to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:48 | 07.12.2015

Πολιτισμός

Οι ιστορικές διαστάσεις της πολιτιστικής πολιτικής και οι σημερινές προκλήσεις

Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, η Μυρσίνη Ζορμπά, ο Δημήτρης Πλάντζος και η Βίλλυ Φωτοπούλου συζητούν για την πολιτιστική πολιτική και την ανάγκη αναδιαπραγμάτευσης της ταυτότητάς μας και της σχέσης μας με τον πολιτισμό και την κουλτούρα.


Στο πλαίσιο της σειράς «Συζητήσεις για την Ιστορία» το διαδικτυακό περιοδικό Χρόνος (www.chronosmag.eu) οργανώνει αύριο, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, μια συζήτηση εστιάζοντας στις ιστορικές διαστάσεις της πολιτιστικής πολιτικής και στις προκλήσεις που τίθενται σήμερα. Με αφετηρία τους γνωστούς στίχους του Γιώργου Σεφέρη, γραμμένους το 1933:

Ξύπνησα μὲ τὸ μαρμάρινο τοῦτο κεφάλι στὰ χέρια
ποὺ μοῦ ἐξαντλεῖ τοὺς ἀγκῶνες καὶ δὲν ξέρω ποῦ νὰ
τ᾿ ἀκουμπήσω.

η συζήτηση έχει στόχο να εντοπίσει την αμήχανη σχέση με την ιστορία μας και την πολιτιστική κληρονομιά μας, καθώς και την ανισοβαρή σχέση αρχαιότητας/παράδοσης και σύγχρονης δημιουργίας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολιτιστικής πολιτικής του ελληνικού κράτους. Από αυτήν τη σχέση, ιδωμένη τόσο με ιστορικούς όρους, όσο και στη βάση μιας διαρκούς επικαιρότητας, απορρέουν τα ερωτήματα που καλούνται να διερευνήσουν οι τέσσερις ομιλητές. Έχει έρθει η ώρα για μια αναδιαπραγμάτευση της πολιτιστικής μας ταυτότητας; Αν είναι αναγκαία μια νέα σχέση των πολιτών με τον πολιτισμό και την ιστορία μας, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συγκροτηθεί; Ποια είναι η θέση του σύγχρονου πολιτισμού και των προβληματισμών για τον πολιτισμό σήμερα, στην πολιτική του πολιτισμού; Ποιοι είναι οι απαραίτητοι θεσμοί ώστε η κοινωνία μας να εκφράσει παραγωγικά τη βιωμένη κουλτούρα και να απαλλαγεί από ιδεοληψίες;

Στη συζήτηση συμμετέχουν:

Αριστείδης Μπαλτάς, υπουργός Πολιτισμού

Μυρσίνη Ζορμπά, πρ. Ευρωβουλευτής, ερευνήτρια πολιτικής του πολιτισμού

Δημήτρης Πλάντζος, Αρχαιολόγος, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Βίλλυ Φωτοπούλου, υπουργείο Πολιτισμού.

Συντονίζει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη.

Αύριο, στις 19:00, στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Στοά του Βιβλίου).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)