to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:20 | 05.10.2017

Πολιτική

Εθισμένοι στο τζάμπα οι καναλάρχες - «Η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στο ΕΣΡ»

Η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΪ και Star Channel, στο γνωστό τέμπο άρνησης της επιβολής νομιμότητας στο τηλεοπτικό πεδίο, προσέφυγαν κατά των αποφάσεων που καθορίζουν τον αριθμό των δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών και την τιμή εκκίνησης - «ΕΣΡ και ΣτΕ έχουν κρίνει ότι οι άδεις δεν μπορεί να είναι απεριόριστες και "τζάμπα"», σχολιάζουν πηγές του υπουργείου επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στο ΕΣΡ


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκαν χτες αιτήσεις που στρέφονται κατά των υπουργικών αποφάσεων για τις 7 νέες δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας και της τιμής εκκίνησής τους, που καθορίστηκε στα 35 εκατ. ευρώ για την καθεμία.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και οι τηλεοπτικοί σταθμοί Σκάι και Star Channel και ζητούν να ακυρωθούν, ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι εξής δύο αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής: 1) η υπ΄ αρθμ. 1830/7.7.2017 για τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευροεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος και 2) η υπ΄ αριθμ. 2178/28.7.2017 για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης για κάθε μια από τις 7 δημοπρατούμενες άδειες.

Όλοι οι προσφεύγοντες αναφέρουν, ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, γιατί περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός και η εσωτερική αγορά και είναι υπερβολική η τιμή εκκίνησης, αφού δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης.

Ακόμη αναφέρουν, ότι η υπερβολικά μεγάλη τιμή εκκίνησης των αδειών παραβιάζει την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας, τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και την ΕΣΔΑ.


«ΕΣΡ και ΣτΕ έχουν κρίνει ότι οι άδειες δεν μπορεί να είναι απεριόριστες και "τζάμπα"»

Σε ό,τι αφορά την προαναφερθείσα προσφυγή της ΕΙΤΗΣΕΕ και των δύο τηλεοπτικών σταθμών κατά του καθορισμού του αριθμού των δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών και της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας, πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης παραπέμπουν στις σχετικές αποφάσεις του ΕΣΡ, υπογραμμίζοντας ότι:

  • Οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών επέλεξαν να προσφύγουν κατά μίας ομόφωνης απόφασης του ΕΣΡ για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης.

  • Το ΕΣΡ είναι όργανο που συγκροτείται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία και, άρα, απηχεί τις επιλογές όλου του πολιτικού φάσματος και, βεβαίως, όχι μόνο της Κυβέρνησης,

  • H ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά και το ίδιο το ΣτΕ, έχουν κρίνει ότι το φάσμα είναι σπάνιος πόρος του Δημοσίου, ότι οι άδειες δεν μπορεί να είναι απεριόριστες και πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να καταβάλλουν τίμημα.

«Η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση ανήκει στο ΕΣΡ. Η Κυβέρνηση του έχει εμπιστοσύνη», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Ν. Παππάς: Να πάρουν θέση τα κόμματα για τις προσφυγές καναλαρχών στο ΣτΕ

«Το θέμα είναι τι κάνουν τα κόμματα. Πρέπει να τοποθετηθούν, εάν θέλουν να στηρίξουν το Σύνταγμα και τους νόμους» σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και είπε ότι τα 35 εκατ. ευρώ για δέκα χρόνια δεν είναι μεγάλο ποσό. (αναλυτικά)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)