to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:21 | 24.06.2015

Διεθνή

Επικοινωνία Ομπάμα - Ολάντ για την υπόθεση των αμερικανικών υποκλοπών

"Ευκαιρία προκειμένου να τεθούν επί τάπητος οι αρχές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες πληροφοριών" επισήμανε το μέγαρο των Ηλυσίων σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε. Να καθιερωθεί «κώδικας καλής συμπεριφοράς» μεταξύ «συμμάχων» χωρών, ζήτησε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς


O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε σήμερα κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ τη δέσμευσή του "να μπει ένα τέλος στις απαράδεκτες μεταξύ συμμάχων (...) πρακτικές του παρελθόντος" που σχετίζονται με την κατασκοπεία, γνωστοποίησε η γαλλική προεδρία.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη, που πραγματοποιήθηκε μετά τις αποκαλύψεις στον Τύπο σχετικά με την παρακολούθηση από τους Αμερικανούς των συνομιλιών τριών προέδρων της Γαλλίας το διάστημα μεταξύ 2006 και 2012, "αποτέλεσε μία ευκαιρία προκειμένου να τεθούν επί τάπητος οι αρχές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες πληροφοριών" επισήμανε το μέγαρο των Ηλυσίων σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

"Ο πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε ξεκάθαρα την ακλόνητη δέσμευσή του, την οποία διατύπωσε τον Νοέμβριο του 2013 μετά την υπόθεση Σνόουντεν, και την οποία υπενθύμισε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του προέδρου (Φρανσουά Ολάντ) τον Φεβρουάριο του 2014, να βάλει ένα τέλος στις πρακτικές που ενδέχεται να εφαρμόστηκαν κατά τη παρελθόν και που είναι απαράδεκτες μεταξύ συμμάχων" υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου.

"Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών της Γαλλίας θα μεταβούν πολύ σύντομα στην Ουάσιγκτον με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας" μεταξύ των δύο χωρών, τονίζεται επίσης.

"Οι ΗΠΑ να κάνουν τα πάντα για να επανορθώσουν" ζητά ο Γάλλος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «οφείλουν να κάνουν τα πάντα για να διορθώσουν» τις ζημιές που συνδέονται με τις αποκαλύψεις για τις αμερικανικές υποκλοπές και ζήτησε να καθιερωθεί «κώδικας καλής συμπεριφοράς» μεταξύ «συμμάχων» χωρών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν όχι μόνο να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο τέτοιες ενέργειες να βλάψουν τις ελευθερίες μας, αλλά επίσης να κάνουν τα πάντα, και σύντομα, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που αυτές προκαλούν στις σχέσεις ανάμεσα σε σύμμαχες χώρες και ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γαλλία», δήλωσε ο κ. Βαλς, μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Είναι επιθυμητό να καθιερωθεί μεταξύ συμμάχων χωρών ένας κώδικας καλής συμπεριφοράς σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες πληροφοριών και σεβασμού της πολιτικής κυριαρχίας», δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, ενώ κατήγγειλε «πρακτικές που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές» και προέρχονται από μια φίλη χώρα.

Εντούτοις οι αποκαλύψεις αυτές για τις υποκλοπές σε βάρος τριών Γάλλων προέδρων δεν αποτελούν «έκπληξη για κανέναν», παραδέχθηκε ο κ. Βαλς.

«Το θέμα είχε ήδη αναφερθεί ανάμεσα στο καλοκαίρι του 2013 και την επίσημη επίσκεψη του προέδρου Ολάντ στις ΗΠΑ στις αρχές του 2014. Οι γαλλικές αρχές είχαν ζητήσει σαφείς και ειλικρινείς εξηγήσεις. Δεσμεύσεις είχαν εξάλλου αναληφθεί από τους Αμερικανούς φίλους μας. Πρέπει να τις υπενθυμίσουμε σθεναρά και να γίνουν αυστηρά σεβαστές», ανέφερε ο κ. Βαλς.

 

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)