to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:41 | 22.12.2017

Διεθνή

Οι Καταλανοί αυτονομιστές ενώπιον του σχηματισμού κυβέρνησης

Οι Καταλανοί αυτονομιστές αναζητούν τον τρόπο για να επανέλθουν στην εξουσία στην Καταλωνία, αφού εξασφάλισαν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, καταφέροντας σημαντικό πλήγμα στην κυβέρνηση Ραχόι η οποία τους καθαίρεσε μετά την απόπειρα απόσχισης.


τα αποτελέσματα των Ciudadanos θα περιορίσουν το περιθώριο των κινήσεων των αυτονομιστικών δυνάμεων, ακόμη και αν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους ηγέτες τους να βρίσκονται είτε προφυλακισμένοι είτε αυτοεξόριστοι.

Για να φθάσουν μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους.

«Το ισπανικό κράτος ηττήθηκε», δήλωσε ο καθαιρεθείς πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν από τις Βρυξέλλες, μετά την δημοσίευση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Ο ίδιος κέρδισε το στοίχημα της ανασύστασης της αυτονομιστικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ο Κ.Πουτζντεμόν έχει καταφύγει στις Βρυξέλλες μαζί με τέσσερις από τους υπουργούς του, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αποσχιστική δράση και στάση, ενώ ο καθαιρεθείς αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας παραμένει προφυλακισμένος.

Οι ήδη τεταμένες τους σχέσεις επιδεινώθηκαν μεταξύ της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC) του Ζουνκέρας του κόμματος «Μαζί για την Καταλωνία» (JxCat) του Πουτζντεμόν.

Στο τέλος της κούρσας το JxCat εξασφάλισε 34 έδρες έναντι 32 του ERC στο καταλανικό κοινοβούλιο. Με τους 4 βουλευτές του ακροαριστερού CUP, συγκεντρώνουν 70 έδρες, την απόλυτη πλειοψηφία του 135μελούς καταλανικού κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι σε περίπτωση νίκης θα αποκαταστήσει την κυβέρνηση που καθαιρέθηκε από τη Μαδρίτη στις 27 Οκτωβρίου μετά την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, η οποία δεν βρήκε διεθνή αναγνώριση.

Ωστόσο, εάν επιστρέψει στην Ισπανία, θα συλληφθεί. Αν και βουλευτής, δεν θα μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του από τη φυλακή και εάν το νέο κοινοβούλιο τον επιλέξει ως πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης δεν θα μπορεί να κυβερνήσει.

Συνολικά, μεταξύ των νέων βουλευτών του αυτονομιστικού στρατοπέδου, τρία άτομα βρίσκονται στη φυλακή και πέντε εκτός της χώρας.

Ο Κ.Πουτζντεμόν έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες σήμερα το μεσημέρι κατά την οποία ενδεχομένως να ανακοινώσει τις προθέσεις του.

«Ο ορισμός ενός νέου πρόεδρου της κυβέρνηση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μία μακρά και χαώδη διαδικασία και το ρίσκο για προκήρυξη νέων εκλογών είναι υψηλό», προειδοποιεί ο Αντόνιο Μπαρόσο, αναλυτής της Teneo intelligence.

Εάν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση μέχρι το τέλος του Μαρτίου, θα πρέπει να προκηρυχθούν τους δύο επόμενους μήνες, νέες εκλογές.

Οι αυτονομιστικές δυνάμεις είναι οι μόνες που έχουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Η Ινές Αριμάδας , επικεφαλής της λίστας των Ciudadanos, εξασφάλισε θεαματική νίκη συγκεντρώνοντας 1,1 εκατομμύριο ψήφους. Το κόμμα της, που ιδρύθηκε πριν 10 χρόνια, θα είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο τοπικό κοινοβούλιο με 37 βουλευτές.

Ωστόσο δε διαθέτει συμμάχους σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού. Οι σοσιαλιστές, επίσης αντίθετοι με την ανεξαρτησία δεν διαθέτουν παρά 17 έδρες, ενώ το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι συνετρίβη πέφτοντας στις 3 έδρες έναντι 11 μετά τις εκλογές του 2015.

«Τα εθνικιστικά κόμματα δεν θα μπορούν πλέον να μιλούν εξ ονόματος ολόκληρης της Καταλωνίας, διότι η Καταλωνία είναι όλοι εμείς», δήλωσε η 36χρονη βουλευτής δίνοντας την υπόσχεση «να συνεχίσει να αγωνίζεται και για την μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου που πριμοδοτεί τα κόμματα με τις λιγότερες ψήφους».

Ο Μαριάνο Ραχόι δεν έκανε δημόσια δήλωση μετά τη δημοσίευση του αποτελέσματος των καταλανικών εκλογών, αν και η συντηρητική εφημερίδα ABC έκανε λόγο για «εκλογική καταστροφή».

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας είχε προειδοποιήσει ότι όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση της Καταλωνίας, θα πρέπει να σεβασθεί τον νόμο.

Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι δεν θα διστάσει να καταφύγει και πάλι στο άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος που χρησιμοποιήθηκε και την πρώτη φορά για την καθαίρεση της καταλανικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)