to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:36 | 23.01.2013

left.gr

Διεθνή

Οι ΗΠΑ «θα επιδιώξουν άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων» Ισραήλ και Παλαιστινίων

Σχετική δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα εκλογικά αποτελέσματα στο Ισραήλ. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου βέβαια, αυτό παραμένει μια τυπική θέση των ΗΠΑ - δεν είπε κιόλας τίποτα ενοχλητικό για το Ισραήλ...


Το σχετικό τηλεγράφημα από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία:

Οι ΗΠΑ επανέλαβαν σήμερα τις αναφορές περί ανάγκης επανάληψης στις επί μακρόν αποτελματωμένες ισραηλινο-παλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες, στον απόηχο των βουλευτικών εκλογών της Τρίτης στο Ισραήλ μετά τις οποίες, παρουσιάζεται μεν νικητής ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, όμως με μικρότερη κοινοβουλευτική δύναμη--σε σύγκριση με τη διαλυθείσα βουλή--για τον κεντροδεξιό συνασπισμό του.


Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ αρνήθηκε σήμερα κατά την ενημέρωση του Τύπου να τοποθετηθεί σχετικά με τις προσπάθειες, που θα καταβάλλει ο Νετανιάχου για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού--μετά τα απρόσμενα εκλογικά κέρδη της Κεντροαριστεράς στο Ισραήλ, περιοριζόμενος να τονίσει ότι, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα "θα τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, να τον συγχαρεί για την εκλογική νίκη του".


"Πιστεύουμε (οι ΗΠΑ) ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, που θα αφορούν το τελικό καθεστώς και θα απολήγουν στη λύση των δύο κρατών" σε ειρηνική συμβίωση, απάντησε ο προεδρικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε, πώς συσχετίζει η αμερικανική κυβέρνηση το εκλογικό αποτέλεσμα με την αποτελματωμένη ειρηνευτική διαδικασία.


Μετά την αποτυχία του προέδρου Ομπάμα κατά την πρώτη θητεία να σημειωθεί συγκεκριμένη και σημαντική πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία Ισραηλινών-Παλαιστίνιων, κυβερνητικοί κύκλοι στην Ουάσινγκτον δήλωσαν ανωνύμως την περίοδο της ορκωμοσίας του προέδρου ότι κατά τη δεύτερη θητεία Ομπάμα "θα υπάρξει ώθηση" στη διαδικασία αυτή, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.


Διαβάστε σχετικά:

[23/01/2013] Οι κάλπες έβγαλαν κεντρο-αριστερή έκπληξη στο Ισραήλ

Νέο πολιτικό σκηνικό στο Ισραήλ μετά την υποχώρηση του συνασπισμού της εθνικιστικής δεξιάς και την ενίσχυση της κεντρο-αριστεράς. Υπάρχει ως και ενδεχόμενο να μην βρεθεί ο Μπ. Νετανιάχου στην κυβέρνηση


[23/01/2013] Μία 21χρονη Παλαιστίνια νεκρή από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στη Χεβρόνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)