to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:21 | 04.02.2023

Διεθνή

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πάνω από τον Ατλαντικό

Το υπουργείο Άμυνας εκτίμησε ότι το μπαλόνι αυτό χρησιμοποιήθηκε από την Κϊνα «σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ» και ότι καταρρίφθηκε εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων.


Οι ΗΠΑ κατέρριψαν απόψε το κινεζικό μπαλόνι που πετούσε εδώ και ημέρες στον εναέριο χώρο τους, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανέφερε νωρίτερα ότι χρειάστηκε να κλείσουν τρία αεροδρόμια στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα και απαγόρευσε όλες τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών σε μια έκταση 100 τετραγωνικών μιλίων πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό κατά μήκος των ακτών της Νότιας Καρολίνας.

Ένα αμερικανικό μαχητικό κατέρριψε το μπαλόνι στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας, απαντώντας στην «απαράδεκτη παραβίαση» της αμερικανικής κυριαρχίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτήν.

• Διαβάστε επίσης: Η απάντηση του Πεκίνου για το «μπαλόνι» - Αναβάλλει το ταξίδι του στην Κίνα ο Μπλίνκεν

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δώσει από την Τετάρτη την έγκρισή του για την κατάρριψη, εφόσον η αποστολή αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να διακυβευτεί η ζωή Αμερικανών πολιτών.

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι αυτό χρησιμοποιήθηκε από την Κϊνα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και ότι καταρρίφθηκε εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων.

Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι καταρρίφθηκε, ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters. Σύμφωνα με την πηγή αυτήν, αφού χτυπήθηκε, το μπαλόνι άρχισε να πέφτει.

Στα πλάνα που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Fox News και CNN, διακρίνεται το μπαλόνι να χάνει ύψος και να πέφτει κατακόρυφα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν απόψε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα προχωρούσε στο σχέδιό της να καταρρίψει το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι το οποίο συνέχιζε να πετά πάνω από τη Νότια Καρολίνα.

Διαβάστε επίσης: Ένα ακόμη κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε στη Λατινική Αμερική

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνταβ ανώνυμες πηγές, μετέδωσαν ότι η Ουάσινγκτον εξέταζε το ενδεχόμενο να το καταρρίψει στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «θα ασχοληθούν» με το μπαλόνι, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν θα δώσει εντολή για την κατάρριψή του, περιορίστηκε σε ένα «θετικό» νεύμα, υψώνοντας τον αντίχειρά του.

Λίγο νωρίτερα, είχε κλείσει για τα πολιτικά αεροσκάφη ο εναέριος χώρος στην περιοχή αυτή και είχαν διακοπεί οι πτήσεις από και προς τρία αεροδρόμια της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας, για λόγους ασφαλείας.

Μάλιστα, σε έγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της η FAA προειδοποιεί ότι ο στρατός μπορεί να κάνει χρήση φονικής βίας στην περίπτωση που αεροπλάνα παραβιάσουν αυτές τις απαγορεύσεις και δεν συμμορφωθούν με την εντολή να φύγουν.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανέφερε ότι ο εναέριος χώρος άνοιξε και πάλι και οι πτήσεις θα ξαναρχίσουν κανονικά.

tags: ΗΠΑ, Κίνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)