to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 30.05.2023

Κοινωνία

Οι γιατροί του Ωνασείου καταθέτουν στη δίκη της Ρ. Πισπιρίγκου

Η σειρά των γιατρών του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, όπου είχε μεταφερθεί η Τζωρτζίνα τον Μάιο του 2021 από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, ήρθε στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.


Στο δικαστήριο κατέθεσε πρώτος από τους γιατρούς του Ωνασείου που παρακολούθησαν την Τζωρτζίνα ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Κυριακούλης. Ο μάρτυρας εργάζεται στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα, όπου η Τζωρτζίνα είχε παραμείνει για έναν μήνα «για αξιολόγηση και τοποθέτηση απιδινωτή».

Ο γιατρός είπε πως δεν είχε συναντήσει στην καριέρα του ανάλογη περίπτωση με αυτήν της Τζωρτζίνας, αναφέροντας πως «το προσδόκιμο ζωής παιδιών με εγκεφαλοπάθεια δεν είναι το ίδιο με τον γενικό πληθυσμό». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι όταν έμαθαν πως η Τζωρτζίνα κατέληξε στο Παίδων «ήταν έκπληξη για όλους μας».

Ο κ. Κυριακούλης σημείωσε πως ο απινιδωτής μπορεί δίνοντας ρεύμα να ανατάξει μία επικίνδυνη για το παιδί αρρυθμία. «Μπορεί να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό. Όταν οι σφίξεις υποχωρήσουν μπορεί να δώσει ρεύμα και να προστατέψει την καρδιά. Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε για να προστατέψουμε την Τζωρτζίνα από αρρυθμίες», τόνισε.

Σε ερώτηση της προέδρου για ένα επεισόδιο σπασμών που παρουσίασε το κοριτσάκι στο Ωνάσειο, ο μάρτυρας το χαρακτήρισε αναμενόμενο με δεδομένο ότι η Τζωρτζίνα ήταν ένα παιδί που είχε υποστεί εγκεφαλική βλάβη μετά την ανακοπή. «Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μετά από εγκεφαλοπάθεια. Μπορούν να εμφανιστούν σπασμοί σε παιδιά που έχουν υποστεί βλάβη. Είναι αναμενόμενο», επεσήμανε.

Επίσης, όταν ρωτήθηκε εάν η Ρ. Πισπιρίγκου βρισκόταν στη Μονάδα όταν το παιδί έκανε το επεισόδιο σπασμών απάντησε πως η κατηγορούμενη δεν ήταν στο Ωνάσειο καθώς θυμάται, όπως είπε, ότι επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί της.

Εισαγγελέας: Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της Τζωρτζίνας ποια στάδια είχατε αναλάβει; Σε ποιο κομμάτι είχατε εμπλοκή;

Μάρτυρας: Όταν κάνει εισαγωγή ένα παιδί στο Ωνάσειο τότε ένας καρδιολόγος ή καρδιοχειρουργός αναλαμβάνει τη νοσηλεία του. Εμείς φροντίσαμε να κάνουμε το καλύτερο για να έχει πιο σύντομη νοσηλεία στη Μονάδα. Όσο βρισκόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας φροντίσαμε να κάνουμε και άλλα πράγματα. Καλέσαμε τη φυσίατρο, για παράδειγμα.

Εισαγγελέας: Θυμάστε συγκεκριμένες ημέρες που είχατε εφημερία και προέκυψε κάτι ή όχι;

Μάρτυρας: Στη δική μου εφημερία δεν προέκυψε κάτι.

Ερωτηθείς από την υπεράσπιση για την κεταμίνη, ο κ. Κυριακούλης είπε πως είναι ένα πολύ χρήσιμο φάρμακο που οι γιατροί το χρησιμοποιούν καθημερινά. Πλην, όμως, διευκρίνισε πως δεν χρησιμοποιήθηκε για την περίπτωση της Τζωρτζίνας.

Υπεράσπιση: Κανένας από το Ωνάσειο δεν είχε γνώση πως υπήρχαν υποψίες για κακοποίηση του παιδιού. Σωστά; Αυτές τις υποψίες ποιος τις είχε;

Μάρτυρας: Ήταν υποψίες των συναδέλφων από την Πάτρα. Εμείς το μάθαμε όταν κατέληξε η Τζωρτζίνα. Συζητήσαμε ότι υπήρχε υποψία πως μπορεί να υπήρχε κακοποίηση. Συνδυάσαμε τις πληροφορίες.

Σε ερώτηση για του γονείς της Τζωρτζίνας ο μάρτυρας απάντησε πως δεν είχαν τίποτε περίεργο στη συμπεριφορά τους και ότι ήταν τυπικοί και ευγενικοί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)