to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:13 | 28.01.2021

Κοινωνία

Στη 1 μ.μ. το συλλαλητήριο στα Προπύλαια: Οι φοιτητές στον δρόμο παρά την απαγόρευση

Εντονη η παρουσία της αστυνομίας σε όλες τις διαδρομές προς Προπύλαια, ενόψει του προγραμματισμένου για τη 1 μ.μ. στα Προπύλαια πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου - Ο αγώνας των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη κλιμακώνεται, παρά την απαγόρευση των συναθροίσεων που ανακοίνωσε την Τρίτη η ΕΛΑΣ - Στο πλευρό των φοιτητών η πανεπιστημιακή και εκπαιδευτική κοινότητα - Με κωδικό 6 η μετακίνηση


(Φωτογραφία του Μάριου Λώλου από το συλλαλητήριο στις 21/1)

Εντείνονται οι αντιδράσεις του κόσμου της εκπαίδευσης ύστερα από την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων που επέβαλε  η ΕΛΑΣ. Η απαγόρευση, με επίκληση βεβαίως των μέτρων περιορισμού διασποράς του κορωνοϊού, προβλέπει και πρόστιμα, 3 χιλιάδων ευρώ για τους διοργανωτές αν ειναι φυσικά πρόσωπα και 300€ για τους συμμετέχοντες.Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα, Πέμπτη 28/1, έχουν προγραμματιστεί φοιτητικά συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα. 

Τα φοιτητικά συλλαλητήρια στηρίζουν με ανακοινώσεις τους η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, καθώς και πολιτικά κόμματα και νεολαιίστικες οργανώσεις. 

Διαβάστε ακόμη: Ερώτημα στον Χρυσοχοΐδη: Με τι SMS πάμε στη συγκέντρωση;

Στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητές πραγματοποίησαν Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων σε μια σειρά από σχολές, προχωρώντας σε συντονισμό των δράσεων τους. «Αυτό που έχουμε ανάγκη δεν είναι οι κάμερες και η αστυνομία, αλλά οι ανοιχτές σχολές και οι υψηλού επιπέδου σπουδές! Έχουμε ανάγκη από δωρεάν σίτιση και στέγαση, από μόνιμο προσωπικό για να ξαναλειτουργήσουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα», επισημαίνεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας.

Ολόκληρο το δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας:

Όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, φοιτητικά συλλαλητήρια  θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας:

  • Αθήνα: 12.00 μ.μ. στα Προπύλαια
  • Θεσσαλονίκη: 12.00 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου
  • Ιωάννινα: 12.00 μ.μ. στην Περιφέρεια

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Στα Προπύλαια κολλάει, στην Ερμού δεν κολλάει

Σε ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Τετάρτης, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ τονίζει

H ΝΔ αντί να πάρει μέτρα πρόληψης για τις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης και να νομοθετεί για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και την οικονομική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων εργαλειοποιεί την πανδημία για να καταπνίξει τις κοινωνικές αντιδράσεις στις πολιτικές της και να επιτεθεί σε δικαιώματα και στην Δημοκρατία.

Προσπαθεί να πείσει πως ο κορονοϊός κολλάει με 100 άτομα σε πολιτική διαμαρτυρία στα Προπύλαια αλλά δεν κολλάει με χιλιάδες πολίτες στοιβαγμένους σε τρένα, λεωφορεία, εργοστάσια ή σε ουρές στην Ερμού. Μπροστά στο φόβο της για το αυριανό συλλαλητήριο προχώρησε για άλλη μια φορά στην απαγόρευση των συναθροίσεων.

Το νομοσχέδιο Κεραμέως έχει ως μοναδικό στόχο τη δημιουργία πελατείας για τα ιδιωτικά κολέγια. Υποβαθμίζει τα ΑΕΙ, εντείνει την υποστελέχωσή τους, μειώνει τον αριθμό των εισακτέων, δρομολογεί κλείσιμο τμημάτων και προβλέπει μόνο την πρόσληψη ειδικών φρουρών για τη φύλαξη των πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση έχει βρει απέναντί της σε αυτόν τον σχεδιασμό το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, από τους πρυτάνεις μέχρι τους ακαδημαϊκούς και τους φοιτητές.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το σχέδιό της και να ακούσει τις αντιπροτάσεις που έχουν τόσο οι πρυτάνεις όσο και οι περισσότεροι από 1.200 πανεπιστημιακοί που έχουν υπογράψει σχετικό κείμενο. Την καλούμε επίσης, αντί να σπαταλήσει λεφτά για προσλήψεις ειδικών φρουρών, να ενισχύσει οικονομικά τα πανεπιστήμια και να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει το δίκαιο αγώνα της πανεπιστημιακής κοινότητας και στέκεται ενάντια στην επιχείρηση συκοφάντησης του δημόσιου πανεπιστημίου.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Είναι πολιτική απόφαση απαγόρευσης προγραμματισμένων φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως

Δεν μας τρομοκρατούν | Ούτε βήμα πίσω | Όχι στην αντισυνταγματική αναστολή του Άρθρου 11 του Συντάγματος | Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Καλούμε στην προγραμματισμένο συλλαλητήριο των Φοιτητικών Συλλόγων την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στις 13:00 στα Προπύλαια. Καλούμε στην υπεράσπιστη του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στο συνέρχεσθαι. Καλούμε ενάντια στο Νομοσχέδιο της Κεραμέως για την πανεπιστημιακή αστυνομία, στα πειθαρχικά συμβούλια και την περικοπή εισακτέων.

Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε σήμερα γενική απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, που θα ισχύσει μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας. Είναι η μόνη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά που κάθε μήνα εκδίδει γενικό απαγορευτικό αναστολής του άρθρου 11 του Συντάγματος με αστυνομική  διαταγή που υπογράφει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ. Η απόφαση αυτή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα υγειονομικά μέτρα και με τη δημόσια υγεία, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό στρέψει το βλέμμα της από την μάχη με τον κορονοϊό, στις  διαδηλώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία και την περικοπή εισακτέων αλλά και στο κύμα οργής για τους χειρισμούς της στην υγεία και την οικονομία. Η κατ' εξακολούθηση γενική αναστολή άρθρου του Συντάγματος με απόφαση ενός στρατηγού ξυπνά στην κοινωνία τις πιο μαύρες μνήμες και οδηγεί τη δημοκρατία σε εκτροπή.

Είναι μια πολιτική απόφαση απαγόρευσης των προγραμματισμένων φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο της Κεραμέως. Είναι καθήκον κάθε νέου και νέας, να ενώσει τη φωνή του ενάντια στα αντισυνταγματικά μέτρα, που οδηγούν την κοινωνία σε κρίση, τις κοινωνικές σχέσεις σε όξυνση και τη Δημοκρατία σε εκτροπή.

ΚΚΕ: Τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί για την 28η Ιανουαρίου θα γίνουν

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου:

«Καταγγέλλουμε τη νέα απαράδεκτη ενέργεια, την απόφαση της ΕΛΑΣ, να απαγορεύσει τις συναθροίσεις μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Είναι απόφαση, η οποία επιβεβαιώνει την κλιμάκωση του αυταρχισμού και της καταστολής από τη μεριά της κυβέρνησης.

Είναι πλέον πρόσχημα η πανδημία, για την κυβέρνηση. Η απαγόρευση έχει σαφή στόχο. Γίνεται ενάντια στο νεολαιίστικο, στο εργατικό και το λαϊκό κίνημα, με στόχο να περάσει, δια πυρός και σιδήρου, η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, να περάσουν τα νέα σχέδια της κυβέρνησης ενάντια στο δικαίωμα για την εκπαίδευση, για τη μόρφωση της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων, μετατρέποντας το λύκειο σε εξεταστήριο, βάζοντας φραγμούς στην εισαγωγή αλλά και στην ολοκλήρωση των σπουδών, για τους εργαζόμενους φοιτητές, μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε πυρήνα αυταρχισμού και κρατικής τρομοκρατίας, μέσα από την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Γι' αυτό άλλωστε η κυβέρνηση, ένα χρόνο τώρα, κρατά κλειστά επιδεικτικά τα πανεπιστήμια, γιατί δεν θέλει τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, για να μπορέσει να περάσει τα μέτρα ενάντια στους φοιτητές.

Είναι βαθύτατα γελασμένη η κυβέρνηση, ότι με αυτό τον τρόπο έχει λυμένα τα χέρια της, για να κάνει ό,τι θέλει και να ψηφίσει ό,τι θέλει. Και αυτή η απαράδεκτη απόφαση της ΕΛΑΣ, η απαγόρευση των συναθροίσεων, θα γίνει κουρελόχαρτο. Και θα την κάνουν κουρελόχαρτο οι ίδιοι οι νεολαίοι, και οι εργαζόμενοι οι φοιτητές. Τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί για την 28η Ιανουαρίου θα δείξουν την αποφασιστικότητα της νέας γενιάς και των εκπαιδευτικών.

Εμείς καλούμε την κυβέρνηση, τώρα να πάρει πίσω την απαράδεκτη αυτή απόφαση της ΕΛΑΣ, διαφορετικά, της το λέμε καθαρά, σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)