to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:27 | 14.04.2017

Διεθνή

ΗΠΑ: «Απόφαση τακτικής» η χρήση της συμβατικής υπερβόμβας στο Αφγανιστάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.


Σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματικούς, τους οποίους επικαλείται το ειδησεογραφικό κανάλι CNN, η GBU-43, η "μητέρα όλων των βομβών" (MOAB), βάρους 10.000 κιλών, ερρίφθη την Πέμπτη, στις 19.00 τοπική ώρα από ένα αεροσκάφος MC-130. Στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι η απόφαση να εξαπολύσει μία από τις μεγαλύτερες συμβατικές βόμβες που διαθέτει το οπλοστάσιο των ΗΠΑ, έγινε μετά από επικοινωνία με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, ενώ επρόκειτο ξεκάθαρα για μία απόφαση τακτικής.

“Ήταν το κατάλληλο όπλο, για τον κατάλληλο στόχο,” δήλωσε ο στρατηγός στους δημοσιογράφους.

Η βόμβα GBU-43 των 9.797 κιλών αφέθηκε από αεροσκάφος MC-130 στην περιοχή Αχίν, στην επαρχία Νανγκαρχάρ στα ανατολικά του Αφγανιστάν, η οποία συνορεύει με το Πακιστάν. Η βόμβα έπληξε δίκτυο υπογείων τούνελ που χρησιμοποιούσαν μαχητές που συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αφγανών κι Αμερικανών αξιωματούχων.

Από την έκρηξη της βόμβας, σκοτώθηκαν 36 τζιχαντιστές που ήταν πιστοί στο Ισλαμικό Κράτος.

To ρεπορτάζ του CNN

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τη ρίψη της τηλεκατευθυνόμενης βόμβας και επί του παρόντος εξετάζει τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, τον Άνταμ Σταμπ, αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτού του είδους η συμβατική βόμβα σε μάχη.

Διαβάστε αναλυτικά: Με «έμπνευση» από το Βιετνάμ: Τι είναι η MOAB, η βόμβα που έριξαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Βίντεο από τη δοκιμή αυτής της βόμβας από τον στρατό των ΗΠΑ, το 2003 (περισσότερα εδώ)

Ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ενέκρινε τη χρήση της βόμβας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

H σχετική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου

«Μετά τον βομβαρδισμό στρατηγικά καταφύγια του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) και ένα σύμπλεγμα τούνελ καταστραφήκαν, ενώ 36 μαχητές του ΙΚ σκοτώθηκαν», ανέφερε το αφγανικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο σε επιχειρήσεις στην επαρχία Νανγκαρχάρ σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης.

*Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)