to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:42 | 12.11.2012

Οικονομία

Οι ιδιωτικοποιήσεις «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις Κύπρου - τρόικας

Ακανθώδη ζητήματα έχουν ήδη ανακύψει στις διαπραγματεύσεις της τρόικα με την κυπριακή κυβέρνηση με το σημαντικότερο όλων τις ιδιωτικοποιήσεις.


Συνεχίζονται σήμερα, Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου και στην Κεντρική Τράπεζα οι επαφές των τεχνοκρατών του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες της τρόικας θα συζητήσουν ενεργειακά θέματα, θέματα φορολογίας, ενώ αργότερα θα συζητηθεί ο προγραμματισμός έργων στη βάση σύμπραξης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αναδεικνύονται σε ακανθώδες θέμα με την τρόικα να τις χαρακτηρίζει απαραίτητες για να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου αναφέρουν πως στις αλλεπάλληλες επαφές και συζητήσεις που έγιναν το τελευταίο τριήμερο η τρόικα έθεσε επιτακτικά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, εκτιμώντας ότι πιθανές εισπράξεις 1 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, θα συμβάλουν στη μείωση του χρέους. Ακόμη, στο πλαίσιο της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους η τρόικα θεωρεί δεδομένη τη μετατροπή των τραπεζικών αξιογράφων σε μετοχές, κάτι που θα πλήξει χιλιάδες φυσικά πρόσωπα ομολογιούχους των κυπριακών τραπεζών.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποδεχθεί προτάσεις που αναιρούν πάγιες θέσεις του, όπως η πώληση επικερδών κρατικών εταιρειών.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας θα μεταβεί το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, όπου το πρωί της Τρίτης θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με τους προέδρους των Θεσμικών Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης: τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 

Εκεί θα γίνει ανασκόπηση των εξελίξεων σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, ενόψει και της Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Νοεμβρίου.


Πηγή: in.gr
tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)