to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:17 | 19.11.2019

Διεθνή

Ακόμα ένα «δώρο» των ΗΠΑ στο Ισραήλ: Δεν είναι παράνομοι οι ισραηλινοί εποικισμοί

Με μία απόφαση πλήρως αντίθετη με το διεθνές δίκαιο η Ουάσινγκτον αποφάσισε ότι οι δεκάδες εβραϊκοί οικισμοί που έχουν ιδρυθεί από το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δεν πρέπει να θεωρούνται παράνομοι...


Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν πλέον ότι οι δεκάδες εβραϊκοί οικισμοί που έχουν ιδρυθεί από το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

«Η ίδρυση ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη δεν είναι καθεαυτή ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο», είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η απόφαση αυτή παρεκκλίνει από τη νομική γνωμοδότηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ του 1978 που είχε αποφανθεί για τη μη νομιμότητα των οικισμών, όπου σήμερα ζουν 600.000 Ισραηλινοί.

Ο ΟΗΕ και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρούν παράνομους τους οικισμούς.

«Αφού εξετάσαμε επιμελώς όλα τα επιχειρήματα αυτής της νομικής διαφωνίας (συμπεράναμε) ότι η ίδρυση αποικιών Ισραηλινών πολιτών στη Δυτική Όχθη δεν αντιτίθεται καθεαυτή στο διεθνές δίκαιο», είπε ο Πομπέο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε αμέσως την απόφαση της Ουάσινγκτον για τους οικισμούς τονίζοντας ότι «επανορθώνει μια ιστορική αδικία» ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ευχαρίστησε την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την υποστήριξή της στη χώρα. Ο Νετανιάχου είχε προτείνει πρόσφατα την προσάρτηση από το Ισραήλ ενός μέρους των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Η Ε.Ε. καλεί το Ισραήλ να τερματίσει όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του ως δύναμη κατοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Έντονη η αντίδραση των Παλαιστινίων και της Ιορδανίας

Από την άλλη πλευρά, την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων και της Ιορδανίας προκάλεσε η απόφαση των ΗΠΑ.

Ένας εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον «είναι πλήρως αντίθετη με το διεθνές δίκαιο». Οι ΗΠΑ "δεν έχουν τα προσόντα ή την άδεια να ακυρώνουν διατάξεις του διεθνούς δικαίου και δεν έχουν το δικαίωμα να νομιμοποιήσουν τους ισραηλινούς οικισμούς", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ναμπίλ Άμπου Ρουντέινα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι προειδοποίησε ότι η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη θα έχει «επικίνδυνες συνέπειες» στις προοπτικές αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σαφάντι χαρακτήρισε παράνομους τους οικισμούς, προσθέτοντας ότι καταστρέφονται οι προοπτικές για μια λύση των δύο κρατών, με την οποία οι Παλαιστίνιοι θα συνυπάρχουν πλάι-πλάι με το Ισραήλ. Η λύση αυτή, σύμφωνα με τις αραβικές χώρες, είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί αυτή η αραβοϊσραηλινή διένεξη δεκαετιών.

Τσαβούσογλου: Καμία χώρα δεν είναι υπεράνω του νόμου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν είναι «υπεράνω του διεθνούς δικαίου», απαντώντας στην απόφαση των ΗΠΑ να πάψουν να θεωρούν τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη παράνομους.

«Καμία χώρα δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου. Οι δηλώσεις με τη μορφή τετελεσμένων γεγονότων δεν έχουν καμία αξία μπροστά στο διεθνές δίκαιο», έγραψε ο Τσαβούσογλου στο Twitter. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πλέον παράνομους τους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Μετά τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και της κυριαρχίας του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν, αυτή είναι μία ακόμη απόφαση των ΗΠΑ που έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή διπλωματική στάση της Ουάσινγκτον.

Ρωσία: Είναι πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία  

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν ουσιαστικά ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να κατασκευάζει εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη υπονομεύει τη νομική βάση για μια διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε αυτή την αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ με δήλωση που εξέδωσε σήμερα, προειδοποιώντας ότι η κίνηση αυτή θα κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Η θέση της Μόσχας είναι πως οι οικισμοί σε παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου, τονίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Απορρίπτει τη θέση των ΗΠΑ και η Ύπατη Αρμοστεία

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επαναβεβαίωσε σήμερα τη μακρόχρονη θέση της σύμφωνα με την οποία οι ισραηλινοί οικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο την αναθεωρημένη θέση της κυβέρνησης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

«Μια αλλαγή στη θέση πολιτικής ενός κράτους δεν αλλάζει το υφιστάμενο διεθνές δίκαιο ούτε [και] την ερμηνεία του από το Διεθνές Δικαστήριο και το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ)», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Πληροφορίες: AΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)