to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:21 | 23.03.2018

Πολιτική

Οι ιερές χορηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Μητρόπολη Καισαριανής

Δωρεές, κατά κόρον και επί τουλάχιστον τρία συναπτά έτη, έπαιρνε η Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού από το «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ.


Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, πρόκειται για χρήματα που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και δίνονταν κατά παράβαση του καταστατικού του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου η μητρόπολη να αντιμετωπίσει φαινόμενα – σύμφωνα με τα επίσημα Πρακτικά των διοικητικών συμβουλίων – όπως η γρίπη Η1Ν1 ή να στείλει βοήθεια στη Γάζα, αλλά και να βοηθήσει «άπορους και λαθρομετανάστες» -όπως αναφέρονται - (!) της περιοχής δικαιοδοσίας της!

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας κατά την περίοδο 1997-2014, το ποσό που δόθηκε στη μητρόπολη έφτασε τις 800.000 ευρώ σε τρία χρόνια, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο μητροπολίτης Δανιήλ της Μητρόπολης Καισαριανής «διετέλεσε μέλος τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ Κέντρου Ἐλέγχου καί Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) τοῦ Ὑπουργείου Ὑγείας καί Κοινωνικῆς Ἀλληλεγγύης, ὡς ἐκπρόσωπος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἀπό τοῦ ἔτους 2000 ἕως τό 2015».

Ενδεικτικές δωρεές προς τη συγκεκριμένη Μητρόπολη είναι οι εξής:

-Στις 31 Ιουλίου του 2008 το ΚΕΕΛΠΝΟ «αναθέτει στην Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού το έργο της αντιμετώπισης των προβλημάτων Δημόσιας Υγείας και Λοιμωδών Νοσημάτων των απόρων και λαθρομεταναστών που διαμένουν στα γεωγραφικά όρια της Ιεράς Μητρόπολης [...] Η συγκεκριμένη συνεργασία θα έχει διάρκεια ενός έτους αρχής γενομένης από 1ης Σεπτεμβρίου 2008. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας το ΚΕΕΛΠΝΟ θα καταβάλει το ποσό των 100.000 ευρώ τμηματικά ως εξής: 1.) 30.000 ευρώ ως προκαταβολή, 2.) 20.000 ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και 3. 50.000 ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2009».

-Στις 29 Ιανουαρίου του 2009 τα μέλη του ΚΕΕΛΠΝΟ «ομόφωνα αποφασίζουν να καταβάλει το ΚΕΕΛΠΝΟ ποσό 5.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Φιλανθρωπίας της Ιεράς Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού για την κάλυψη της δαπάνης της αγοράς υγειονομικού υλικού το οποίο θα διατεθεί για τη φροντίδα του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας».

-Στις 12 Μαρτίου του 2009 το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφασίζει να διαθέσει «συμπληρωματικό ποσό 50.000 ευρώ στην Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού για την αντιμετώπιση προβλημάτων Δημόσιας Υγείας απόρων και λαθρομεταναστών που διαμένουν στα γεωγραφικά όρια της Μητρόπολης».

- Στις 3 Ιουνίου του 2009 το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ ανανεώνει – 3 μήνες πριν από τη λήξη της – τη σύμβαση με την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής για την «αντιμετώπιση των προ- βλημάτων Δημόσιας Υγείας και Λοιμωδών Νοσημάτων των απόρων και λαθρομεταναστών που διαμένουν στα γεωγραφικά όρια της Ιεράς Μητρόπολης». «Στο πλαίσιο της εν λόγω παράτασης το ΚΕΕΛΠΝΟ θα καταβάλει το ποσό των 50.000 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο αυτής» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

-Στις 9 Ιουλίου του 2009 το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ ομόφωνα αποφασίζει να επιχορηγήσει «την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής με το ποσό των 15.000 ευρώ για την ενίσχυση του προγράμματος κατασκηνώσεων για τα φιλοξενούμενα παιδιά των μεταναστών και των οικονομικών προσφύγων στη νήσο Τήνο».

-Στις 30 Ιουλίου του 2009 τα μέλη του Δ.Σ. ομόφωνα αποφασίζουν «να επιχορηγήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ τη Μητρόπολη με το ποσό των 15.000 ευρώ για την κάλυψη των δαπανών στα πλαίσια της αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από τη Νέα Γρίπη».

- Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2009 τα μέλη ομόφωνα απο- φασίζουν «την καταβολή του ποσού 50.000 ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο της συνεργασίας του ΚΕΕΛΠΝΟ με την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής για την αντιμετώπιση των προ- βλημάτων Δημόσιας Υγείας και Λοιμωδών Νοσημάτων των απόρων και λαθρομεταναστών που διαμένουν στα γεωγραφικά όρια της Ιεράς Μητρόπολης». Απλώς εδώ προστίθεται πως το ποσό δια- τίθεται «για την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης (Η1Ν1) των απόρων και λαθρομεταναστών».

-Περίπου μια εβδομάδα μετά, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2009 τα μέλη ομόφωνα: «Εγκρίνουν την οικονομική ενίσχυση από το ΚΕΕΛΠΝΟ της Ιεράς Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού, με το ποσό των 20.000 ευρώ για το έργο της έκδοσης βιβλίου με ομιλίες για θέματα ιατρικού περιεχομένου, του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου». Από τα ανωτέρω πρακτικά αντιλαμβάνεται κανείς πως εκείνη την περίοδο όλοι οι «λαθρομετανάστες» και οι «άποροι» της Αθήνας – ίσως και της Ελλάδας – είχαν συγκεντρωθεί στα γεωγραφικά όρια της Μητρόπολης Καισαριανής.

* Περισσότερα στην Εφημερίδα των Συντακτών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)