to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:55 | 07.11.2012

left.gr

Διεθνή

Οι ΗΠΑ διάλεξαν Ομπάμα για «4 χρόνια ακόμα»

Με τη φράση 4 more years ανακοίνωσε μέσω Τουίτερ τη νίκη του ο Μπαράκ Ομπάμα, που επανεξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ με 303 εκλέκτορες έναντι 208 του ρεπουμπλικάνου Μιτ Ρόμνεϊ. Η καταμέτρηση δεν εχει ολοκληρωθεί, αλλά η νίκη του είναι βέβαιη. Οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν το προβάδισμά τους και τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η Γερουσία παραμένει στα χέρια των δημοκρατικών. Τo left.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, come back later!


 Ο νικητήριος λόγος του Μπαράκ Ομπάμα μετά την οριστικοποίηση της νίκης του, στο Ιλινόις του Σικάγο:



Ενημερώσεις:

12.30 Τα αποτελέσματα από Huffington Post



12.20 μ.μ.: Συγχαρητήρια από Πούτιν – Μεντβέντεφ: «Πετυχημένος πρόεδρος, προβλέψιμος συνέταιρος ο Ομπάμα» O ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα για τη νίκη του. Το Κρεμλίνο υποδέχτηκε «πολύ θετικά» τα αποτελέσματα σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου Ντμίτρι Πεσκόβ στο πρακτορείο Ιντερφαξ. Ο Πούτιν θα τηλεφωνήσει σύντομα στον Ομπάμα, σύμφωνα με τον ίδιο. Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε τον Ομπάμα ως «καθαρό και προβλέψιμο συνεταίρο» για τη Ρωσία και τον αποκάλεσε «επιτυχημένο πρόεδρο» που καθοδήγησε τη χώρα του σε αυτή την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. 


11.35 π.μ.:  Ο Μπαν Κι Μουν, γ.γ. του ΟΗΕ, συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του, ο Μπαν Κι Μουν προσβλέπει, όπως τονίζεται, στη συνέχιση της συνεργασίας με τον πρόεδρο Ομπάμα και την κυβέρνησή του στο «πνεύμα διαρκούς συνεργασίας» μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ηνωμένων Εθνών και αναφέρεται στις πολλές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας (από τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία και στην ώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή για να επανέλθει ξανά στο προσκήνιο, μέχρι την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή) που απαιτούν «ισχυρή, πολυμερή συνεργασία».


10.53 π.μ.: Το CNN μεταδίδει ότι δεν θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα στη Φλόριντα πριν τις 19:00 ώρα Ελλάδας, καθώς έχει σταματήσει η καταμέτρηση σε μία σημαντική περιφέρεια. Είναι η μοναδική πολιτεία που δεν έχει ανακοινώσει αποτέλεσμα και έχουν καταμετρηθεί πάνω από το 99% των ψήφων. {πηγή: Ναυτεμπορική


10.30 π.μ.: Στις 6.15 ώρα Ελλάδας, Ο Ομπάμα ανακοινώνει την νίκη του, γράφοντας στο λογαριασμό του στο Τουίτερ «Τέσσερα χρόνια ακόμη», μαζί με μια φωτό όπου αγκαλιάζει τη Μισέλ. Μέσα σε τέσσερις ώρες έχει αναπαραχθεί 510.000 φορές:



To Eμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ καθώς «αναπαριστά» τα εκλογικά αποτελέσματα. Τελικά έγινε κόκκινο, το χρώμα των Δημοκρατικών


***


Μερικά από τα ενδιαφέροντα θέματα που συναντήσαμε σερφάροντας και αναζητώντας πληροφορίες για τις εκλογές στις ΗΠΑ,  ζητώντας συγνώμη για τις πολλές συνδέσεις σε αγγλόφωνες ιστοσελίδες:


Ενα καταπληκτικό «κόμιξ» στον Γκάρντιαν για την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ * Στα πολς αδερφές μου, στα πολς! ...όπου η Αλίκη Κοσυφολόγου αναφέρεται στο ερώτημα «ποια κοινωνική ομάδα θα είναι αυτή που τελικά θα καθορίσει το αποτέλεσμα» στις ΗΠΑ * Παρακολουθήστε από τη Χάφιγκτον Ποστ την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας *Στο θέμα που διαβάζετε, δείτε σε βίντεο λίγο παρακάτω: Και η Πρώτη Κυρία πήρε την ντουντούκα! Καθώς και το γιατί ο Ομπάμα είναι ο καλύτερος λευκός υποψήφιος.


00.45, Τετάρτη 7 Νοέμβρη: Σε λίγο κλείνουν οι πρώτες κάλπες.


Οι πρώτες κάλπες κλείνουν στην πολιτεία του Κεντάκι και την Ιντιάνα στη 01.00 (ώρα Ελλάδος) τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ οι τελευταίες κάλπες κλείνουν στην Αλάσκα στις 7.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος).

Στο Νιου Τζέρσεϊ και τη Νέα Υόρκη, όπου οι κάλπες άνοιξαν από τις 13.00  (ώρα Ελλάδος)  – δυο πολιτείες οι οποίες έχουν πληγεί από το πρόσφατο πέρασμα του τυφώνα Σάντι- η προσέλευση στις κάλπες αναμένεται να είναι σημαντική.

Λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης σε κάθε πολιτεία ανακοινώνονται και τα exit polls.



10.05 μ.μ.: Βέβαιος για τη νίκη του δηλώνει ο Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πεπεισμένος ότι θα έχει μία «καλή βραδιά» στην αποψινή ολονυκτία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για τις αμερικανικές εκλογές και συνεχάρη τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ για τη «δυναμική» προεκλογική του εκστρατεία.

Ο Ομπάμα, που πέρασε την ημέρα των εκλογών στην πόλη του Σικάγου, που θεωρείται προπύργιό του, μετέβη νωρίς το πρωί σε ένα από τα προεκλογικά του κέντρα για να ευχαριστήσει τους εθελοντές.

«Θα ήθελα να εκφράσω στον κυβερνήτη Ρόμνεϊ τα συγχαρητήριά μου για την δυναμική του εκστρατεία. Γνωρίζω πως οι υποστηρικτές του είναι εξίσου προσηλωμένοι, εξίσου ενθουσιώδεις και εργάζονται εξίσου σκληρά και σήμερα», δήλωσε ο Ομπάμα, την ώρα που οι εθελοντές τηλεφωνούσαν διαρκώς ενθαρρύνοντας τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες.

«Έχουμε εμπιστοσύνη πως διαθέτουμε τις ικανές ψήφους για να κερδίσουμε, όμως όλα στο τέλος θα εξαρτηθούν από το πόσες από αυτές τις ψήφους καταλήξουν στις κάλπες», πρόσθεσε ο απερχόμενος πρόεδρος.

Ο Ομπάμα από το κέντρο τηλεφώνησε σε αρκετούς άλλους εθελοντές προκειμένου να τους ευχαριστήσει για την συνεισφορά τους.

«Αναμένω ότι θα έχουμε μία καλή βραδιά, αλλά ό,τι κι εάν συμβεί, θα ήθελα να εκφράσω το πόσο εκτιμώ όλους όσους με υποστήριξαν, όλους όσους εργάσθηκαν για λογαριασμό μου», κατέληξε ο Ομπάμα.


Πηγή: ΑΜΠΕ


Διαβάστε εδώ: ΗΠΑ: Πανηγυρική ατμόσφαιρα στα κοινωνικά δίκτυα


8.05 μ.μ.: Με την σύζυγο του Αν ψήφισε ο Μιτ Ρόμνεϊ στη Μασαχουσέτη. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων δεν φαινόταν ιδιαίτερα ευδιάθετος και όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν ποιον ψήφισε εκείνος συνέχισε να μιλάει στην σύζυγο του. 

Στη συνέχεια αποχαιρέτησε την οικογένεια του και έφυγε για τις δύο τελευταίες επισκέψεις του σε Οχάιο και Πενσιλβάνια όπου το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί. 



8.00 μ.μ.:  Στο Ουισκόνσιν ψήφισε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Πολ Ράιαν συνοδευόμενος από τη σύζυγο του και δύο από τα παιδιά του. Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν ποιον ψήφισε τελικά εκείνος γέλασε. 

Στη συνέχεια η οικογένεια Ράιαν θα μεταβεί στο Κλίβελαντ και το Ρίτσμοντ για μία τελευταία προεκλογική εμφάνιση. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, Ρόμνεϊ και Ράιν θα καταλήξουν σε εκλογικό κέντρο των Ρεπουμπλικάνων στη Βοστόνη από όπου θα παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα. 





6.38 μ.μ.: Ενα διαφορετικό ψηφοδέλτιο, μέσω Twitter, από τα πολλά που είδαμε στο tag Happy Election Day:

Embedded image permalink

6.30 μ.μ.:  Από το προφίλ της Μισέλ Ομπάμα στο Τουίτερ: Η Μισέλ ψήφισε Ομπάμα για τον ίδιο λόγο που τον παντρεύτηκε: τον χαρακτήρα του. Και μαζί δημοσιεύει αυτή τη φωτό:

Embedded image permalink


6.20 μ.μ.: Το Σπίγκελ δημοσιεύει σήμερα άρθρο στην ιστοσελίδα του με τίτλο «Στις ΗΠΑ, όποιος λέει ψέματα, κερδίζει» και υπότιτλο «Οι αμερικανοί δεν θέλουν την αλήθεια».


Στατιστικές: Προβάδισμα στον Ομπάμα δίνει ο αποκαλούμενος και γκουρού των στατιστικολόγων στις ΗΠΑ, ο 35χρονος Νέιτ Σϊλβερ, που αναλύει τα αποτελέσματα όλων των σχετικών δημοσκοπήσεων που διεξάγονται στις ΗΠΑ. Στην ιστοσελίδα του http://fivethirtyeight.blogs.nytimes.com/ πριν από λίγο προέβλεπε επικράτηση Ομπάμα με 313 εκλέκτορες (χρειάζονται 270 για την εκλογή), έναντι 225 του Μιτ Ρόμνεϊ. Επικράτηση Ομπάμα, με βραχεία κεφαλή πάντως, προβλέπουν και οι περισσότεροι άλλοι στατιστικολόγοι στις ΗΠΑ.


6.00 μ.μ.:  Στο Ντίξβιλ Νοτς, με τους 10 ψηφοφόρους, ξεκίνησε νωρίτερα η εκλογική διαδικασία, δίνοντας ισόπαλο αποτέλεσμα, και θέμα στα ΜΜΕ που λατρεύουν τέτοιες ειδησούλες.

Δημοσιεύματα θέλουν τον Ούγκο Τσάβες, πρόεδρο της Βενεζουέλας, να δηλώνει σε χθεσινή τηλεοπτική εμφάνισή του πως επιθυμεί την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, παρ'ό,τι απογοητευμένος από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησής του: « Δεν έχει σημασία ποιος θα κερδίσει, δεν τρέφουμε μεγάλες ελπίδες για αλλαγή στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον κόσμο. Ελπίζω πως η επόμενη κυβέρνηση θα επανεξετάσει σοβαρά τον ρόλο της». Ο Τσάβες πρόσθεσε πως ο Ομπάμα συνέχισε την ίδια επιθετική «ιμπεριαλιστική» εξωτερική πολιτική που άσκησαν οι προκάτοχοί του.

Θυμίζουμε πως ο Τσάβες υποστήριξε δημοσίως προεκλογικά την επανεκλογή του Ομπάμα, κάτι που εκμεταλλεύθηκε ο Μιτ Ρόμνεϊ για να επιτεθεί στον Ομπάμα - δείτε το βίντεο:






5.50 μ.μ.: Στους φόβους των «αγορών» μήπως ξημερώσει η Τετάρτη χωρίς να είναι καθαρό ποιος κερδίζει τις προεδρικές εκλογές, αναφέρεται το πρακτορείο Ρόιτερ θυμίζοντας το θρίλερ των εκλογών του 2000 κατά την αναμέτρηση Αλ Γκορ και Τζορτζ Μπους του νέοτερου. Το πρακτορείο επισημαίνει πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν ως και 2 μονάδες προβάδισμα στον Ομπάμα (με 48% έναντι 46% του Ρόμνεϊ), με μικρό προβάδισμα του δημοκρατικού υποψήφιου στις κρίσιμες πολιτείες του Οχάιο, της Βιρτζίνια και της Αϊόβα.

2012 election

5.00 μ.μ.: Ψήφισε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ


Πού να παρακολουθήσετε την εκλογική διαδικασία:

democracynow on livestream.com. Broadcast Live Free

Η ιστοσελίδα του Democracy Now με την Έιμι Γκούντμαν, έχει διαρκή live κάλυψη με εκτενείς αναφορές σε θέματα όπως τον περιορισμό, μέσω νομικών εμποδίων, του δικαιώματος στην ψήφο για χιλιάδες αμερικανούς πολίτες.


Και η Πρώτη Κυρία πήρε την ντουντούκα!

Στην τηλεοπτική εκπομπή Jimmy Kimmel Live του ABC (τι περιμένατε; το FOX;) ο παρουσιαστής έδωσε μεγάλη αβάντα στην πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα, προσφέροντάς της τη δυνατότητα για ένα σκετς, που καλεί τους Αμερικανούς να ξυπνήσουν εγκαίρως και να πάνε να ψηφίσουν




Ναι, ο αγουροξυπνημένος ψηφοφόρος είναι ο ίδιος ο παρουσιαστής. Οι σχολιαστές στο YouTube αναρωτιούνται αν θα το έκανε η Αν Ρόμνει, γνωστή πάμπλουτη και ψηλομύτα. Τη στιγμή που η Μισέλ Ομπάμα καταφέρνει να διώξει τον ψηφοφόρο με τις πυτζάμες, του φωνάζει να τρώει και καρότα, κάνοντας πλάκα με την εκστρατεία της για τη σωστή διατροφή των παιδιών. Πάντως, το να γυρνάει με τόσο επίσημη αμφίεση και να ξυπνάει τον κόσμο αξημέρωτα, δεν είναι και πολύ σικ...


Τι δείχνουν τα γκάλοπ μέχρι σήμερα:



Από την Χάφιγκτον Ποστ, τα γκάλοπ από τον Ιανουάριο ως τώρα, που δείχνουν πώς το προβάδισμα Ομπάμα εξαφανίστηκε επικίνδυνα κάνοντας ντέρμπι τις σημερινές εκλογές.


Υπόδειγμα ευφυούς πολιτικού μάρκετινγκ με γνωστά πρόσωπα και μπόλικο αυτοσαρκασμό.

Ο επιτυχημένος κωμικός ηθοποιός Κρις Ροκ απευθύνεται στους λευκούς ψηφοφόρους, ζητώντας τους να ψηφίσουν Ομπάμα γιατί είναι ... λευκός! Την παραγωγή του διαφημιστικού την πλήρωσε ο ίδιος ο ηθοποιός.


Κι εξηγεί ότι ο Μπάρακ Ομπάμα ανατράφηκε από δύο λευκούς (τους γονείς της μητέρας του), που τον αποκαλούσαν Μπάρυ, το τρίτο δημοφιλές όνομα για λευκά αγόρια. Όταν τέλειωσε το πανεπιστήμιο πήγε στις μαύρες γειτονιές του Σικάγο για να τις οργανώσει. Μα οι μαύροι, λέει ο Ροκ, δεν πάνε στις μαύρες γειτονιές, είναι οι μαύρες γειτονιές! Ακόμα τον δείχνει να παίζει παραδοσιακά αθλήματα των λευκών, γκολφ, μπέιζμπολ και μπόουλινγκ. Επιπλέον, λέει ο Ροκ, ο Ομπάμα είναι υπέρ των γκέι γάμων, τη στιγμή που ο μέσος μαύρος άνδρας δεν είναι καν υπέρ των στρέιτ γάμων! Κι όσο για το σκύλο του, δεν διάλεξε ένα επιθετικό είδος αλλά ένα πορτογαλικό νερόσκυλο! Και, βέβαια, είναι πολύ πιο λευκός από διάφορες τηλεπερσόνες, που καταφεύγουν στο τεχνητό μαύρισμα. Τέλος έχει μικρή οικογένεια, ενώ ο Ρόμνι έχει τεράστια οικογένεια, σαν τα στερεότυπα των μαύρων...


Η δημοσίευση ενημερώνεται περιοδικά. Επισκεφθείτε μας σε λίγο πάλι!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)