to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι Financial Times αναγνωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη κατά της διαφθοράς

Σ ένα ακόμη άρθρο της για τη διαφθορά στην Ελλάδα, η δημοσιογράφος Kerin Ηope των Financial Times, μιλά για την απροθυμία των ελληνικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή, κυρίως της προερχόμενης από τις οικονομικές ελίτ.


Η εφημερίδα αναφέρει ότι η μοναδική υπόθεση που δείχνει να προχωρά είναι εκείνη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος κατηγορείται από το ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή 3 εκατ. ευρώ.

Με την ευκαιρία αυτή, οι Financial Times, υπενθυμίζουν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, την οποία χαρακτηρίζουν σύμβολο της απροθυμίας των κυβερνήσεων στην Ελλάδα να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στον έλεγχο των ονομάτων. Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος λέει: «Οι φορολογικές αρχές δεν έχουν την ικανότητα να ολοκληρώσουν αυτό το έργο στο χρονοδιάγραμμα των δύο ετών που έθεσε η κυβέρνηση, κατά συνέπεια είναι μάλλον απίθανο να βρεθεί κάποιος από τη λίστα αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη».

Εκείνο πάντως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι για πρώτη φορά μπαίνει στο κάδρο των μαχόμενων κατά της διαφθοράς ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι Financial Times μιλούν για τις πιέσεις που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή και καυτηριάζουν με τον πλέον έντονο τρόπο το γεγονός ότι όπως φαίνεται ελάχιστοι από τους φερόμενους ως φοροφυγάδες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

«Η λίστα, που περιλαμβάνει πολιτικούς και εξέχοντες επιχειρηματίες οι οποίοι εκτιμάται ότι μετέφεραν εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς της HSBC, έχει γίνει σύμβολο της απροθυμίας διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων να πατάξουν τη φοροδιαφυγή της πλούσιας ελίτ της χώρας, παρά τις πιέσεις από τους διεθνείς πιστωτές και τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, ενώ παρακάτω υπογραμμίζεται ότι «οι επικριτές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η απόφαση να αναλάβουν την υπόθεση οι φορολογικές αρχές της χώρας αντί να διοριστεί ένα νέο σώμα δείχνει ότι ελάχιστοι από τους φερόμενους φοροφυγάδες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)