to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:23 | 25.05.2012

πηγή: https://left.gr/91

Κοινωνία

Οι γυναίκες και η κουλτούρα της βίας

Η κουλτούρα της βίας οδηγεί και γυναίκες στις νεοναζιστικές ομάδες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα με αιχμή το μεταναστευτικό ζήτημα


Της Δέσποινας Σαγγανά*

Στις πρόσφατες εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα το κόμμα μας έλαβε τη δεύτερη θέση στο εκλογικό σώμα. Αλλά μπήκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και το κόμμα των φασιστών. Μεταξύ των μελών τους υπάρχουν και γυναίκες που πρωτοστατούν στις επιθέσεις κατά των μεταναστών/στριών, ιδιαίτερα στις φτωχές γειτονιές της Αθήνας και στην επαρχία. Στις εκλογές 6-5-2012, 84 γυναίκες ήταν υποψήφιες με την Χρυσή Αυγή.

Το επικίνδυνο είναι ότι οι φασίστες έχουν επιρροή στις μικρότερες ηλικίες, στα γυμνάσια. Οι έφηβοι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι ο φασισμός. Δεν τους διδάσκεται η νεώτερη ιστορία μας και ο αγώνας της Αντίστασης των Ελλήνων εναντίον των ναζί. Οι φασίστες βασίζονται στην επιρροή που ασκούν τα ΜΜΕ και χρησιμοποιούν στο έπακρον τις όποιες δυνατότητες τους παρέχει το Διαδίκτυο, είτε μέσω των κοινωνικών μέσων (facebook, twitter κ.λπ.) είτε με τη συγκρότηση πολλαπλών φασιστικών μπλογκς, όπου αναπτύσσουν τη ρητορική τους. Οι νέοι/ες, αυτών των ηλικιών κάνουν ευρεία χρήση του Διαδικτύου, με αποτέλεσμα να δέχονται καταιγισμό διαστρεβλωμένης πληροφόρησης από τα φασιστικά μπλογκς (καλό είναι βέβαια να εξετάσουμε και το πώς καταλήγουν εκεί.)

Οφείλουμε να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην άνοδο των φασιστικών κομμάτων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Μην ξεχνάμε τη δολοφονία τόσων νέων ανθρώπων στη Νορβηγία.

Στην Ελλάδα οι συντηρητικοί πολιτικοί, οι σοσιαλιστές-νεοφιλελεύθεροι, στην προεκλογική τους ρητορική, είχαν ως βασικό επιχείρημα, ότι για όλα φταίνε οι μετανάστες/στριες που σας παίρνουν τις δουλειές, προκειμένου να φοβίσουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό. Δυστυχώς, όμως, τον οδήγησαν στην κατάθλιψη και τις αυτοκτονίες από τη φτώχεια.

Η κορύφωση αυτής της απάνθρωπης πολιτικής των ψευτοσοσιαλιστών, των συντηρητικών και φασιστών για ψηφοθηρικούς λόγους, ήταν η διαπόμπευση γυναικών του trafficking (τράφικινγκ) που είχαν τον ιό του AIDS, μέσα από τις τηλεοράσεις, τις εφημερίδες κ.λπ., παραβιάζοντας, την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και το Δικαίωμα της Προστασίας των Οροθετικών Ανθρώπων. Έντονα διαμαρτυρήθηκαν οι γυναικείες οργανώσεις και οι οργανώσεις υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γι αυτή την «πολιτική τακτική», που μας γύρισε στην εποχή του Μεσαίωνα.

Με όπλο, λοιπόν, τον φόβο της μόλυνσης από τις οροθετικές γυναίκες, δόμησαν το «απελάστε τους/τις μετανάστριες» να ξεβρομίσει ο τόπος και να σωθεί η φυλή μας. Για να σας προστατεύσουμε από αυτές τις «γυναίκες», να μας ψηφίσετε. Κι εμείς θα διώξουμε όσους μετανάστες/στριες δεν έχουν επίσημα χαρτιά, πράγμα που έως ένα βαθμό έγινε. Αρκετοί μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στα σύνορα με την Τουρκία. Βεβαίως υπήρξε αντίδραση από τους κατοίκους των περιοχών, για τα στρατόπεδα που δημιούργησαν, ξοδεύοντας εκατομμύρια κοινοτικούς και κρατικούς πόρους.

Ο φασισμός έδειξε το απαίσιο πρόσωπό του και άντλησε ψήφους επιστρατεύοντας τα όπλα του: τον ρατσισμό με την επίθεση στις γυναίκες-μετανάστριες, θύματα του δουλεμπορίου.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν εφαρμόσθηκε καμιά σοβαρή μεταναστευτική πολιτική από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει προστασία και ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στην ελληνική κοινωνία. Με τη βοήθεια των ΜΜΕ, κατάφεραν να περάσουν την αντίληψη στον ελληνικό λαό, ότι οι μετανάστες/στριες παίρνουν τις δουλειές, γι' αυτό υπάρχει ανεργία. Φυσικά αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Η ανεργία, με πρώτα θύματα τις γυναίκες και τη νεολαία, οφείλεται αποκλειστικά στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσαν όλα τα χρόνια οι σοσιαλιστικο-συντηρητικές κυβερνήσεις. Με αποτέλεσμα να μας υποτάξουν πλήρως στις εντολές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η επίθεση των φασιστών κατά των γυναικών-φεμινιστριών είναι για την ώρα μόνο λεκτική - κατά βάση μέσα από το Διαδίκτυο. Εάν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, πιθανόν να γίνει και σωματική. Είναι εναντίον της έκτρωσης και μιλούν για την επιστροφή των γυναικών στο σπίτι και την οικογένεια - και σίγουρα έχουν και τις απόψεις τους για τα δικαιώματα των LGBT. Πρόσφατα υπήρξαν και απειλές προς γυναίκα δημοσιογράφο ότι θα την σκοτώσουν.

Ταυτόχρονα, στις τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., είναι η προστασία της οικογένειας κι όχι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι έχουμε μια ταύτιση των συντηρητικών και φασιστικών ιδεών με άλλο πρόσωπο.

Οφείλουμε όλες και όλοι να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία στην Ευρώπη και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και όλων των ανθρώπων.

* Εισήγηση της Δέσποινας Σαγγανά, στη συνάντηση του Δικτύου Γυναικών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)