to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:10 | 22.07.2012

left.gr

Πολιτική

Οι χαλυβουργοί αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους - Συλλαλητήριο τη Δευτέρα στην Ομόνοια

Άνοιξε το εργοστάσιο Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, μετά από εντολή της εισαγγελίας και την παρέμβαση της αστυνομίας.


Το σωματείο των Χαλυβουργών καλεί σε συλλαλητήριο στην Ομόνοια, στις 19:30. Να είμαστε όλοι εκεί!

Δευτέρα 23 Ιουλίου


15:30 Οι εργαζόμενοι καλούν σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια αλληλεγγύης που έχουν αποφασιστεί από Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα τη Δευτέρα. 
Στην Αθήνα η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 7:30 το απόγευμα στην Ομόνοια. 
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν την ίδια μέρα για το θέμα των Χαλυβουργών και εκτός Ελλάδας σε Βρυξέλλες, Λονδίνο, Στοκχόλμη, Φρανκφούρτη, Μόναχο. Την Κυριακή σε Ντίσελντορφ, Βερολίνο.

15:15 Στη μυστική ψηφοφορία που έγινε ψήφισαν 169 άτομα. Μόνο 5 από αυτούς ψήφισαν όχι στη συνέχιση της απεργίας. Όπως είπε ο γενικός τους γραμματέας κ. Παυλάκης: "Καλούμε τα ΜΑΤ να φύγουν από το εργοστάσιο και την ιδιοκτησία να πάρει πίσω άμεσα τις απολύσεις και τα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου".


15:00 O A. Tσίπρας μίλησε σήμερα στην Πορταριά Πηλίου, στο Θερινό Πανεπιστήμιο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Κ.Ε.Α. δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της Χαλυβουργίας, επισημαίνοντας πως μετά το δημοσίευμα μιας μεγάλης εφημερίδα που αναφερόταν στο γεγονός πως είναι αδιανόητο κάποιοι να στερούν το δικαίωμα στην εργασία, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έδωσε εντολή στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης να επιληφθεί του θέματος και την επόμενη μέρα η Εισαγγελία, έδωσε με τη σειρά της εντολή στα ΜΑΤ να παρέμβουν. 
Αναρωτήθηκε μάλιστα ο Α. Τσίπρας πώς μέσα σε 36 ώρες συγχρονίστηκαν όλες οι εξουσίες μαζί και έδωσαν λύση σε ένα θέμα 9 μηνών, τονίζοντας πως το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως η δικαστική εξουσία λειτουργεί βάσει εντολών της εκτελεστικής εξουσίας και αυτή βάσει εντολών της μιντιακής εξουσίας.

14:36 Με συντριπτική πλειοψηφία, τα μέλη του σωματείου χαλυβουργίας, αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

12:00 Ξεκίνησε η  Γενική Συνέλευση του σωματείου των χαλυβουργών στο Εργατικό κέντρο της Ελευσίνας. Οι προσερχόμενοι απεργοί δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Αναμένονται οι αποφάσεις τους.

12:05 Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται και σήμερα μπροστά στην πύλη του εργοστασίου. Ο δρόμος όμως είναι ανοιχτός.

11:00 Σήμερα Σάββατο πραγματοποιείται η  Γενική Συνέλευση του σωματείου των χαλυβουργών στο Εργατικό κέντρο της Ελευσίνας.

Ο γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων, Νάσος Παυλάκης, κατήγγειλε ότι χρειάστηκε σήμερα το πρωί να έρθει σε συμφωνία με τα ΜΑΤ που φυλάσσουν και σήμερα την πύλη του εργοστασίου για να εισέλθει και να πάρει τα πρακτικά της Γ.Σ. 

Να θυμίσουμε ότι ο γραμματέας του σωματείου είχε τραυματιστεί κατά την επίθεση απεργοσπαστών και μπράβων της εργοδοσίας στις 21/6 και είχε διακομισθεί στο Θριάσιο νοσοκομείο.


ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
21:25 Βίντεο από την πορεία και δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημ. Στρατούλη.


21:00 Λιγοστεύουν πλέον οι συγκεντρωμένοι στην πύλη της Χαλυβουργίας. Οι απεργοί παραμένουν. Αύριο το πρωί στις 11 θα γίνει η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του σωματείου τους στο Εργατικό κέντρο της Ελευσίνας, όπου και θα ληφθούν οι αποφάσεις τους.

19.50 Πορεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας ξεκίνησε πριν από λίγο στη Θεσσαλονίκη από το Άγαλμα Βενιζέλου. Θυμίζουμε συμμετέχουν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις.

19:45 Μέλη του σωματείου προσπαθούν να έρθουν σε συνεννόηση με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ώστε να ανοιχτεί μια λωρίδα του δρόμου και να δοθεί στην κυκλοφορία. Οι αστυνομικοί δεν δέχονται, επικαλούμενοι την πιθανότητα ατυχήματος. Να σημειωθεί ότι στο οδόστρωμα βρίσκονται κλούβες που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των οδηγών.

19:40 Κόσμος φτάνει ακόμα και τώρα στην πύλη του εργοστασίου σε ένδειξη συμπαράστασης.

19:35 Οι συγκεντρωμένοι αλληλέγγυοι και απεργοί παραμένουν μπροστά από το εργοστάσιο. Παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Μπόλαρη, Βαλαβάνη, Στρατούλης, Λαφαζάνης, Κυριακάκης, Κοδέλας.

19:27 Το ρεπορτάζ του 902 το πρωί στην πύλη της Χαλυβουργίας


19:20 Το ΠΑΜΕ αποχώρησε μετά την ομιλία του προέδρου του σωματείου των χαλυβουργών Γιώργου Σιφωνιού. Μπροστά στο εργοστάσιο παραμένει κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΚΚΕ μ-λ. Στο χώρο και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

19:00 Φωτογραφίες από την πορεία.







18:40 Η πορεία κατέληξε στο εργοστάσιο όπου μίλησε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων.

18:12  Διακόπηκε η κυκλοφορία προς την Κόρινθο καθώς οι απεργοί και οι διαδηλωτές επεκτάθηκαν και στις τρεις λωρίδες στο ρεύμα εξόδου.  

18:10 Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στη γέφυρα Ασπροπύργου σε συμπαράσταση στους απεργούς χαλυβουργούς. Η πορεία κατευθύνεται ήδη προς το εργοστάσιο.

17:32  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΥΣ:
"Ενώ η εγκληματικότητα είναι στο κόκκινο, η κυβέρνηση της “ευθύνης και εθνικής διαπραγμάτευσης”, χρησιμοποίησε την ασφάλεια και τα ΜΑΤ ως απεργοσπαστικό μηχανισμό, για να σπάσει την απεργία των χαλυβουργών με απροκάλυπτη βία. Η κυβέρνηση χωρίς ίχνος ντροπής, δείχνει το δρόμο που έχει επιλέξει να υπηρετήσει και τις προτεραιότητές της. Θεωρεί τους απεργούς και όποιον είναι αντίθετος στα σχέδια της τρόικας, των τοκογλύφων και των ντόπιων υπαλλήλων τους, πιο επικίνδυνους από τους εγκληματίες. Δίνει προτεραιότητα στην καταστολή κάθε αντίδρασης προκειμένου να εξυπηρετήσει τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου και να τρομοκρατήσει όποιον ζητάει την αξιοπρέπειά του και το δικαίωμα στη ζωή. Όταν πρόκειται για απεργούς και διαδηλωτές, η “ευνομούμενη πολιτεία”, δίνει αμέσως λύσεις. Όταν πρόκειται για παρακρατικές ομάδες, όπως η Χρυσή Αυγή, που με πρόσχημα την ασφάλεια σπέρνουν τον τρόμο στις γειτονιές της Αθήνας και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δηλώνει ανήμπορη. Καταδικάζουμε τη χρησιμοποίηση της αστυνομίας στην καταστολή των εργατικών κινητοποιήσεων και των λαϊκών αγώνων. ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ".

15:20 Δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου
«Η εντολή επέμβασης και παραμονής των Μ.Α.Τ-.Υ.Α.Τ. σε ένα χώρο στον οποίο σκληρά δοκιμαζόμενοι συνάνθρωποί μας διεκδικούν τον αυτονόητο σεβασμό στα εργασιακά τους δικαιώματα και στην αξιοπρέπειά τους, αποτελεί ακραία αντικοινωνική και αντιδραστική επιλογή και θέτει, για άλλη μια φορά, τους αστυνομικούς εναντίον της κοινωνίας. Αντί να διατίθενται τόσες αστυνομικές δυνάμεις σήμερα για να κατασταλούν ή να συνετιστούν οι απεργοί, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να γίνουν αντεγκληματικές παρεμβάσεις στις γειτονιές όπου οργιάζει η εγκληματικότητα και οι πολίτες είναι εντελώς εγκαταλελειμμένοι. Το ποινικό δίκαιο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα για την άσκηση αντιεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών. Και η αστυνομία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ως παρένθετος εργοδοτικών συμφερόντων».

17:15 Μετά τα σημερινά γεγονότα στην Χαλυβουργία Ελλάδος, αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποτελούμενη από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου βουλευτή Α’ Αθήνας και υπεύθυνη του τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κώστα Μαρματάκη και Κατερίνα Κνήτου, Μέλη της Επιτροπής Δικαιωμάτων ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έκανε διάβημα προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου είχαν προσαχθεί και κρατούνταν μέχρι πριν από λίγο οι συλληφθέντες απεργοί της Χαλυβουργίας.
Η αντιπροσωπεία ζήτησε ενημέρωση από τον Γενικό Υπασπιστή κ. Δικόπουλο και τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Σωτηρόπουλο σχετικά με τους λόγους της νυχτερινής αιφνιδιαστικής επέμβασης και της μέχρι αυτή τη στιγμή παραμονής μονάδων αποκατάστασης της τάξης στο χώρο της Χαλυβουργίας Ελλάδος. Σύμφωνα με τη δοθείσα ενημέρωση, η επέμβαση και οι συλλήψεις ήταν αποτέλεσμα αυτόφωρης διαδικασίας, μετά από μήνυση που υπεβλήθη χθες. Αντιφατική ήταν η τοποθέτηση των αρμοδίων για τους λόγους παρέμβασης και παραμονής των Μ.Α.Τ., Υ.Α.Τ. κ.λ.π., αφού δόθηκε αφενός η εξήγηση ότι προσήλθαν προς επικουρία των ενστόλων που θα διενεργούσαν τις συλλήψεις, και λειτούργησαν ως οιονεί προανακριτικοί υπάλληλοι, αφετέρου όμως διατυπώθηκε η θέση ότι η παραμονή τους προβλέπεται να συνεχισθεί, μολονότι το προανακριτικό έργο έχει ολοκληρωθεί. 

16:27 Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:
"Τα ΜΜΕ των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών απ' το πρωί βρομίζουν τις συχνότητες των ερτζιανών με αθλιότητες, λάσπη, συκοφαντίες και ψέματα για τον ηρωικό αγώνα των Χαλυβουργών. Λένε ότι 100 εργαζόμενοι της Ελληνικής Χαλυβουργίας ζήτησαν με επιστολή τους στον Εισαγγελέα ν' ανοίξει η πόρτα του εργοστασίου. Λένε ψέματα. Αυτοί που ζήτησαν να επέμβουν τα ΜΑΤ είναι τα διευθυντικά στελέχη του ΜΑΝΕΣΗ, όλο το χαφιεδολόϊ του και μια ομάδα εργαζομένων που μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργατών και αυτοί που δήθεν έχουν υπογράψει, συνεχίζουν τη μάχη ανυποχώρητα, αποφασιστικά για να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν. Παλεύουν κόντρα στα σχέδια του ΜΑΝΕΣΗ που έχει στο πλευρό του τη στήριξη με όλους τους τρόπους της τρικομματικής κυβέρνησης και των δυνάμεων καταστολής. Με την αλληλεγγύη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων αυτός ο αγώνας θα δικαιωθεί. Η νίκη των Χαλυβουργών είναι νίκη όλης της εργατικής τάξης".

16:26 Ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ: 
"Απαιτούμε από τη Συγκυβέρνηση να αποσυρθούν τα ΜΑΤ, να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες και να προωθηθούν λύσεις Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταδικάζει "με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των αγωνιστών απεργών της Ελληνικής Χαλυβουργίας, οι οποίοι απεργούν επί εννέα μήνες διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που μεθοδεύει η διοίκηση της εταιρείας. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση των εργαζομένων στο Δημόσιο, απαιτεί από τη Συγκυβέρνηση να αποσυρθούν τα ΜΑΤ, να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες και να προωθηθούν λύσεις στα προβλήματα των απεργών, που είναι προβλήματα όλης της εργατικής τάξης στη χώρα μας".

16:25 Ανακοίνωση του ΚΕΕ (μ-λ): "Τα ξημερώματα δυνάμεις των ΜΑΤ με εισαγγελική απόφαση επιτέθηκαν στους απεργούς της Χαλυβουργίας, προχώρησαν σε συλλήψεις και έμπασαν στο εργοστάσιο δεκάδες απεργοσπάστες. Η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και των «αριστερών» πρόθυμων μαϊντανών της ΔΗΜΑΡ προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να καταφέρει αυτό που δεν κατάφεραν οι στημένοι από την εργοδοσία του Μάνεση απεργοσπαστικοί μηχανισμοί, αυτό που δεν κατάφερε η οικονομική πίεση που δημιούργησε στους ηρωικούς απεργούς η πολύμηνη απεργία τους: Να καταφέρει να σπάσει την απεργία. Η κυβέρνηση του κεφάλαιου και του ιμπεριαλισμού θέλει να δώσει το πρώτο έμπρακτο μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους για το τι εννοούσε με την «επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου»: Το τσάκισμα κάθε αγώνα, την ωμή βία στους «εχθρούς εργάτες», στον «εχθρό λαό». Και την κυνική και απροσχημάτιστη χρησιμοποίηση όλων των κρατικών μηχανισμών στην υπηρεσία του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής επίθεσης. Από την άποψη αυτή η καταστολή της απεργίας στη Χαλυβουργία δεν αφορά μόνο τους Χαλυβουργούς. Αφορά κάθε εργαζόμενο, κάθε εργάτη, κάθε άνεργο που θα συναντήσει την ίδια καταστολή όταν σηκώσει το κεφάλι και τη γροθιά του ενάντια στη βαρβαρότητα. Συμπαράσταση στους απεργούς της Χαλυβουργίας – ΟΛΟΙ στην πύλη του εργοστασίου Εξω τα ΜΑΤ από τη Χαλυβουργία – κάτω τα χέρια από την απεργία Να απελευθερωθούν άμεσα οι συλληφθέντες Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του απεργού του άνεργου και του μετανάστη ΝΙΚΗ στην απεργία των Χαλυβουργών Ενότητα και κοινή δράση των εργαζομένων για την υπεράσπιση της ζωής μας – κόντρα στην αντιλαϊκή επίθεση ΔΝΤ – ΕΕ και της τρικομματικής συμμαχίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ".

16:20 Για όσους δεν έχουν αυτοκίνητα να κατέβουν στον Ασπρόπυργο, υπάρχουν και λεωφορεία για τη Γέφυρα Ασπροπύργου.

Διερχόμενες Γραμμές για το Δήμο ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Αριθμός 
Γραμμής Ονομασία Γραμμής
  805 ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ - ΝΕΟΚΤΙΣΤΑ
  845 ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΕΛΕΥΣΙΝΑ (Μέσω ΘΗΒΩΝ)
  855 ΨΑΡΙ - ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ - ΛΟΦΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΥ
  865 ΠΛ. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ - ΜΑΝΔΡΑ
  866 ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ - ΣΤ. ΜΕΤΡΟ ΑΙΓΑΛΕΩ (ΤΟΠΙΚΗ)
  871 ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΕΛΕΥΣΙΝΑ (Μέσω Λ. ΣΧΙΣΤΟΥ)
  878 ΑΧΑΡΝΑΙ - ΕΛΕΥΣΙΝΑ
  879 ΑΧΑΡΝΑΙ - ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΕΛΕΥΣΙΝΑ
  881 ΕΛΕΥΣΙΝΑ - ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ - ΡΟΥΠΑΚΙ
  Α16 ΠΛ. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥΡΟΥ - ΕΛΕΥΣΙΝΑ (Μέσω ΙΕΡΑΣ ΟΔΟΥ)
  Β16 ΠΛ. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ - ΕΛΕΥΣΙΝΑ (Μέσω Λ. ΑΘΗΝΩΝ)
  Γ16 ΠΛ. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ - ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
  Π2 ΜΑΓΟΥΛΑ(ΚΙΑΤΟ)-ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
  Χ63 ΜΑΝΔΡΑ-ΟΙΚ.ΤΙΤΑΝ-ΣΤ.ΜΕΤΡΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

16:15 Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 4 συλληφθέντες, ενώ οι άλλοι δύο περιμένουν τη διασταύρωση των στοιχείων τους. Αναμένεται να αφεθούν και αυτοί ελεύθεροι. Κατηγορούνται για παράνομη βία και παραβίαση δικαστικής απόφασης. Φυσικά η δεύτερη κατηγορία δεν ευσταθεί, δεδομένου ότι η απόφαση που κήρυξε παράνομη την απεργία δεν ισχύει πια, αφού η Γ.Σ. των εργαζομένων προκήρυξε εκ νέου απεργία. 
Ο εισαγγελέας ενημέρωσε τους συλληφθέντες για το ότι θα ενημερωθούν με κλήση για τη δικάσιμο όταν αυτή ορισθεί.

15:58 Οι συλληφθέντες έφτασαν στην Ευελπίδων. Πέρασαν από τον εισαγγελέα. Υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να αφεθούν ελεύθεροι. Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στο προαύλιο της Ευελπίδων και συμπαραστέκεται στους συλληφθέντες. Ανάμεσά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδης, Μπάρκας και Αλεξόπουλος.

15:50 Προσκλήσεις στη συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα στις 5.30 το απόγευμα το συνδικάτο των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας στη Γέφυρα του Ασπροπύργου και μέσω Facebook στο http://www.facebook.com/events/186481664816827/

15:43 Δεκάδες τα καλέσματα από σωματεία και συλλογικότητες για μαχητική συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα στις 5.30 το απόγευμα το συνδικάτο των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας στη Γέφυρα του Ασπροπύργου επί της Εθνικής οδού.

14:58 Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ακόμα στη ΓΑΔΑ με τους 6 συλληφθέντες στη Χαλυβουργία, οι οποίοι είναι ακόμα στη Σήμανση.
Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ζωή Κωνσταντοπούλου, τη νομικό Κατερίνα Κνήτου και τον υπεύθυνο του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μαρματάκη.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Ευελπίδων με κατηγορίες που βασίζονται σε μήνυση που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης από ομάδα 100 εργαζομένων της Χαλυβουργίας που επιθυμούν τη λήξη της απεργίας. Η μήνυσή τους αφορά την προστασία του δικαιώματος της εργασίας.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την ενέργεια της Αστυνομίας να παρέμβει ως απαράδεκτη, ενώ τονίζεται ότι αυτή η τακτική δεν βοηθάει τις εξελίξεις. Ζητεί επίσης την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από την πύλη του εργοστασίου.

14:50 Το ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ καλεί ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ 5.30 μ.μ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ 
Η ανακοίνωση λέει τα εξής:
"Καταγγέλλουμε την τρικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ.) για την ωμή απρόκλητη στρατιωτικού τύπου επέμβαση των δυνάμεων του ΜΑΤ σε βάρος των απεργών χαλυβουργών. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό αυτό αγώνα. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους νέους σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα στις 5.30 το απόγευμα το συνδικάτο των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Κόμβο του Ασπροπύργου Εθνικής οδού, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ 20/7/2012".

14:40 Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με τους βουλευτές της Σπύρο Χαλβατζή, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και Χρήστο Κατσιώτη προέβησαν  σε διαβήματα διαμαρτυρίας στους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης κ. Νικ. Δένδια και Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη, καθώς και στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, καταδικάζοντας την επίθεση των ΜΑΤ κατά των απεργών χαλυβουργών και ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων, οι οποίοι περιφρουρούσαν την απεργία τους στην πύλη της Χαλυβουργίας.

14:30 Η φωτογραφία αφιερωμένη στους ρεπόρτερ των καναλιών που παρά τα όσα συμβαίνουν με τους απεργούς και τα ΜΑΤ επικεντρώνουν στο κυκλοφοριακό πρόβλημα και εύχονται να αποκατασταθεί γρήγορα η κυκλοφορία των οχημάτων.
14:15 Ανακοίνωση του  ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:
"Όλοι/ες στη συγκέντρωση Αλληλεγγύης Παρασκευή 20/07, στις 5.30 στον κόμβο του Ασπροπύργου
Ο απεργιακός αγώνας της Χαλυβουργίας 9 μήνες τώρα, είναι αγώνας για την αξιοπρέπεια όλων των εργαζομένων. Η αδηφαγία του κεφαλαίου που θέλει να τα πάρει όλα βρίσκει τον εκπρόσωπό της στον ιδιοκτήτη της Χαλυβουργίας κ. Μάνεση που διεκδικεί να απολύσει όσους εργαζόμενους θέλει (σε μια κερδοφόρα επιχείρηση) και οι υπόλοιποι να γυρίσουν στη δουλειά με σκυμμένο το κεφάλι, ελάχιστες αμοιβές και καθόλου δικαιώματα.
Στον «αγώνα» αυτόν ο κ. Μάνεσης βρίσκει συμμάχους και βοηθούς την μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση και την αστυνομία που σήμερα τα ξημερώματα εισέβαλλε στην Χαλυβουργία με μαφιόζικο τρόπο,  τραυματίζοντας και συλλαμβάνοντας απεργούς εργάτες. Δεν πρέπει να τους περάσει.
Ο αγώνας των εργατών της Χαλυβουργίας είναι αγώνας όλων μας. Όλοι/ες στην συγκέντρωση Αλληλεγγύης  Παρασκευή 20/07, στις 5.30 στον κόμβο του Ασπροπύργου".

13:15 Το κείμενο της καταγγελίας του Σωματείου
13:00 Συμπαράσταση στον αγώνα των απεργών.




12:40 Οι δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Αντιπροσωπεία Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ αποτελούμενη από τους: Παναγιώτη Λαφαζανη Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτή Β’ Πειραιά, Δημήτρη Στρατούλη, Βουλευτή Β’ Αθήνας, υπεύθυνο της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας,  Κωνσταντίνο Μπάρκα, Βουλευτή Πρεβέζης, Αλέξη Μητρόπουλο, Βουλευτή Αττικής και Απόστολο Αλεξόπουλο, Βουλευτή Β’ Αθήνας αλλά  και τον Μάρκο Μπασιούκα, εκπρόσωπο του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, βρίσκεται από το πρωί μαζί με τους απεργούς εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας στην πύλη του εργοστασίου. 
Ταυτόχρονα, η Βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ζωή Κωνσταντοπούλου με παρέμβασή της στη ΓΑΔΑ και ο Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Δημήτρης Τσουκαλάς προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητούν την απελευθέρωση των συλληφθέντων απεργών Χαλυβουργών.
Σε δηλώσεις τους προς του δημοσιογράφους, οι Παν. Λαφαζάνης, Δημ. Στρατούλης και Μ. Μπασιούκας, τόνισαν, μεταξύ άλλων τα εξής:

Παν. Λαφαζάνης: «Η συγκυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗ.ΜΑΡ. κατάντησαν την Ελλάδα κράτος του Μάνεση, όπου τα ΜΑΤ ασύδοτα και ανεξέλεγκτα εισβάλλουν χαράματα στη Χαλυβουργία, καταπατώντας κάθε ίχνος συνταγματικού και συνδικαλιστικού δικαιώματος. Να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ από την πύλη της Χαλυβουργίας και να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι συλληφθέντες απεργοί που διεκδικούν την επιβίωσή τους».

Δημ. Στρατούλης: «Η κυβέρνηση σε συνέχεια της τρομοκρατίας και των εκβιασμών του μεγαλομέτοχου της Ελληνικής Χαλυβουργίας κ. Μάνεση σε βάρος των απεργών εργατών με άσκηση ποινικών διώξεων, 120 απολύσεις και στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού τάχθηκε σήμερα ανοιχτά στο πλευρό του με τη χρησιμοποίηση ωμής και απρόκλητης αστυνομικής βίας, στρατιωτικού τύπου, σε βάρος τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι αλληλέγγυος με των αγώνα των χαλυβουργών και ζητά από την κυβέρνηση να φύγουν άμεσα τα ΜΑΤ από την πύλη της επιχείρησης, να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες εργάτες και να συμβάλλει στη λύση του προβλήματος με βάση τις αποφάσεις της τελευταίας γενικής συνέλευσης των απεργών. Ο αγώνας των απεργών χαλυβουργών είναι αγώνας όλων των εργαζομένων της χώρας μας.»
 
Μάρκος Μπασιούκας: «Αυτό το πρωτοφανές και απαράδεκτο γεγονός, όπου μεγάλη, τεράστια δύναμη της Αστυνομίας επιτέθηκε απρόκλητα εναντίον των απεργών χαλυβουργών, δείχνει τις προθέσεις της τρικομματικής κυβέρνησης των Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη. Το κράτος και οι κατασταλτικές του δυνάμεις ενήργησαν ως υπάλληλοι του Μάνεση εναντίον των απεργών χαλυβουργών. Καμία πολιτική άγριας καταστολής δεν πρόκειται να σταματήσει αυτόν τον αγώνα αν δεν δικαιωθεί! Είμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων χαλυβουργών, καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, τον Υπουργό Εργασίας και την Αστυνομία για την ωμή βία και χρήση χημικών σε βάρος των απεργών και των συγκεντρωμένων αλληλέγγυων εργαζόμενων. Καλούμε το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία στην απογευματινή 17:30, συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους απεργούς χαλυβουργούς,  στη Γέφυρα Ασπροπύργου, για να φύγουν τα ΜΑΤ από τη Χαλυβουργία. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να έρθει η νίκη για τους χαλυβουργούς!»

12:30 Για προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά κάνουν λόγο τα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα λέγεται ότι ζήτησε από τους υπουργούς Εργασίας Γ. Βρούτση και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια να συντονιστούν. Φέρεται να τους είπε πως: «Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό και η κυβέρνηση το υπερασπίζεται με κάθε τρόπο».


12:20 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αλληλέγγυοι στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών έχουν συγκεντρωθεί στο προαύλιο της Ευελπίδων όπου θα μεταφερθούν σε λίγο οι συλληφθέντες από τη ΓΑΔΑ. Θα περάσουν από αυτόφωρο σήμερα. Έκκληση να συγκεντρωθεί κόσμος εκεί.

12:10 Παρέμβαση ΤΩΡΑ νομικών του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΑΔΑ για τους συλληφθέντες στη Χαλυβουργία.
Έκκληση να συγκεντρωθούμε ΤΩΡΑ στην Ευελπίδων Κτίριο 16 όπου και θα τους μεταφέρουν από λεπτό σε λεπτό.

11.40 Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε στην πύλη, στο εργοστάσιο έχουν μπει περίπου 30 απεργοσπάστες, ενώ με εντολή του Μάνεση τηλεφωνούν σε απεργούς και τους ενημερώνουν ότι αν δεν μπουν για δουλειά θεωρούνται απολυμένοι.

11:30 Για γκανγκστερικού τύπου χτύπημα κάνει λόγο το ΚΚΕ και σημειώνει πως «δεν στοχεύει μόνο τους αγωνιστές χαλυβουργούς που απεργούν επί 9 μήνες για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι, για να περάσει ο οδοστρωτήρας της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής».
Παράλληλα, το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση ΝΔ -– ΠΑΣΟΚ -– ΔΗΜΑΡ είναι η βασική υπεύθυνη για την εισβολή και καταγγέλλει πως έγινε χρήση χημικών, υπήρξαν ξυλοδαρμοί και συλλήψεις απεργών, «προκειμένου να προστατευτεί ο απεργοσπαστικός μηχανισμός του Μάνεση».

11:26 Φωτογραφίες από την πύλη του εργοστασίου

Ανοιξε η Χαλυβουργία - Ενταση και προσαγωγές

Ανοιξε η Χαλυβουργία - Ενταση και προσαγωγές



11:13 Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ανακοίνωσή της δηλώνει τη συμπαράστασή της στους εργάτες της Χαλυβουργίας και καταγγέλλει "με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την επιδρομή των ΜΑΤ στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, την εκδίωξη της περιφρούρησης και την κατάληψη του χώρου από τις δυνάμεις καταστολής". 
Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα εξής: "Ενώ η κυβέρνηση, υποτίθεται συζητούσε για την «άρση του αδιεξόδου», τελικά προετοίμαζε την έφοδο των ΜΑΤ και το κτύπημα της ηρωικής απεργίας σύμβολο του εργατικού αγώνα. Απέδειξε η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ στο πλευρό τίνος βρίσκεται: στο πλευρό του Μάνεση, στο πλευρό των εργοδοτών, στο πλευρό του κεφαλαίου, που θέλει να ξεζουμίσει τους εργαζόμενους".

11:05 Φωτογραφίες από τη Χαλυβουργία.



10:55 Ανακοίνωση για την επέμβαση των ΜΑΤ στη Χαλυβουργία εξέδωσε η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ:
"Η σημερινή επέμβαση των ΜΑΤ ενάντια στους απεργούς της Χαλυβουργίας Ελλάδος αποτελεί ωμή πράξη βίας και αυταρχισμού με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
Η εργοδοσία Μάνεση για 9 μήνες επιστρατεύει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς προχωρά σε απολύσεις και εκβιασμούς, στρώνοντας το δρόμο για την σημερινή κατάληξη.
Η πολιτική ευθύνη της σημερινής ευθείας καταπάτησης δια της βίας,των συλλογικών αποφάσεων των εργαζομένων της Χαλυβουργίας ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και τα στελέχη της που εδώ και καιρό έχουν αναλάβει το ρόλο της εμπροσθοφυλακής στην εκστρατεία ενάντια στους απεργούς χαλυβουργούς.
Η αλληλεγγύη όλου του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας προς τους Χαλυβουργούς είναι τώρα το άμεσο καθήκον μας.
Ο αγώνας για αξιοπρέπεια δεν σβήνει, δεν καταστέλλεται.
Όλοι και όλες στην Πύλη της Χαλυβουργίας".

10:50 Η Αυτόνομη Παρέμβαση καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ που κάνοντας πλάτες στην εργοδοσία της Ελληνικής Χαλυβουργίας έκαναν επίθεση με τα ΜΑΤ στους απεργούς χαλυβουργούς, προχώρησαν σε συλλήψεις με στόχο να σπάσουν τον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων.
Στην ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης αναφέρονται τα εξής:
"Οι δυνάμεις καταστολής με εντολή της Κυβέρνησης χρησιμοποιούνται για να περάσει η απεργοσπασία, οι απολύσεις με στόχο να διασφαλιστεί η προκλητική κερδοφορία της εργοδοσίας.
Αυτή την ώρα όλη η εργατική τάξη βρίσκεται στο πλευρό των ηρωικών χαλυβουργών, που με τον αγώνα τους δίνουν το στίγμα για το πώς πρέπει να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζομένων απέναντι στην αντεργατική, αντιλαϊκή επίθεση που εξελίσσεται από εργοδοσία, κυβέρνηση και τρόικα.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση απαιτεί από την Κυβέρνηση να αποσυρθούν τώρα οι δυνάμεις καταστολής από τη χαλυβουργία, να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες, να σταματήσει η προκλητική στήριξη της εργοδοσίας και του Μάνεση.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση καλεί τα συνδικάτα, όλους τους εργαζόμενους να βρεθούν τώρα στην πύλη του εργοστασίου της χαλυβουργίας στη συγκέντρωση που διοργανώνει το σωματείο των χαλυβουργών και να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των απεργών.
Όλοι σήμερα Παρασκευή 20/7 στη συγκέντρωση που διοργανώνει το Συνδικάτο των Χαλυβουργών στις 5.30 μμ στο κόμβο Ασπροπύργου.
ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΗΡΩΙΚΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ."

10:40 Σε συγκέντρωση καλεί το σωματείο της Χαλυβουργίας στον κόμβο Ασπροπύργου της Εθνικής Οδού στις 5:30 μ.μ.

10:35 Αυτή τη στιγμή βρίσκονται 10 -11 διμοιρίες ΜΑΤ στη Χαλυβουργία.

10:28 Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την εισβολή των δυνάμεων των ΜΑΤ στη Χαλυβουργία:
"Η αιφνιδιαστική βίαιη εισβολή των δυνάμεων των ΜΑΤ στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας αποτελεί άλλο ένα δείγμα γραφής για το πώς θέλει να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους η νέα μνημονιακή κυβέρνηση.
Είναι σαφές ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη επιλέγει το δρόμο της βίας και του αυταρχισμού για να καταστείλει τους εργατικούς αγώνες, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί την υπόλοιπη κοινωνία τι την περιμένει όταν διεκδικεί και αγωνίζεται. Άλλωστε η σημερινή βίαιη επίθεση και εισβολή, τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση ανάμεσα στο υπουργείο, τους εργαζόμενους και την εργοδοσία, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα.
Ζητάμε την άμεση απόσυρση των δυνάμεων των ΜΑΤ καθώς και την απελευθέρωση των συλληφθέντων απεργών.
Καλούμε στη σημερινή συγκέντρωση αλληλεγγύης που διοργανώνεται από το συνδικάτο των χαλυβουργών στις 5.30 μ.μ. στον κόμβο του Ασπροπύργου. 
Ο αγώνας των χαλυβουργών συνεχίζεται μέχρι τη δικαίωσή του".

10:26 Aύριο το πρωί στις 11 το Σωματείο των εργαζομένων στη Χαλυβουργία θα κάνει Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.

10:22 Συγκέντρωση και πορεία διοργανώσουν το απόγευμα στις 5.30 οι χαλυβουργοί απεργοί με συμμετοχή και άλλων σωματείων εργαζομένων και αλληλέγγυων στον κόμβο του Ασπροπύργου. Θα γίνει πορεία προς το εργοστάσιο.

10:20 Σωματεία εργαζομένων και πολίτες προσέρχονται στη Χαλυβουργία για συμπαράσταση.

10:00 «Λυπούμαστε για τη στά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)