to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:45 | 21.01.2013

left.gr

Οικονομία

Oι ηλικιωμένοι «ενοχλούν» τους Οίκους και τις Αγορές

«Εμπόδιο για την ανάκαμψη των χωρών», τους χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, «που θα επιβαρύνουν το χρέος των κυβερνήσεων». Και βεβαίως προσθέτει πως πρέπει να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις στο «σύστημα συνταξιοδότησης», και άλλα για φορολογικές επιβαρύνσεις, και όχι, για ευθανασία των «μη-παραγωγικών» δεν λέει (ακόμη...) τίποτα.



Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα από το Βήμα, στην τεχνοκρατική αργκό των αγορών:


Οι ηλικιωμένοι αποτελούν εμπόδιο για την ανάκαμψη των χωρών, αναφέρει σε έρευνά του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, και αν σε αυτά τα κράτη δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο σύστημα συνταξιοδότησης, ο γηρασμένος πληθυσμός θα επιβαρύνει το χρέος των κυβερνήσεων.

Οι αναλυτές έχουν εκφράσει από καιρό την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο της γενιάς του baby-boom στην οικονομία, αλλά η έρευνα του οίκου Fitch εξετάζει τις συνέπειες του θέματος στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών. Ο οίκος προβλέπει ότι η συνταξιοδότηση των ατόμων αυτής της κατηγορίας θα επιδεινώσει τον μέσο κρατικό προϋπολογισμό κατά 0,6% εντός οκτώ ετών και κατά 4,9% μέχρι το 2050.

Αν δεν ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της αυξανόμενης φορολογικής επιβάρυνσης των ηλικιωμένων πληθυσμών, οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας του αναπτυγμένου κόσμου θα υποστούν αρνητικές επιπτώσεις. Οι ευρωπαϊκές χώρες μάλιστα είναι σε ιδιαίτερο κίνδυνο λόγω του υψηλότερου κόστους των συντάξεων, αναφέρεται στην έκθεση.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η περιφέρεια της Ευρώπης είναι σε καλύτερη μακροπρόθεσμη κατάσταση, καθώς η κρίση της ευρωζώνης ανάγκασε ήδη τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν αντιλαϊκές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά συστήματα και στους κανόνες της αγοράς εργασίας».


Πηγή: Το Βήμα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)