to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:11 | 18.04.2013

Διεθνή

Οι ισραηλινές αρχές απαγορεύουν σε δρομείς από την Γάζα να μετάσχουν στον μαραθώνιο της Βηθλεέμ

Το Ισραήλ δεν έδωσε άδεια σε 26 δρομείς από την Λωρίδα της Γάζας να μεταβούν στην Δυτική Όχθη προκειμένου να συμμετάσχουν στον πρώτο μαραθώνιο της Βηθλεέμ, ο οποίος προβλέπεται να διεξαχθεί την Κυριακή, ανακοίνωσε σήμερα το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.


"Το αίτημα 26 κατοίκων της Γάζας που ήθελαν να μετάσχουν στον μαραθώνιο της Βηθλεέμ εξετάστηκε από τις αρμόδιες αρχές και αποφασίστηκε να απορριφθεί καθώς δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που έχουν οριστεί για την μετακίνηση από την Λωρίδα της Γάζας στην Δυτική Όχθη", αναφέρεται σε ανακοίνωση της COGAT, της υπηρεσίας του υπουργείου που διαχειρίζεται υποθέσεις πολιτών μαζί με τους Παλαιστίνιους.

Η υπηρεσία αυτή διευκρινίζει ότι στους κατοίκους της Γάζας δεν επιτρέπεται η μετάβαση στην Δυτική Όχθη με εξαίρεση μόνον μετακινήσεις που γίνονται "για έκτακτους ανθρωπιστικούς λόγους, κυρίως για επείγοντα ιατρικά περιστατικά".

Σύμφωνα με την Γκίσα (Gisha), μια ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση που αγωνίζεται για την ελευθερία της μετακίνησης των Παλαιστινίων, ένα από τα μέλη της ομάδας αυτής από την Λωρίδα της Γάζας είναι ο δρομέας Νάντερ αλ Μάσρι, ο οποίος έχει μετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Μάσρι έχει δηλώσει συμμετοχή μαζί με άλλους τέσσερις για την απόσταση των 42,2 χιλιομέτρων του μαραθωνίου, ενώ έξι άλλοι από την Γάζα έχουν δηλώσει συμμετοχή για τον ημιμαραθώνιο, δηλαδή την απόσταση 21,1 χιλιομέτρων.

Στην ομάδα αυτή υπάρχει επίσης τουλάχιστον μία γυναίκα, όπως και τέσσερις προπονητές.

Η πλειονότητα των δρομέων αυτών είχε δηλώσει συμμετοχή στον ετήσιο μαραθώνιο του ΟΗΕ στην Γάζα στις 10 Απριλίου, αλλά αυτός ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς η Χαμάς που βρίσκεται στην εξουσία στην Λωρίδα της Γάζας είχε ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέψει να τρέξουν μαζί γυναίκες και άνδρες στον μαραθώνιο αυτόν.

Η πρόεδρος της Gisha, Σάρι Μπάσι, μαραθωνοδρόμος και η ίδια, απηύθυνε έκκληση να επιτραπεί στους δρομείς αυτούς από την Λωρίδα της Γάζας να μεταβούν στην Δυτική Όχθη, καθώς τους απομένει μόνον κάτι περισσότερο από 24 ώρες προτού κλείσει για το εβραϊκό Σάββατο το πέρασμα του Ερέζ.

Η Ετίνταλ Αμπντελγάνι, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Παλαιστινιακής Ολυμπιακής Επιτροπής, που έχει αναλάβει την διοργάνωση του μαραθωνίου μαζί με την Παλαιστινιακή Αρχή, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν έδωσε καμία αιτιολογία για την απόρριψη του αιτήματος αυτού.

"Αυτό αποδεικνύει ότι το Ισραήλ εξακολουθεί πάντα να είναι μια (δύναμη) κατοχής και ότι προσπαθεί να εμποδίσει τις μετακινήσεις σε διάφορους τομείς, κυρίως στον αθλητικό, το οποίο είναι αντίθετο με όλες τις διεθνείς συμφωνίες για τον αθλητισμό", δήλωσε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο μαραθώνιος αυτός υπό τον τίτλο "Μαραθώνιος της Παλαιστίνης για το Δικαίωμα στην Μετακίνηση" θα ξεκινήσει μπροστά από τον ναό της Γεννήσεως και είναι η πρώτη εκδήλωση αυτού του είδους που γίνεται στην Δυτική Όχθη. Οι εγγεγραμμένες συμμετοχές ανέρχονται σε περισσότερες από 400 και περίπου οι μισοί από αυτούς που θα μετάσχουν είναι Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)