to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:20 | 07.04.2018

Διεθνή

Οι ΗΠΑ εμπόδισαν ανακοίνωση του ΟΗΕ που ζητούσε έρευνα για τα αιματηρά επεισόδια στη Γάζα

Οι ΗΠΑ εμπόδισαν την υιοθέτηση ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε να διεξαχθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για τα αιματηρά επεισόδια στη Γάζα


Το Κουβέιτ, κράτος-μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρότεινε την Παρασκευή να εγκριθεί από το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ μια ανακοίνωση που θα καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα πολύνεκρα επεισόδια στα ισραηλινοπαλαιστινιακά σύνορα στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά οι ΗΠΑ εμπόδισαν να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία, όπως είχαν πράξει επίσης πριν από μία εβδομάδα, ανέφεραν διπλωμάτες.
«Αυτό είναι ένα θέμα που θα όφειλε να απασχολήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρεσβευτής του Κουβέιτ στον ΟΗΕ Μανσούρ αλ Οτάιμπι. Διευκρίνισε ότι ζήτησε από το ΣΑ να υιοθετήσει ένα κείμενο πανομοιότυπο με εκείνο που είχε υποβάλει την περασμένη εβδομάδα, κάτι που απέτρεψαν οι ΗΠΑ.
Τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον 400 τραυματίστηκαν από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών την Παρασκευή κοντά στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, μία εβδομάδα έπειτα από άλλη μια πολυαίμακτη ημέρα στην ίδια περιοχή, κατά τη διάρκεια παρόμοιων κινητοποιήσεων.
Την Παρασκευή η Ουάσινγκτον απέτρεψε εκ νέου το ενδεχόμενο να εκδοθεί ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, διακόπτοντας τη διαδικασία της σιωπής που θα επέτρεπε την υιοθέτηση του κειμένου που πρότεινε το Κουβέιτ, εξήγησε διπλωμάτης χώρας-μέλους του ΣΑ υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ τόνισε ότι μένοντας άπρακτο, το Συμβούλιο Ασφαλείας «ενθαρρύνει το Ισραήλ» να συνεχίσει τη «σφαγή» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι Παλαιστίνιοι να ζητήσουν να τοποθετηθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δίνοντας την «εντολή» να διενεργηθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα.
«Είναι εξαιρετικά ατυχές το ότι πριν από λίγο μία χώρα από τις δεκαπέντε έσπασε τη σιωπή ενώ οι άλλες δεκατέσσερις ήταν έτοιμες να υιοθετήσουν αυτή την ανακοίνωση», ανέφερε ο Μανσούρ. «Αυτό είναι ανεύθυνο και δείχνει την έλλειψη ευαισθησίας από μέρους της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», συμπλήρωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Παλαιστίνης, στην οποία έχει παραχωρηθεί καθεστώς κράτους-παρατηρητή στον Οργανισμό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)