to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:23 | 30.01.2023

Πολιτισμός

Οι καλλιτέχνες προχωρούν δυναμικά στις κινητοποιήσεις τους

Ανυποχώρητος ο αγώνας των καλλιτεχνών που δεν πείστηκαν από τα προεκλογικά κυβερνητικά «τερτίπια» και συνεχίζουν με 48ωρη απεργία 1/2 και 2/2 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 2/2 στην πλατεία Συντάγματος


Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος.

Υπενθυμίζεται, πως με μια προεκλογικού χαρακτήρα ανάρτηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης παίρνει (και δεν παίρνει) πίσω το προεδρικό διάταγμα-ντροπή με το οποίο υποβάθμισε τα πτυχία των καλλιτεχνών όλων των κλάδων, προκαλώντας κύμα κινητοποιήσεων.

Με ανάρτηση του (στο γνωστό πομπώδες ύφος που χρησιμοποιούν οι λογογράφοι του προσπαθώντας μάταια να κρύψουν τον πανικό του) κάνει γνωστό ότι θα υπάρξει «νομοθετική ρύθμιση που εξαιρεί ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο από το προεδρικό διάταγμα».

Δεν πείστηκαν οι καλλιτέχνες

Οι πρώτες αντιδράσεις από το ΣΕΗ και την ΠΟΘΑ δείχνουν ότι ελάχιστα πειστικός υπήρξε ο πρωθυπουργός και οι υποσχέσεις του ότι θα λυθούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το Προεδρικό Διάταγμα 85/22 που υποβαθμίζει τα πτυχία τους είναι κάλπικες.. «Δεν υποχωρούμε, κανονικά η απεργία» δηλώνουν. Επόμενος σταθμός, μεγάλη 48ωρη απεργία στις 1 και 2 Φεβρουαρίου και η συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 2/2.

«Aυτό που φαίνεται είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν απαντάει στα ζητήματά μας. Ζητάμε την απόσυρση των διατάξεων του προεδρικού διατάγματος 85/22, που υποβαθμίζουν τα πτυχία μας σε απολυτήρια Λυκείου», αναφέρει το ΣΕΗ.

Η ΠΟΘΑ, από την πλευρά της, υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός δεν λέει κάτι διαφορετικό από αυτά που λένε εδώ και βδομάδες οι υπουργοί του στις μεταξύ τους συναντήσεις ή στον δημόσιο διάλογο, ενώ επισημαίνουν ότι «η μέχρι τώρα αντιμετώπισή της [κυβέρνησης] προς τον κλάδο μας, δεν μας αφήνει περιθώρια  αισιοδοξίας, ειδικά όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της προεκλογικής  περιόδου».

Σία Αναγνωστοπούλου: «"Ψηφίστε με και μετά τις εκλογές θα τα κάνουμε όλα!" Αυτό λέτε, κύριε Πρωθυπουργέ, στον καλλιτεχνικό κόσμο;»

Την προεκλογική υποκρισία του πρωθυπουργού και την επικοινωνιακή διαχείριση ενός θέματος που απασχολεί εδώ και εβδομάδες την καλλιτεχνική κοινότητα σχολιάζει η βουλεύτρια Αχαΐας και τομεάρχισσα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου, επισημαίνοντας: «Το μόνο που επιδιώκετε, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι η καλλιέργεια προσδοκιών, η χειραγώγηση της κοινής γνώμης και η διάσπαση του μετώπου των καλλιτεχνών και δημιουργών που παραμένει αρραγές» και καλώντας τον πρωθυπουργό να αποσύρει άμεσα «το ΔΕ του Προεδρικού Διατάγματος και να κατοχυρώσει τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα και δικαιώματα των καλλιτεχνών και δημιουργών στο επίπεδο ΤΕ».

Κανονικά οι απεργίες των καλλιτεχνών παρά τις κενές κυβερνητικές προσπάθειες κατευνασμού

«Ας μην πελαγοδρομούμε. Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να φέρει νομοθετικές  ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του καλλιτεχνικού κλάδου, θα πρέπει να το  κάνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (ειδικά όταν η Βουλή φημολογείται πως θα κλείσει άμεσα). Πότε θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση; Σε ποια ΑΚΡΙΒΩΣ ημερομηνία;  Και, το σημαντικότερο, με ΠΟΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ; Δεν θα δεχτούμε καμία λύση που να μπαλώνει απλώς τις τρύπες που  άνοιξε το ΠΔ.

Είμαστε σίγουροι πως η σημερινή ανάρτηση έγινε με μόνο στόχο να κάμψει τη διαφαινόμενη ήδη μεγάλη συμμετοχή μας στην απεργία. Δεν υποχωρούμε, μέχρι τουλάχιστον να δούμε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ προτάσεις.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας την ερχόμενη εβδομάδα με την  48ωρη απεργία την Τετάρτη 1/2 και Πέμπτη 2/2 και την μεγάλη συγκέντρωση  διαμαρτυρίας την Πέμπτη 2/2 στην πλατεία Συντάγματος», τονίζει η ΠΟΘΑ.

«Προχωράμε δυναμικά στην προειδοποιητική 48ωρη απεργίας μας την Τετάρτη 1η και την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου», ξεκαθαρίζει και το ΣΕΗ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)