to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 05.08.2022

Διεθνή

Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου θα μεταβούν στις 18 Αυγούστου στις Βρυξέλλες

Ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι θα μεταβούν στις 18 Αυγούστου στις Βρυξέλλες έπειτα από πρόσκληση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ για να συζητήσουν σχετικά με τα μέσα για την άμβλυνση των σχέσεών τους, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Μπορέλ.


«Ο Ζοζέπ Μπορέλ προσκάλεσε τα δύο μέρη στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός Κούρτι αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του και θα συναντήσουν στις 18 Αυγούστου τον Ύπατο Εκπρόσωπο και τον ειδικό αντιπρόσωπο της ΕΕ Μίροσλαβ Λαϊτσάκ για να συζητήσουν για την οδό που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου Πρίστινας», διευκρίνισε ο Πέτερ Στάνο.

Η περιοχή αποτελεί θέατρο τριβών και οι εντάσεις αυξήθηκαν στο βόρειο Κόσοβο μετά τις αποφάσεις της Πρίστινας να επιβάλει προσωρινές άδειες διαμονής στα πρόσωπα που εισέρχονται στο Κόσοβο με σερβική ταυτότητα και να υποχρεώσει τους Σέρβους του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες του Κοσόβου.

Υπό την πίεση δυτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα της Ουάσινγκτον, μεγάλης συμμάχου του Κοσόβου, οι αρχές της Πρίστινας αποφάσισαν να αναβάλουν για ένα μήνα, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, την έναρξη της ισχύος των νέων κανόνων στα σύνορα με τη Σερβία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνομίλησε με τους δύο ηγέτες και τους προειδοποίησε πως η δύναμη του ΝΑΤΟ, η KFOR, είναι έτοιμη να επέμβει «αν απειληθεί η σταθερότητα» από τις ταραχές.

Η Σερβία και το Κόσοβο φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ. Η Σερβία έχει καθεστώς υποψήφιας χώρας και διαπραγματεύεται την ένταξή της από το 2014. Το Κόσοβο είναι «εν δυνάμει υποψήφια χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)