to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι γερμανικές αποζημιώσεις δεν είναι πόλεμος Αθήνας - Βερολίνου

« Η υπόμνηση του ηθικού χρέους της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας και το απαράγραπτο των ελληνικών αξιώσεων δεν είναι κάτι καινούργιο».


Προχθές η Βουλή αποφάσισε ομόφωνα την ανακίνηση του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων. Η πρωτοβουλία δημιούργησε αναταραχή στο Βερολίνο. Η υπόμνηση του ηθικού χρέους της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας και το απαράγραπτο των ελληνικών αξιώσεων δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχει γίνει και από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει γίνει και προεργασία. Συνεπώς η αναστάτωση την οποία επέφερε στο Βερολίνο έχει να κάνει με δύο πράγματα: Με την ανησυχία ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί στην εσωτερική ανακύκλωση του θέματος στην Ελλάδα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, και με το ότι σε μια οιονεί μάχη συμβολισμών μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου το θέμα των αποζημιώσεων ρηγματώνει τη γερμανική αφήγηση. Επίσης, Γερμανοί ειδικοί κρίνουν πως η νομική επιχειρηματολογία του Βερολίνου δεν είναι στέρεη και μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερες περιπλοκές, ότι δηλαδή το θέμα δεν είναι αναγκαστικά αυστηρά ελληνογερμανικό.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της. Η εμβληματική υπόθεση του Διστόμου δείχνει ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να παγώσει την προσπάθεια, παρά τις υποκριτικές φωνές που μιλούν για... "επίθεση στο Ινστιτούτο Γκαίτε", ενώ στη χειρότερη περίπτωση αφορά ακίνητα ιδιοκτησίας του γερμανικού Δημοσίου. Είναι πάντως ανησυχητικό το γεγονός ότι το κλίμα στις δύο πρωτεύουσες επιχειρούν να εκμεταλλευτούν λαϊκιστικοί και εθνικιστικοί κύκλοι παρουσιάζοντας ψευδή εικόνα πολέμου μέχρις εσχάτων.

Στο άλλο άκρο, στην Αθήνα εμφανίζεται και το φαινόμενο των... γερμανότερων της Γερμανίας, που είτε προειδοποιούν να μην "εκνευρίζουμε" το Βερολίνο είτε υιοθετούν τη γερμανική επιχειρηματολογία λέγοντας ότι στην ενωμένη Ευρώπη αυτά είναι περασμένα - ξεχασμένα. Όλες αυτές οι φωνές κάνουν κακό και στην ελληνική προσπάθεια και στις διμερείς σχέσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια μάχη της δημοκρατίας ενάντια στον φασισμό. Μια μάχη στην οποία μετείχαν, πληρώνοντας με τη ζωή τους, και χιλιάδες Γερμανοί αντιναζιστές, αρκετοί μάλιστα εντάχθηκαν και στις γραμμές της εθνικής αντίστασης στην Ελλάδα. Στο ίδιο πνεύμα, το ελληνικό αίτημα δεν υποστηρίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία, από την Αριστερά, αλλά και από συλλογικότητες όπως η ομάδα "ΑΚ Distomo" στο Αμβούργο, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους, που αναγνωρίζουν την ηθική υποχρέωση της Γερμανίας να ανταποκριθεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)