εγώ τον χτύπησα. Μου έκαναν μήνυση που αθωώθηκα.

Φτάσανε μέχρι τον 'Αρειο Πάγο για να γυρίσει η υπόθεση και να δικαστεί. Για τέτοια μαφία μιλάμε, κανονική μαφία. Τέσσερις μέρες μετά καταθέτει εναντίον μου ο Μπουτζιόλης ότι τον απείλησα. Τον είχαν σε όλες τις επιτροπές της ΕΠΟ. Στην οργανωμένη αυτή σκευωρία κατέθεσαν οι ίδιοι μάρτυρες. Τώρα τα θυμήθηκα και σας τα λέω. Οι ίδιοι μάρτυρες στην ίδια συμβολαιογράφο, αθωώθηκα και στα δύο. Ήμουν ένας από αυτούς που κυνήγησε την εγκληματική οργάνωση και την κυνηγάω και τώρα.

Ο Μπριάκος και ένας άλλος έκανε τους ορισμούς, ήταν όλοι μιλημένοι. Ο Ντάλας τον φέρανε για βιτρίνα, μπροστινός και να καλύπτει τα εγκλήματα που έκαναν. Δεν έκανε τίποτα. Ξέρω ότι  φώναξαν τον Χάκετ,  έναν εγγλέζο διαιτητή, του έδειξαν τα παιχνίδια και είπε ότι ήταν στημένα. Ξέρω ότι υπήρχαν πρόεδροι, παράγοντες που κατέθεσαν στις αρχές ότι το ποδόσφαιρο είναι βρώμικο και μετά τους κυνηγήσανε. Όλη η Ελλάδα το ήξερε, στημένα όλα, πιο στημένα δεν γινόταν.

Ο Ζωγράφος ήταν εργαλείο τους, κανονικός υπάλληλος, ήταν όλοι μια ομάδα, βάλε αυτό τον παρατηρητή, αυτό τον διαιτητή.  Δεν ξέρω ονόματα. Και αυτοί θύματα ήταν. Οι παρατηρητές ήταν μιλημένοι και πηγαίνανε να καλύψουν τους διαιτητές που έκαναν τα χειρουργεία.

Διάβασα όλες τις κασέτες της ΕΥΠ. Τους παρακολουθούσε, τα διάβασε όλα. Και από τις κασέτες τα έμαθα και από το σύστημα και από τους δημοσιογράφους. Ο Μαρινάκης μιλούσε, το ξέρω από τις κασέτες, με τον πρόεδρο της ΕΠΟ και του είπε να βάλει διαιτητή, προπονητή στον Πανιώνιο. Και προπονητές έβαζαν, τα λένε, η ΕΥΠ τα λέει όχι εγώ».

Ερωτηθείς για το αν στήριξη την εκλογή του Βαγγέλη Γραμμένου στην προεδρία της ΕΠΟ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είπε: «Εγώ δεν στρατολογώ. Υπήρχαν Ενώσεις που αγαπάνε το ποδόσφαιρο και ήρθαν με τα υγιή στοιχεία. Εγώ δεν συναντήθηκα με καμία Ενωση. Τα δημοσιεύματα τα έγραφαν τα Μέσα τα δικά σας. Έκανα καμιά συνάντηση; Τρία χρόνια ο Γραμμένος, βγήκαν τρεις ομάδες, αυτό τα λέει όλα. Δεν κάναμε καμιά χούντα όπως ήταν πριν».

Σε έτερη ερώτηση για τη συνάντηση με τον Ιβάν Σαββίδη: «Εγώ βλέπω ότι τα έχουν γυρίσει όλοι οι μάρτυρες. Δεν θυμάμαι τι είχα πει για τους διαιτητές στην κατάθεση μου στο ποινικό δικαστήριο. Με τον κ. Σαββίδη συναντήθηκα. Δεν θυμάμαι. Με καλούν να με βραβεύσουνε. Μπορεί και να πήγα. Δεν θυμάμαι (για συναντήσεις με Ενώσεις)».

Σε άλλη ερώτηση για τα ποσά για το ματς του Ολυμπιακού με τη Βέροια, ο Δημήτρης Μελισσανίδης απάντησε: «Αυτά τα ποσά που είπα ήταν στην Ελλάδα» και πρόσθεσε για τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη: «Με τον Μαρινάκη ήμουν 25 χρόνια φίλος και από τότε που πήρα την ΑΕΚ μου κήρυξε τον πόλεμο γιατί ήθελε να είναι αυτός και κανένας άλλος. Ο τραυματισμός Ζωγράφου ήταν στημένος και ήθελαν να με ενοχοποιήσουν και να με βγάλουν από τη μέση, όλοι αυτοί. Για συμμορία πρόκειται.

Αθωώθηκα γιατί ο Ζωγράφος έλεγε ότι τον έπαιρναν από ανώνυμο τηλέφωνο και όταν του άνοιξαν το απόρρητο, δεν βρήκαν  ανώνυμο τηλέφωνο και αθωώθηκα. Τον πήρα από το προσωπικό μου τηλέφωνο και μετά με απόκρυψη για να τον ευχαριστήσω και να του δώσω συγχαρητήρια και του είπα ότι βλέπω μυστήριες διαιτησίες».

Και πρόσθεσε: «Μιλούσα με τον πρόεδρο της ΕΠΟ το 2014, η ιδιότητα μου ήταν ότι ήθελα να φτιάξω την ομάδα μου. Θεσμικά όμως, δεν ήμουν τίποτα, χορηγός και οπαδός. Με ποια ιδιότητα εσείς υπερασπίζεστε τον Μαρινάκη που του έχει απαγορευτεί να ασχολείται με το ποδόσφαιρο; Τι μου λέτε για το στοίχημα, τα κουπόνια και ο ΟΠΑΠ. Τι είναι αυτά που λες τώρα κοπέλα μου, θα γελάει ο κόσμος; Δεν υπήρξε κανένα κώλυμα, τι είναι αυτά που λέτε. Η απόφαση της ΕΕΑ να μην είναι η ΑΕΚ στο κουπόνι. Αν ο πρόεδρος του ΠΑΟ πάρει 5 μετοχές του ΟΠΑΠ, δεν θα μπορεί να είναι».

Σε άλλη ερώτηση για το επεισόδιο στον πρώτο ημιτελικό ΑΕΚ-'Αρης, απάντησε: «Είμαι τιμωρημένος τι σχέση έχει, εδώ ο πελάτης σας είναι αποκλεισμένος από το ποδόσφαιρο, δια παντός. Είμαι παράγοντας, έχω εκνευρισμούς, αυτή την περίοδο είμαι τιμωρημένος αλλά τηρώ την τιμωρία μου. Σας είπα ότι μιλούσα με τον Σαρρή το 2014. Η σχέση μου με τον Μαρινάκη χάλασε γιατί το 2013 που πήρα την ΑΕΚ πίστευε ότι του χαλάσαμε τη μανέστρα και του την χαλάσαμε. Οι αντεγκλήσεις συνεχίζονται, αυτή είναι η νοοτροπία του να μας πεθάνει όλους, για να ζήσει αυτός».

Ερωτηθείς για τον Χριστόφορο Ζωγράφο και την επικοινωνία του με τον Μαρινάκη, απάντησε: «Οι γιατροί έλεγαν ότι δεν είχε πάει στον Ζωγράφο η αστυνομία, κανείς... Ξέρω ότι πήγε ο Μαρινάκης με το Σαρρή. Το πρώτο που έπρεπε να κάνει ήταν να πάρει τον Εισαγγελέα και την Αστυνομία και όχι τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Δεν έχω στοιχείο, από ρεπορτάζ δημοσιογράφων. Ο Σαρρής είπε ότι τον ειδοποίησε η γραμματέας του Μαρινάκη και μαζί πήγαν να δουν το θύμα. Δεν γνωρίζω τίποτα για Χιού Ντάλας.

Δεν γνωρίζω τον Παπακωνσταντίνου. Δεν είπαν τίποτα για Σπάθα, τι να επιβεβαιώσω. Ο Σαρρής μίλησε με Μαρινάκη μία σίγουρα, σύμφωνα με τις κασέτες. Ξέρω ότι μιλούσε ο Μαρινάκης με τον Σαρρή για τον ποιον διαιτητή θα βάλουν σε έναν αγώνα. Του είπε "έχει μπει αυτός και είμαστε εντάξει". Μπορεί ο πρόεδρος της ΕΠΟ με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και να λένε ποιος διαιτητής θα μπει; Μην τρελαθούμε. Δεν θυμάμαι ποιος είναι ο διαιτητής. Η κοινωνία σας έχει καταδικάσει. Όλη η Ελλάδα ξέρει».

Σε ερώτηση για το τι είπε στην ποινική δίκη, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, είπε: «Οι Ενώσεις και οι άνθρωποι που ήθελαν το καλό του ποδοσφαίρου, ήθελαν ξεσκαρτάρισμα. Δεν ήρθα σε καμία επαφή με κανένα πρόεδρο, για πρόσεξε πως το λες. Ήταν τόση η μπόχα που δεν άντεχε άλλο ο κόσμος και σας πήρε το ποτάμι. Είκοσι χρόνια το έπαιρνε ένας, με αυτή την ΕΠΟ, σε τρία χρόνια το πήραν τρεις. Η ΚΕΔ τώρα είναι ξένη, η διαιτησία και βέβαια βελτιώθηκε.»

Τέλος, μιλώντας για τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Γκιρτζίκη, είπε: «Δεν έχω να πω τίποτα για Γκιρτζίκη, ήταν και αυτός μέσα στην οργάνωση. Ο Καραμελίδης ήταν και αυτός στην ομάδα, τα μαγείρευε όλα. Παράπονα πάντα θα υπάρχουν για διαιτητές. Εκεί όμως, μιλάμε για εγκλήματα, άλλο παράπονα και άλλο εγκλήματα».

_

Αλαφούζος: Ακραίες διατησίες, να εξοντώσουν ομάδες

Αναλυτικά τα όσα κατέθεσε ο Γιάννης Αλαφούζος στην Επιτροπή Δεοντολογίας:

«Δεν θυμάμαι όλα όσα κατέθεσα στον Ανδρεάδη, θυμάμαι την ουσία των περιστατικών. Κατά την εκτίμηση μου υπήρχε συστηματική εύνοια στον Ολυμπιακό, από το 2012 μέχρι πριν από 1-2 χρόνια, σε σημείο ακραίο. Είχαν κεντρική κατεύθυνση.

Σφύριζαν υπέρ του Ολυμπιακού ανύπαρκτα πράγματα, όχι μόνο διαιτητική, πολλές εύνοιες, ακόμα περισσότερο κατά των ομάδων που δεν ήταν στο άρμα. Εις βάρος του Παναθηναϊκού σε σημείο ακρότατο. Υπήρχε επιρροή στον διορισμό της ΚΕΔ, υπάρχουν οι κασέτες της ΕΥΠ όπου καταγράφονται πράγματα. Ο Μαρινάκης  είχε επιρροή στον Σαρρή.

Θυμάμαι ένα περιστατικό όπου ο Μαρινάκης πήρε τηλέφωνο τον Κουρίδη της ΕΠΟ για ένα παιχνίδι του Εθνικού Γαζώρου, για να αλλάξει η απόφαση. Τα έχω ακούσει αυτά και μετά ο Βρέντζος έλεγε ότι κατάφερε να εξυπηρετήσει τον Τύρναβο νομίζω.
Εδώ έχουμε αλλοίωση αποτελέσματος. Δεν έχω μνήμη να θυμάμαι με ποιους μιλούσε ο Μαρινάκης τότε στην ΕΠΟ. Ηρθε η UEFA και άλλαξε την ΕΠΟ πριν από 2 χρόνια, δεν είναι τυχαίο αυτό.

Θυμάμαι παιχνίδια που ο Παναθηναϊκός δεν είχε ούτε ένα φάουλ υπέρ του και 30 κατά. Αν δεν έκαναν τα χατίρια του Ολυμπιακού. Κάθε Κυριακή ήθελε να ξεφτιλίζει τους αντιπάλους του ο Ολυμπιακούς, το έχω μάθει από δημοσιογραφικές πηγές. Δεν θέλω να πω ονόματα, γιατί υπάρχει και βία. Εχουν δείρει 3 δημοσιογράφους του ΣΚΑΙ από τον Ολυμπιακό.

Έβλεπε το αποτέλεσμα, υπήρχε απόλυτη αδιαφάνεια, δεν ξέρω ονόματα, η βαθμολογία των διαιτητών ήταν απαράδεκτη και προκλητική για κάποιο σκοπό, από εκεί και πέρα ποιος την έκανε. Δεν ξέραμε τις τιμωρίες, τα βλέπαμε από τους αγώνες που έπαιζαν. Παρατηρητές δεν θυμάμαι κάτι. Μας απασχολούσαν οι διαιτητές. Ξέραμε ότι δεν τους τιμωρούσαν οι παρατηρητές. Δεν θυμάμαι κανέναν παρατηρητή, κάποιους διαιτητές συγκεκριμένα.

Τα πάντα ήταν ελεγχόμενα και αδιαφανή. Το Τρίπολη-Ολυμπιακός με τον Σπάθα δεν το θυμάμαι. Θυμάμαι μόνο τον τελικό του Κυπέλλου. Τον Σπάθα θα τον θυμάμαι για πάντα για την άθλια, ακρότατη, στοχευμένη διαιτησία με την Ξάνθη. Είχε πρόθεση να δώσει συγκεκριμένες αποφάσεις, δεν έκανε σφάλμα, έκανε το σωστό για να αδικήσει την αντίπαλη ομάδα του Ολυμπιακού, δεν έχω στοιχείο, αλλά ο Ολυμπιακός ευνοήθηκε.

Οι εισηγήσεις που πήρε ο Ντάλας ήταν τέτοιες για να τον ορίσει. Προφανώς ήταν άσχετος ο Ντάλας. Αυτοί που διαιτήτευαν υπέρ του Ολυμπιακού ήταν διεθνείς και αυτοί που σφύριζαν κατά δεν γινόντουσαν ποτέ διεθνείς. Κλασσική περίπτωση πίεσης.
Τώρα ο Σπάθας δεν παίζει πουθενά. Αυτοί που ήρθανε από UEFA και είναι ανεπηρέαστοι, τον κόψανε. Δεν ξέρω για παρατηρητές, τι έκαναν στα υπόγεια της ΕΠΟ δεν με απασχολούσε. Ο Σπάθας με είχε βγάλει από τα ρούχα μου, ήταν ελεγχόμενη η κατάσταση για τα πάντα στην ΕΠΟ, η κατάσταση ήταν τραγική, δεν πιστεύω ότι θα γίνει τίποτα.

Δεν συζητάμε για μεμονωμένα λάθη, μιλάμε για μια συμμορία... Ενα λάθος μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε και να είναι ακρότατος. Συστηματικές ενέργειες όμως, κάθε Κυριακή, δεν είναι τυχαία λάθη. Η τιμωρία του Σπάθα τότε ήταν αστεία. Είχε κάνει τόσες πολλές απάτες που ήταν τραγικό, έπρεπε να πάει φυλακή. Δεν θυμάμαι άλλα παιχνίδια, έχουμε αδικηθεί τόσες φορές... Είχα κάνει όμως, ένα υπόμνημα. Θυμάμαι κάποιος αγώνας Βέροια-Ολυμπιακός ότι ήρθαν 4-5 παίκτες και είπαν ότι στήθηκε».

Σε ερώτηση για τους διαιτητές, ο Γιάννης Αλαφούζος απάντησε: «Δεν με απασχολούσαν οι παρατηρητές. Δεν έχω ασχοληθεί με διαιτησία, για τον Ιωαννίδη αν ήταν πρόεδρος της ΠΕΦΟ Σπετσών, δεν το θυμάμαι. Εχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια, έφτασα στο σημείο να θέλω να αποχωρήσω από το ποδόσφαιρο. Εγώ έβλεπα μια συνέχεια ενεργειών, ανεξήγητες. Δε θυμάμαι τίποτα για το Βέροια - ΟΦΗ του 2014. Η επιρροή στην ΕΠΟ γινόταν και ίσως γίνεται μέσω των ΕΠΣ. Συνήθιζαν διάφοροι παράγοντες να εξαγοράζουν προέδρους των ΕΠΣ για να βγάλουν πρόεδρο στην ΕΠΟ. Γινόταν και πριν το 2012».

Ερωτηθείς, για το γεγονός πως ότι μπορεί να του φαίνεται περίεργο δεν είναι αξιόποινο, ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, είπε: «Εχω καταθέσει υπομνήματα παντού και δεν έγινε τίποτα. Και με εντυπωσιάζει και αυτό που γίνεται σήμερα εδώ, δεν περίμενα να φτάσει εδώ...».

Και συνέχισε μιλώντας για τον διαιτητή Ηλία Σπάθα: «Το πρόβλημά μου δεν είναι το στοίχημα που έπαιζε ο Σπάθας αλλά οι ακρότατες διαιτησίες σε βάρος του Παναθηναϊκού. Τότε ήρθαν οι ξένοι. Το 2018 και τον αλλάξανε. Για το στοίχημα με ρωτάτε; Όχι. Ήταν σύνολο πράξεων. Ο Χιού Ντάλας ήταν ανύπαρκτος. Από το 2014 έχουν περάσει 6 χρόνια, δεν θυμάμαι αυτό που είχα καταθέσει τότε. Από αυτά που είχε κάνει τότε ο Σπάθας, ήταν σαφές ότι είχε σκοπό, καθοδήγηση. Και ευνοούμενος ήταν πάντα ο Ολυμπιακός.

Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι που θα μπορούσε να ευνοηθεί οικονομικά ο Σπάθας από τις παράτυπες ενέργειες του. Δύο πράγματα θυμάμαι από ακραίες διαιτησίες. Τον Γιάχο στον τελικό του Κυπέλλου και τον Σπάθα στον Ξάνθη - ΠΑΟ. Για τον Σπάθα στο Αστέρας - Ολυμπιακός δεν θυμάμαι. Τα συμπεράσματα δεν είναι από μεμονωμένο λάθος αλλά απ' όσα έβλεπα και μάθαινα συνολικά...».

Μιλώντας για το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός προσέφυγε στην UEFA και το CAS, αλλά και για τις FIFA, UEFA, ο ιδιοκτήτης της «πράσινης» ΠΑΕ, απάντησε: «Ο ΠΑΟ προσέφυγε στην ΟΥΕΦΑ και στο CAS, για τυπικούς λόγους δεν δέχθηκαν την προσφυγή μας. Κάτι θυμάμαι για την προσφυγή του ΠΑΟΚ εκείνη την περίοδο.

Ο Γραμμένος είχε καλό όνομα και είναι σοβαρός δικηγόρος. Ηρθε η UEFA και έβαλε ξένη επιτροπεία και δεν μπορούσαν να γίνουν αυτά που γινόντουσαν. Ο ανακριτής έβγαλε τα συμπεράσματα του γιατί έκρινε δεκάδες θέματα... Είπα πως υπήρχαν περιπτώσεις που αδικήθηκε ο Ολυμπιακός. Νομίζω ναι πως ο κ. Βασσάρας είναι έγκριτος αλλά είμαι επιφυλακτικός για τους διαιτητές, επειδή έχουν υπηρετήσει το άρρωστο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρέπει να έρθουν ξένοι γιατί στην Ελλάδα δεν υπήρχε αντικειμενική διαιτησία ποτέ».

Ακολούθως αναφέρθηκε στην εφετινή διαιτησία: «Το σύνολο της διαιτησίας στη φετινή σεζόν ήταν αντικειμενικότατο. Μετά από ένα παιχνίδι, ο προπονητής εν θερμώ μπορεί να πει οτιδήποτε. Αν έλεγε ο Δώνης για συμμορία θα τον είχαν καλέσει τα πειθαρχικά όργανα. Υπήρξαν πολλές λανθασμένες αποφάσεις εις βάρος του ΠΑΟ. Δεν μιλήσαμε ποτέ για μεμονωμένα και συγκεκριμένα παιχνίδια, μπορεί να είχε ευνοηθεί και ο Παναθηναϊκός φέτος...»

Τέλος, αναφέρθηκε στον Ολυμπιακό: «Ο Ολυμπιακός δημιούργησε ένα σύστημα που είχε τον έλεγχο της διαιτησίας. Ο Ολυμπιακός με τον Κόκκαλη, δημιούργησε ένα σύστημα που είχε τον έλεγχο της διαιτησίας».

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)