to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι καναλάρχες άρχισαν τα ραντεβού

Είναι ασφαλώς προφανές ότι η διαδρομή έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών και των ραδιοφώνων θα φέρει ανακατατάξεις και εκπλήξεις. Oλα αυτά βεβαίως θα φανούν καθαρότερα μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου 4367/2016.


Ωστόσο, έχει ήδη διαφανεί μια κινητικότητα, μια πρόθεση συνεργιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων ανάμεσα σε νέους και παλιούς βαρόνους των ΜΜΕ, ώστε να διαμορφωθούν ισχυρότεροι και (μακάρι) οικονομικά υγιέστεροι καινούργιοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί με πολλές θέσεις εργασίας.

Με λίγα λόγια, σε λίγο καιρό θα είμαστε όλοι σε θέση να μιλάμε επί πραγματικών δεδομένων -και όχι με προκαταλήψεις και υποκριτικές ευαισθησίες- για τη συνολική απασχόληση (και τους όρους εργασίας και αμοιβών) που θα προκύψει στο νέο τοπίο των ΜΜΕ (κανάλια εθνικής, περιφερειακής εμβέλειας, ραδιόφωνα, έντυπα και ψηφιακές εκδόσεις).

Ηδη πάντως η πυκνότητα των ραντεβού των μεγαλοπαραγόντων των Μέσων αυτήν την εποχή επιβεβαιώνει τις αναπόδραστες εξελίξεις που έρχονται, οι οποίες άλλωστε είχαν ξεκινήσει, με άλλο ίσως περιεχόμενο και άλλες επιχειρηματικές ομάδες με την υπόδειξη των τραπεζών, οι οποίες έβλεπαν από την αρχή το πρόβλημα βιωσιμότητας των ΜΜΕ, ειδικά σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης με διογκούμενα τα ελλείμματα και τα χρέη τους.

Ο Βαγγ. Μαρινάκης, όχι μόνο έχει αρχίσει να «στρατολογεί» στελέχη από τον όμιλο του ΣΚΑΪ και την «ελεύθερη μεταγραφική αγορά» του κλάδου, αλλά συζητά και με τον Στ. Ψυχάρη (ιδιοκτήτη του ΔΟΛ, με συμμετοχές σε «Τηλέτυπο», πρακτορείο «Αργος», «Ιριδα» κ.ά.) για την επέκτασή του στη διανομή των εντύπων, ενδεχομένως και στις εκτυπώσεις -μάλλον μαζί με τον στενό του φίλο Γ. Κουρτάκη (των «Παραπολιτικών», ραδιόφωνο, «Καρφί», «Freddo», «Επένδυση» κ.λπ.)- πέρα από την υπόθεση του MEGA.

Ταυτόχρονα, γράφεται ότι ο Πειραιώτης εφοπλιστής συζητάει και με τον Νίκο Χατζηνικολάου (του ομίλου Real, ο οποίος δήλωσε πως δεν θα αντέξουν και οι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί, λόγω του ότι δεν θα μπορέσουν να ξεχρεώσουν τα τεράστια ποσά που κατέθεσαν για να πάρουν τις άδειές τους), ενώ υπάρχει στο τοπίο και η δυνατότητα αξιοποίησης του καναλιού «E».

Η πλευρά του άλλου υπερθεματιστή και νεοεισερχόμενου στα ΜΜΕ, Καλογρίτσα, έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον ειδικό σε επωφελείς εξαγορές και συγχωνεύσεις Δ. Κοντομηνά του ομίλου Alpha κ.λπ. (ο οποίος ρητά δηλώνει πως δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει τα Μέσα και το κανάλι του).

Ακούγεται ότι είναι ενδεχόμενη και η μεταγραφή του Ν. Ευαγγελάτου (newsit.gr). Ο όμιλος Αλαφούζου αποσπά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΟΛ και ενδεχομένως να σκέφτεται κι αυτός συνέργειες και εξαγορές με επιχειρήσεις που χρειάζονται κεφάλαια και κατέχουν θέσεις στην αγορά.

Αγνωστες μέχρι στιγμής φαίνονται οι προθέσεις των οικογενειών Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα, με την πρώτη να περιμένει τις αποφάσεις των δικαστηρίων και τις επόμενες άδειες για να κινηθεί, με πρόθεση ασφαλώς να αξιοποιήσει την περιουσία και τις υποδομές του STAR και του Mega, και τη δεύτερη να φαίνεται ότι περιορίζει την παρουσία της στον χώρο, δίχως όμως να αφήσει ανεκμετάλλευτες τις έως τώρα ιδιοκτησίες και συμμετοχές της στα ΜΜΕ, τη διανομή του Τύπου, τις εκτυπώσεις, τις τηλεοπτικές παραγωγές κ.λπ.

Ο Ιβάν Σαββίδης κινείται με τον δικό του τρόπο και αυτοδιαφημίζεται ως έτοιμος να ενισχύσει με κεφάλαια και να συμμετάσχει σε παλιά ή νέα συγκροτήματα στην τηλεόραση, όπως και άλλοι παράγοντες που δραστηριοποιούνται ήδη σε περιφερειακά κανάλια και ραδιόφωνα ή διεκδικούν νέες άδειες και ορισμένοι απ’ αυτούς λέγεται ότι ετοιμάζουν και νέες εβδομαδιαίες εφημερίδες.

Οι ανερχόμενοι εκδότες κυρίως στο διαδίκτυο, όπως οι Φιλιππόπουλος (Αττικές Εκδόσεις, capital.gr), Μάρης (STOIXIMAN, όμιλος 24media, news247, Huffington Post, sport24.gr, 24media), Κοπελούζος, Γιαννακόπουλος (Newsbomb) και άλλοι που ήδη κατέχουν ή συμμετέχουν σε ψηφιακά Μέσα φαίνεται να διεκδικούν νέα Μέσα και νέες περιφερειακές άδειες.

Τα πιο πάνω μαζί με τον απαραίτητο εξορθολογισμό και τη διαφάνεια της διανομής της διαφήμισης με αναλογικό και δίκαιο τρόπο προς τα ΜΜΕ, το Μητρώο Ιντερνετ, τη βελτίωση της ΕΡΤ (για λόγους ποιοτικού ανταγωνισμού) και πάνω απ’ όλα τη λειτουργία και την ενίσχυση του ΕΣΡ και των άλλων εποπτικών αρχών του Δημοσίου (και των θεσμικών οργάνων των εργαζομένων, των ΑΕΙ και της κοινωνίας των πολιτών), είναι δυνατό να αλλάξουν θετικά την εικόνα της ενημέρωσης, του πολιτισμού και των θέσεων εργασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)