to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:36 | 09.11.2015

Πολιτισμός

Οι φασίστες δολοφόνησαν τον Νερούδα

Ακόμα ένας ποιητής μεγέθους, ο Πάμπλο Νερούδα, φαίνεται πως δολοφονήθηκε από τον φασισμό. Νέα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας στη Χιλή δεν αποκλείουν κάτι τέτοιο. Τουναντίον.



«Είναι ξεκάθαρα δυνατό και εξαιρετικά πιθανό» πως ο θάνατος του Νερούδα οφειλόταν σε έξωθεν παρεμβάσεις, παραδέχεται τώρα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, μετά τη δημοσιοποίηση σχετικού εγγράφου από την ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς».

Το ντοκουμέντο υπογράφεται από ειδικούς, οι οποίοι ωστόσο δεν κατέληξαν επίσημα σε συμπέρασμα, όπως αναφέρει το ανακοινωθέν. 

Ομως... όσο κι αν εκείνοι δεν κατέληξαν ή και απέφυγαν να καταλήξουν, το γεγονός είναι ότι στα κατάλοιπα του ποιητή εντοπίστηκε χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ένα βακτήριο που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. 

Και αυτό που ψάχνουν τώρα οι ειδικοί είναι: δικαιολογείται αυτή η παρουσία από το περιβάλλον στο οποίο ζούσε ο Νερούδα, ή επαληθεύεται εκείνο που καταγγέλλει ο οδηγός του, ότι δηλαδή του έκαναν μια ένεση η οποία δεν ήταν στο πλαίσιο της θεραπείας του και μετά από 6.30 ώρες πέθανε;

Οι συνθήκες του θανάτου του νομπελίστα είχαν φανεί εξαρχής ύποπτες. Λίγες μέρες μετά την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας στη Χιλή (11 Σεπτεμβρίου 1973) και ενώ ο Νερούδα και η σύζυγός του Ματίλντε Ουρούτια είχαν αποφασίσει να μεταβούν στο εξωτερικό, κάτι που θα γινόταν στις 24 Σεπτεμβρίου, εκείνος εισάγεται στο νοσοκομείο. Πάσχει από καρκίνο του προστάτη, που έχει κάνει μεταστάσεις. Δεν βρίσκεται, ωστόσο, ένα βήμα πριν από τον θάνατο.

Τουναντίον, ο γιατρός του, του έχει δώσει πέντε χρόνια ζωής ακόμη.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο οδηγός του, που είναι στο προσκέφαλο του ποιητή, αντιλαμβάνεται πως ετοιμάζονται να του κάνουν μια ένεση στο στομάχι, για την οποία ουδείς μοιάζει να έχει ιδέα. Παρότι διαμαρτύρεται και ο ίδιος με τον ασθενή, η ένεση γίνεται. Εξίμισι ώρες μετά ο Νερούδα είναι νεκρός.

Επίσημη αιτία θανάτου, «καρκινική καχεξία». Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Σε κλίμα βαρύτατου πένθους, αλλά και ζόφου και τρομοκρατίας, γίνεται η κηδεία.

Κίνδυνος για τους δικτάτορες

Μετά την πτώση της δικτατορίας Πινοσέτ, το ΚΚ Χιλής, μέλος του οποίου ήταν ο Νερούδα, και ο οδηγός του, επιμένουν πως δολοφονήθηκε. 

Το στρατιωτικό-φασιστικό καθεστώς δεν θα τον άφηνε να μεταβεί στο εξωτερικό, από όπου, με το κύρος και την ηρωική τόλμη του, θα αποτελούσε κίνδυνο για τους δικτάτορες. 

Οι καταγγελίες θάβονται, έως πριν από λίγα χρόνια, οπότε επιτυγχάνεται η εκταφή. Η πρώτη έρευνα, ωστόσο, αποβαίνει άκαρπη: όντως, στον σκελετό υπάρχουν σημάδια που φανερώνουν μεταστατικό καρκίνο.

Οι άνθρωποι που τον αγάπησαν επιμένουν να συνεχιστούν οι έρευνες. Τονίζουν πως έπασχε μεν από μεταστατικό καρκίνο, όμως η κατάστασή του δεν δικαιολογεί το ότι έσβησε ξαφνικά και τόσο γρήγορα. 

Οι έρευνες συνεχίζονται και φτάνουμε στο έγγραφο του περασμένου Μαρτίου. Οι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν εξαιρετικά πιθανό να δηλητηριάστηκε και η παρουσία του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου επιτείνει τις υποψίες ότι το βακτήριο μπορεί να μπήκε στον οργανισμό του με την ένεση.

Ο Πάμπλο Νερούδα, η φωνή της Λατινικής Αμερικής και ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές όλων των εποχών, δολοφονήθηκε όπως όλα δείχνουν. Η ολοκλήρωση της έρευνας αναμένεται με ενδιαφέρον και αγωνία.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)