to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι Ιταλοί δήμαρχοι υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων

Το θέμα παραμένει στην ευρύτερη κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα: τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων απασχολούν τη γειτονική μας χώρα, όχι ως «δευτερεύουσας σημασίας πολυτέλεια», αλλά ως παράμετρος προόδου και πραγματικής ισότητας.


 Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Ρέντσι, Αντζελίνο Αλφάνο

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Ρέντσι, Αντζελίνο Αλφάνο, αποφάσισε να ζητήσει από τους νομάρχες της χώρας να στείλουν εγκύκλιο σε όλους τους ιταλικούς δήμους με ξεκάθαρο αίτημα – ή μάλλον εντολή: να ακυρωθεί η καταχώριση στα δημοτικά αρχεία όλων των γάμων ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό.

Ο Αλφάνο πρόσθεσε ότι «η αναγνώριση αυτή, όπως και ο γάμος των ομοφύλων, δεν προβλέπεται από την ιταλική νομοθεσία».

Η εντολή της κυβέρνησης, όμως, προκάλεσε τεράστια αντίδραση και αντίσταση. Οι δήμαρχοι του Μιλάνου, της Νάπολης και της Μπολόνια έκαναν γνωστό ότι δεν εννοούν να πειθαρχήσουν και ζήτησαν, αντιθέτως, από την κυβέρνηση να ασχοληθεί επειγόντως με την αναγκαία αναγνώριση των δεσμών των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο δήμαρχος της Μπολόνια, μάλιστα, Βιρτζίνιο Μέρολα, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πάρει πίσω την υπογραφή του, διότι η συμβολική αυτή αναγνώριση δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στο κοινωνικό σύνολο και δεν απειλεί, ασφαλώς, τη δημόσια τάξη».

Με το θέμα ασχολήθηκαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ο κεντροδεξιός Αλφάνο (σύμμαχος της Κεντροαριστεράς του Ρέντσι στην κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο) απάντησε ότι «έγινε στόχος μιας πρωτοφανούς, βίαιης εκστρατείας». Στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως ο Μάρκο Φούρφαρο, του εξήγησαν μέσω διαδικτύου ότι «κατάφερε να πάει δεξιότερα από το Βατικανό, την ώρα μάλιστα που και η Καθολική Εκκλησία δέχεται ότι πρέπει να τύχουν υπεράσπισης η αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων».

Σε μία μόνο περίπτωση η προσταγή του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, εισακούστηκε: πρόκειται για την πόλη του Γκροσέτο, στην Τοσκάνη, η οποία, «έσβησε» πράγματι από το ληξιαρχείο της κάθε αναφορά σε γάμους ομοφύλων Ιταλών πολιτών που τελέστηκαν στο εξωτερικό.

Ο νομάρχης όμως, σε αυτή την περίπτωση, είχε πλαισιώσει το σχετικό γραπτό αίτημα με απόφαση του Εφετείου της Φλωρεντίας.

Κανείς δεν ξέρει πώς θα λήξει η όλη ιστορία, η οποία άλλωστε, επαναλαμβάνω, έχει συμβολικό και μόνο χαρακτήρα: με την κίνηση της εγγραφής στα μητρώα, οι ιταλικοί αυτοί δήμοι (ανήκουν όλοι τους στον προοδευτικό χώρο) θέλησαν να δείξουν ότι υπάρχει θέμα ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών και ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει οριστικές απαντήσεις.

Το σημαντικό είναι ότι έχει πάψει να επικρατεί η γνωστή υποκριτική σιωπή, η οποία καλύπτει την αμηχανία, την αδιαφορία ή, ακόμη χειρότερα, και την ομοφοβία.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η νεαρή σύντροφος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Φραντσέσκα Πασκάλε, επισκέφθηκε το Gay Village της Ρώμης (τεράστιος θερινός πολιτιστικός και ψυχαγωγικός χώρος) και δήλωσε ανοικτά ότι «τάσσεται υπέρ των γάμων των ομοφύλων, διότι η κοινωνία δεν έχει πια δικαίωμα να ασπάζεται οπισθοδρομικές ιδέες και προσεγγίσεις».

Δεν αποκλείεται να πρόκειται για έξυπνα μελετημένη πολιτική κίνηση. Δυστυχώς όμως, δυσκολεύομαι να σκεφτώ ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί σε αντίστοιχο χώρο στην Αθήνα (δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δεν υπάρχει) με ανάλογη τοποθέτηση κάποιας συντρόφου συντηρητικού πολιτικού αντί για την Πασκάλε.

Με τη μικρή προσωπική και επαγγελματική μου εμπειρία νομίζω πως έχω καταλάβει κάτι: ο φόβος, η αυτολογοκρισία, η έλλειψη τόλμης δεν οδηγούν πουθενά. Ισχύει για την καθημερινή μας ζωή, για το πώς προσπαθούμε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και για τα δικαιώματα του κάθε πολίτη. Καλό είναι να θυμόμαστε πάντα ότι, και στο θέμα αυτό, η χώρα μας (όπως και η Ιταλία) ανήκει στην Ευρώπη και όχι σε κάποιο απολυταρχικό καθεστώς.

Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)