to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:18 | 17.05.2021

Διεθνή

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν ξανά τον ΟΗΕ, ενώ το σφυροκόπημα στη Γάζα συνεχίζεται

Οι ΗΠΑ αντιτέθηκαν για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα στην υιοθέτηση μιας δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη, η οποία καλούσε στον «τερματισμό της βίας» και την «προστασία των αμάχων, ιδίως των παιδιών»


Παρατείνεται το αδιέξοδο στον ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό, καθώς oι ΗΠΑ αντιτέθηκαν (τη Δευτέρα 17/5/21) για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, στην υιοθέτηση μιας δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη, η οποία καλούσε στον «τερματισμό της βίας» και την «προστασία των αμάχων, ιδίως των παιδιών», σύμφωνα με διπλωμάτες.

Το κείμενο, το οποίο συνέταξαν η Κίνα, η Τυνησία και η Νορβηγία υποβλήθηκε χθες το βράδυ ενώπιον των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να εγκριθεί σήμερα. Οι ΗΠΑ ανέφεραν πως «δεν μπορούν να στηρίξουν προς το παρόν μια δήλωση» του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης.

Το προσχέδιο του κειμένου, που περιήλθε στην κατοχή του AFP, εξέφραζε «τη βαθιά ανησυχία» του Συμβουλίου μπροστά στην κρίση και αποδοκίμαζε τις «πιθανές εκδιώξεις» οικογενειών Παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, απευθύνοντας έκκληση για αποφυγή των «μονομερών ενεργειών» που επιδεινώνουν την ένταση.

Η δήλωση χαιρέτιζε, επίσης, τις διεθνείς προσπάθειες για μια αποκλιμάκωση, χωρίς να αναφέρει τις ΗΠΑ και επαναλάμβανε τη στήριξη του Συμβουλίου σε μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση στη βάση των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζουν «το ένα δίπλα στο άλλο ειρηνικά», σε «σύνορα αναγνωρισμένα και ασφαλή».

Σε διάστημα μίας εβδομάδας, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει διεξάγει τρεις έκτακτες συνεδριάσεις με επίκεντρο τη σύρραξη, την τελευταία την Κυριακή, χωρίς να καταφέρει να καταλήξει σε μια κοινή θέση..

Η είδηση έρχεται στον απόηχο της αποκάλυψης από την Washington Post ότι ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την πώληση κατευθυνόμενων οπλικών συστημάτων ακριβείας στο Ισραήλ, έναντι 735 εκατομμυρίων δολαρίων, κίνηση που έφερε αντιδράσεις εντός του κόμματός του.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες Κυριακή για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Η Κίνα δήλωσε χθες Κυριακή ότι θα πιέσει εκ νέου το ΣΑ για να υπάρξει συμφωνία για ένα κοινό ανακοινωθέν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνεδριάζει την Πέμπτη, έπειτα από αίτημα του Νίγηρα και της Αλγερίας, που προεδρεύουν του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Το αίτημα στήριξε η ομάδα των αραβικών κρατών που συμμετέχουν στα Ηνωμένα Έθνη.

Στρατιωτικά χτυπήματα «βλέπει» το Ισραήλ, νεκρούς πολίτες η Χαμάς

Το θερμόμετρο στην περιοχή της Γάζας παραμένει στο «κόκκινο» με το Ισραήλ να κλιμακώνει τις επιδρομές και την καταστροφή, ενώ η Χαμάς απαντά με μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων ξεπέρασε τους 200, ενώ  οι τραυματίες είναι στους 1.300. Ανάμεσα στους θανόντες είναι 59 παιδιά.

Η Χαμάς συνεχίζει να κατηγορεί το Τελ Αβίβ ότι αυξάνει την επιθετικότητά του κατά αμάχων, χτυπώντας σπίτια και κατοικημένες περιοχές τις τελευταίες ώρες.

Στον αντίποδα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι οι επιδρομές στοχεύουν σε στρατιωτικούς στόχους και πως, σήμερα, πραγματοποιήθηκαν αεροπορικά πλήγματα στα σπίτια υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Χαμάς.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις για παρουσία της Χαμάς στο κτίριο του AP»

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος, παρά την σθεναρή υποστήριξη της Ουάσινγκτον στις ενέργειες του Ισραήλ, ανέφερε ότι δεν έχει δει αποδείξεις για παρουσία της Χαμάς στο κτίριο του Associated Press, το οποίο ισοπέδωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι έχει πιέσει το Τελ Αβίβ για περαιτέρω δικαιολόγηση του χτυπήματος. Υπενθυμίζεται ότι το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων έφερε την ολοκληρωτική κατάρρευση του πύργου στον οποίο στεγαζόταν και το αραβικό δίκτυο Al Jazeera.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει πως υπήρχαν ενδείξεις ότι η Χαμάς είχε γραφεία στο συγκεκριμένο κτίριο.

Χωρίς ρεύμα, νερό και φαγητό

Πλέον, μια εβδομάδα μετά την ανάφλεξη στην περιοχή, εκατοντάδες κτίρια έχουν υποστούν ζημιές ενώ βαρύ φόρο αίματος πληρώνει ο άμαχος πληθυσμός. Η Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα -αν δεν είναι ήδη- της ανθρωπιστικής κρίσης με τις υποδομές να έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές ενώ βασικές ανάγκες των κατοίκων δεν εξυπηρετούνται.

Εκτός από τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της Χαμάς ισχυρό πλήγμα έχουν υποστεί ηλεκτροφόρα καλώδια και σωλήνες νερού.

Έξι από τις δέκα γραμμές που ηλεκτροδοτούν τη Γάζα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με τον Mohammed Thabet, εκπρόσωπο της εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. «Υπάρχουν περιοχές που έχουν αποκοπεί εντελώς από την ηλεκτρική ενέργεια», είπε. Τα συνεργεία επισκευής των βλαβών παρά τις φιλότιμες προσπάθειες είναι σχεδόν αδύνατον να επιδιορθώσουν το πρόβλημα εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθέσεων.

Ο Mahmoud Awad, 47 ετών, κάτοικος του Beit Lahia, είπε ότι η οικογένειά του ζούσε για «σχεδόν τρεις ημέρες χωρίς σχεδόν καθόλου ηλεκτρισμό» Συνήθως, ο Awad χρησιμοποιεί μια εξωτερική γεννήτρια, αλλά αυτές οι γραμμές καταστράφηκαν μετά τους βομβαρδισμούς.

Στο μεταξύ, το πρόβλημα με την προμήθεια των καυσίμων παραμένει καθ΄ ολη τη διάρκεια των συγκρούσεων καθώς το Ισραήλ εμποδίζει σε οχήματα μεταφοράς να προσεγγίσουν, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα με τις ζωοτροφές που βρίσκονται τοποθετημένες σε φορτηγά που είναι αποκλεισμένα στα σύνορα ενώ το παλαιστινιακό υπουργείο Γεωργίας προειδοποιεί ότι χωρίς τις παραδόσεις τα κτηνοτροφικά προϊόντα (και πουλερικά) θα εξαντληθούν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα αποθέματα θα εξαντληθούν την Κυριακή. Προβληματισμός υπάρχει και για τη γεωργία καθώς από τις ισραηλινές επιθέσεις δεν γλίτωσαν ούτε τα αγροκτήματα. Τέλος, το Ισραήλ εμποδίζει τους αλιείς να πλέουν έξω από τις ακτές της Γάζας.

Όσον αφορά το πόσιμο νερό, ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης θαλασσινού νερού (στην πόλη Beit Lahia) δεν λειτουργεί, αφήνοντας 250.000 άτομα χωρίς πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνη για τους Παλαιστίνιους, περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και στεγάζονται προσωρινά σε περίπου 40 σχολεία. Ο συνωστισμός σε περιορισμένους χώρους εκτός από απάνθρωπος εγκυμονεί και κινδύνους εξάπλωσης του κορονοϊού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)